Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Cover Story - PC Magazine Romania, Iulie  2002

Cum să faci un pc

Pornirea sistemului
Este momentul cel mai palpitant al întregului proces de construire al PC-ului. Dacă ați acordat atenție cuvenită fiecărui pas anterior și nu v-ați grăbit, șansele de reușită sunt foarte mari. În caz contrar, posibilitatea ca sistemul să vă creeze probleme crește.
Așadar să îi dăm drumul:

  1. introduceți discheta de pornire în unitatea floppy;
  2. porniți monitorul, apoi apăsați butonul de alimentare de pe carcasa sistemului. În acest moment este foarte important de urmărit dacă ventilatorul coolerului pornește. În caz contrar, opriți imediat sistemul și verificați alimentarea acestuia.
  3. așteptați ecranul de BIOS și apăsați tasta (sau combinația de taste) corespunzătoare pentru a deschide meniul BIOS-ului.

Există câteva probleme care pot apărea:

  1. ledul de alimentare nu se aprinde - verificați conectarea cablului corespunzător pe placa de bază;
  2. imediat după alimentare se aud bipuri repetate - memorați secvența de sunete, opriți sistemul și identificați în manualul de utilizare semnificația combinației de bipuri.
  3. ventilatoarele pornesc, dar nu apare imagine pe monitor - una din componente nu este inserată corect și nu poate funcționa. Verificați poziționarea corectă a memoriei și a plăcii video.

Configurarea BIOS-ului
Să presupunem că nu au existat probleme la prima pornire sau dacă au existat ele au fost remediate. Următorul pas este să vă asigurați că setările din BIOS sunt cele corecte. Indicațiile din manualul plăcii de bază sunt în cele mai multe cazuri suficiente. Chiar dacă BIOS-ul este locul de unde se pot efectua o mulțime de optimizări, este recomandabil ca până după terminarea procesului de instalarea toate setările să fie lăsate pe modul implicit.

Pregătirea discului hard
Din acest moment, totul depinde de sistemul de operare folosit. Alături de licență și de CD-ul cu sistemul de operare există de obicei și indicații pentru instalare.

Pentru a trece la instalarea sistemului de operare va trebui să partiționați și să formatați discul hard. În cazul în care aveți un disc ce a mai fost folosit, s-ar putea să nu mai aveți nevoie de acești pași.

Partiționarea discului hard înseamnă crearea unui sector de pornire (necesar pentru pornirea sistemului) și împărțirea discului în mai multe volume, numite partiții (C, D, E etc). Pentru sistemele de operare Microsoft, această operațiune se face folosind comanda FDISK, ce trebuie să se afle pe discheta de pornire.

poză rulare FDISK

Înainte de a partiționa discul, încercați să vă gândiți la modul în care îl veți folosi. Doriți o singură partiție pe tot discul? Sau doriți să îl separați pe mai multe volume? Recomandarea noastră este să folosiți măcar două partiții, dar nici să nu fragmentați discul în multe partiții foarte mici și de nefolosit la un moment dat.

  1. după ce ați pornit de pe discheta corespunzătoare, tastați "fdisk" și apăsați Enter. Dacă nu se întâmplă nimic, cauza poate consta fie în defectuoasa conectare a discului hard, fie în lipsa comenzii de pe dischetă;
  2. la pornire, FDISK vă va întreba dacă doriți să activați suportul pentru discuri de dimensiuni mari. Alegeți "Y" și continuați;
  3. veți întâlni 4 meniuri. Presupunând că discul este nou, alegeți 1 "Create DOS partition";
  4. la pasul următor va trebui să specificați ce procent doriți să folosiți pentru partiția primară. În general, aceasta se folseșe pentru instalarea sistemului de operare și a altor aplicații. Recomandabil ar fi ca ea să fie de 2 sau 3 GB, restul discului rămânând pentru date;
  5. după crearea partițiilor va trebui să specificați partiția primară. Reveniți la meniul principal și alegeți opțiunea 2 - "Set Active Partitions";
  6. dacă doriți să creați și partiții extinse, cazul cel mai probabil, alegeți din nou opțiunea 1 din meniul principal, dar de data aceasta optați pentru a doua variantă - "Create Extended DOS Partition";
  7. după crearea partiției logice, veți accesa opțiunea "Create Logical Drives" din meniul curent și veți asocia o literă noii partiții.
  8. odată terminată acțiunea de partiționare, părăsiți FDISK. Va trebui să reporniți sistemul pentru ca modificările făcute să aibă efect.

Următoarea etapă în pregătirea discului hard este formatarea. După repornirea de pe dischetă tastați "format c: /s". Opțiunea "/s" conduce la crearea unui disc de pornire pe partiția primară, pentru a putea porni direct de pe discul hard data viitoare. Odată cu executarea comenzii, veți primi un mesaj de atenționare care vă spune că formatarea va avea ca efect ștergerea tuturor datelor de pe partiția respectivă. Răspundeți cu "y" și așteptați ca procesul de formatare să se încheie. Repetați apoi aceeași operațiune pentru toate partițiile create anterior.

Articolul "Cum să faci un PC"


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

Concurs de fizica pe Web

www.agora.ro

BitDefender + Abonament PC Magazine

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro