Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Cover Story - PC Magazine Romania, Iulie  2002

Cum să faci un pc

PLACA DE BAZĂ

Cea mai importantă componentă a PC-ului este, din păcate, și cel mai ușor trecută cu vederea de mulți utilizatori. Alegerea plăcii de bază (PCB) trebuie să țină cont de platforma dorită, tipul memoriei ce va fi folosit și de viitoarele îmbunătățiri ce urmează a fi făcute pe termen mediu și lung. Dacă nu se iau în considerare toate aceste aspecte, este foarte probabil ca peste nu mult timp să fiți nevoit să schimbați placa de bază pentru a suporta noul procesor sau noul tip de memorie.

Pe scurt, se pot defini trei categorii de plăci de bază ce pot constitui o alegere în cazul unui utilizator individual.

Plăcile integrate sunt alegera potrivită pentru cei care doresc să se confrunte cu cât mai puține probleme de compatibilitate între componente, urmând să folosească sistemul pentru rularea de aplicații de nivel mediu. Aceste plăci beneficiază de obicei de controlerele video și de sunet integrate, unele mergând până la includerea unui modem. Gama de procesoare suportate nu este de obicei la fel de mare ca în cazul celorlalte plăci, capabilitățile de overclocking fiind extrem de limitate. Prețul relativ mic de achiziție constituie un avantaj deloc de neglijat al acestui tip de plăci de bază.

A doua categorie, și cea mai răspândită, este cea a plăcilor de nivel mediu. Acestea nu beneficiază de controler video integrat, lăsând alegerea plăcii video la îndemâna utilizatorului. Toate plăcile existente pe piață oferă un controler audio integrat, acesta putând fi dezactivat în cazul în care doriți să apelați la o placă de sunet specializată. Gama de procesoare suportate este destul de mare, facilitățile de overclocking, cum ar fi modificarea tensiunii de alimentare a procesorului, fiind întâlnite în majoritatea cazurilor. Tot mai multe modele prezente pe piață oferă controler RAID încorporat, cu toate că cele mai multe suportă doar nivelele 1 și 0. Numărul sloturilor PCI variază între 5 și 6, destul pentru aproape toate plăcile de extensie pe care utilizatorul le-ar putea achiziționa ulterior.

A treia categorie este constituită din plăcile dedicate stațiilor de lucru, destinate aplicațiilor profesionale, de mare intensitate. Oferind suport pentru două procesoare, aceste plăci includ de cele mai multe ori și facilități cum ar fi controler de rețea sau SCSI și multe sloturi PCI.

Există câteva caracteristici pe care trebuie să le aveți în permanență în minte atunci când decideți placa de bază potrivită.

Cipsetul - este inima plăcii de bază și necesită o atenție deosebită înainte de achiziție. El este responsabil pentru tipurile de componente care vor fi suportate de placa de bază. Multitudinea de cipseturi existente la ora actuală pe piață este de natură să creeze destulă confuzie. Mai mult decât atât, confuzia este amplificată și chiar întreținută cu bună știință de unii producători care își numesc produsele pentru a deruta. De exemplu, modelul Acorp 7KT266AL este dotat cu cipset KT266 și nu cu KT266A, așa cum se înțelege din numele său comercial.


Northbridge și Southbridge, cele două componente ale unui cipset

Arhitectura plăcii - majoritatea utilizatorilor nu acordă mare importanță modului în care sunt plasate componentele pe PCB. Spațiul liber din jurul socketului procesorului este un factor foarte important. În cazul în care acea zonă este populată cu mai mulți condensatori, veți avea probleme la montarea unui cooler de dimensiuni mai mari. De asemenea, spațiul liber de lângă sloturile PCI va fi foarte apreciat atunci când una sau mai multe dintre plăcile de extensie vor avea lungimi mai mari.

Poziționarea sloturilor de memorie prea aproape de marginea din dreapta a PCB-ului poate crea probleme atunci când, sistemul fiind asamblat, veți fi nevoit să înlăturați unitatea de dischetă pentru a avea acces la memorii.

Sloturile - chiar dacă pentru cei mai mulți dintre noi cele 4, 5 sau 6 sloturi PCI vor fi mai mult decât de ajuns, există utilizatori pasionați pentru care acestea se vor dovedi insuficiente după un anumit timp. Încercați să estimați cât mai aproape de adevăr numărul viitoarelor plăci de extensie pe care urmează să le folosiți.

Suportul hardware - este bine să alegeți modele care să ofere suport pentru viitoarele versiuni ale componentelor ce urmează a fi utilizate. Cu cât suportul oferit este mai generos, cu atât veți avea mai puține bătăi de cap odată cu viitorul upgrade. Un aspect foarte important este legat de posibilitatea de dezactivare a controlerelor integrate pe placă. Chiar dacă apelați la o placă cu controler video, audio sau de alt tip integrat, este posibil ca în viitor să doriți achiziționarea unei plăci de extensie specializate și nu este de dorit ca acestea să intre în conflict.

Manualul de utilizare - de foarte multe ori trecut cu vederea, un manual de utilizare bine realizat poate face diferența între agonie și extaz. Încercați să răsfoiți manualul de utilizare înainte de achiziția plăcii, pentru a vă asigura că înțelegeți ce se spune acolo. Producătorii de renume, cum ar fi Abit, Asus, Epox sau MSI, oferă manuale de utilizare detaliate, cuprinzând o largă varietate de probleme ce pot apărea în procesul de instalare.

Articolul "Cum să faci un PC"


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

Concurs de fizica pe Web

www.agora.ro

BitDefender + Abonament PC Magazine

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro