Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuţii   




Cartea de oaspeţi   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Cover Story - PC Magazine Romania, Iulie  2002

Cum să faci un pc

Şerban Păduroiu
Ştefan Iliescu
Cristian Lăcraru

Construcţia calculatorului dumneavoastră merită plănuită cu grijă. Acum este momentul să vă gândiţi la câteva amănunte esenţiale.

Banii reprezintă factorul limitator în calea viselor dumneavoastră. Vedeţi câţi bani aveţi şi de câţi bani puteţi face rost. Eventual structuraţi banii în două categorii: bani pe care aţi vrea să-i cheltuiţi cu acest calculator şi banii pe care aţi putea să-i cheltuiţi în plus dacă este cazul (reuşiţi să găsiţi o componentă de foarte bună calitate al cărei preţ, deşi mai mic decât preţul de catalog, este mai mare decât doreaţi să investiţi; reuşiţi să stricaţi una dintre componentele cumpărate etc.).

FII SIGUR DE CEEA CE-ŢI DOREŞTI

Scopul în care este construit acest calculator este corelat cu suma pe care doriţi să o investiţi în el. O socoteală cinstită spune că bani din piatră seacă se pot scoate cu mare greutate. Dacă doriţi să "spargeţi norii" cu maşina pe care o construiţi, trebuie să investiţi. Dacă doriţi să rulaţi aplicaţii uzuale, de birou (un editor de text, un program de calcul tabelar etc.) şi, ocazional, să vă jucaţi, nu este o investiţie majoră, dar dacă doriţi să faceţi prelucrare de imagini video, să obţineţi o veridicitate şi o dinamică perfectă chiar şi în cele mai complexe jocuri este cazul să devalizaţi mai multe puşculiţe (de preferinţă proprietate personală) şi să obţineţi o siluetă avantajoasă prin regim liber consimţit. Chiar în cazul în care câştigaţi suficient, este ştiut că un calculator poate costa oricât de mult vrei!

Dacă ştiţi ce bani aveţi şi la ce va fi întrebuinţat calculatorul, puteţi determina ce anume trebuie şi va putea conţine. În mod sigur veţi avea un procesor (mai mult sau mai puţin puternic, în funcţie de necesităţi). Apoi puteţi alege placa de bază, ţinând cont că aceasta vă condiţionează şi alegerea tipului de memorie. Memoria, placa video, discul hard, unitatea optică, unitatea de dischetă, carcasa, sistemul de operare etc. sunt alegeri care se supun şi ele, fiecare în parte, unor criterii specifice, impuse de domeniile de utilizare propuse. Pe lângă elementele comune poate apărea necesitatea unor componente specifice: plăci de achiziţie de date, de prelucrare video etc.

Este indicat să luaţi în calcul şi posibilităţile viitoare de utilizare a acestui calculator, în aceste condiţii contând extrem de mult şi variantele de upgrade.

Dacă aveţi dubii, puteţi achiziţiona o configuraţie mai ieftină cu posibilităţi de îmbunătăţire ulterioare, când punga va fi mai plină sau începeţi să amortizaţi ceea ce aţi cumpărat deja.

În absolut toate cazurile este necesară o informare prealabilă. Cereţi sfatul tuturor celor care lucrează cu aplicaţiile pe care doriţi să le utilizaţi şi dumneavoastră fiind atenţi atât la ceea ce le place cât şi la nemulţumiri. Dacă există incompatibilităţi, dacă există recomandări, dacă există limitări... acum ar fi bine să aflaţi.

Apoi vedeţi ce există pe piaţa autohtonă. Preţurile de pe piaţa internaţională, pe care le găsiţi pe internet vor fi mai mici, dar costurile de transport, lipsa garanţiei sau durata efectuării reparaţiilor în garanţie compensează. Există situaţii, destul de rare, în care importatorul român nu poate să vă ofere o remediere rapidă a defecţiunilor apărute în garanţie, reparaţia făcându-se prin expedierea componentei la producător şi, în acest caz, ţinând cont de birocraţie, blocaje financiare etc., rentează să cumpăraţi direct din străinătate.

Pentru că tot am vorbit de garanţie... fiţi atenţi la garanţia oferită, fiecare furnizor având regulile proprii care nu corespund neapărat cu legislaţia în vigoare. Oricum, toţi furnizorii care se respectă vă vor da un certificat de garanţie care, chiar dacă este scris cu litere extrem de mici, chiar dacă este şters sau prost imprimat până la pragul ilizibilului, vă avertizează asupra condiţiilor de garanţie.

Pe parcursul articolului vă sfătuim şi vom continua să o facem să apelaţi la prieteni sau cunoştinţe cu adevărat pricepute. Considerăm o datorie morală să vă avertizăm în privinţa persoanelor cu o experienţă îndoielnică în domeniu dar cu mult tupeu, care se perfecţionează pe pielea prietenilor care nu se pricep deloc. Unii "pricepuţi" sunt greu de identificat, ei fiind uşor de confundat cu cei care se pricep în mod real şi care vă pot ajuta. În aceste condiţii, ar fi poate indicat să vă alocaţi o parte din buget pentru consultaţii. Avantajul banului dat este că, în cazul în care ceva merge prost, poţi să ceri socoteală.

Pe de altă parte, o practică tot mai întâlnită în magazinele noastre este tentativa vânzătorilor de a vă îndesa pe gât "marfa din depozit" în primul rând, abia pe locul doi contând necesităţile dumneavoastră. În aceste condiţii este bine să cereţi consultaţii persoanelor care nu sunt implicate direct în achiziţia componentelor (nu fac parte dintre furnizori).

Dacă în privinţa garanţiei şi seriozităţii furnizorilor nu putem să vă ajutăm (cel mai bine găsiţi un client mai vechi al firmei respective care vă spune tot ceea ce vreţi să ştiţi), în privinţa componentelor vom încerca să vă dăm câteva detalii în cele ce urmează.

Placa de bază
Procesorul
Memoria
Placa video
Discul hard
Unitatea optică
Unitatea floppy
Conectivitate
Sistemul de sunet
Plăci de extensie
Carcasa
Accesorii pentru asamblare
Dispozitive de intrare
Monitorul
Imprimanta
Sistemul de operare
Studiul pieţei, achiziţia, reevaluarea
Construcţia sistemului
Pornirea sistemului
Instalarea sistemului de operare


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

webmaster@pcmagazine.ro

LG - Life´s Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro