Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuţii   




Cartea de oaspeţi   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Cover Story - PC Magazine Romania, Iulie  2002

Cum să faci un pc

DISCUL HARD

Discul hard este dispozitivul care permite stocarea informaţiei digitale în interiorul calculatorului. Este caracterizat de dimensiune, capacitate de stocare, interfaţă de transfer, viteză de rotaţie, viteză de transfer a datelor, timp de acces. Majoritatea discurilor hard din sistemele fixe sunt construite pentru a intra într-un locaş de 3,5". Modelele construite pentru locaşe de 5,25" nu se mai produc.

Evoluţia discurilor hard este legată în mod direct de creşterea capacităţii de stocare. Dacă în trecut "foamea" de spaţiu de stocare devora produsele mai repede decât putea oferi evoluţia tehnologică, în prezent s-a ajuns la realizarea de unităţi capabile să stocheze aproximativ 135 GB, mai mult decât nevoile majorităţii consumatorilor.

Eficienţa comunicării între discul hard şi placa de bază este un factor important în funcţionarea calculatorului şi se defineşte prin mai mulţi parametri, care descriu viteza cu care funcţionează diferitele subansamble care participă la acest transfer.

Am putea scrie un articol separat dedicat prezentării acestor subansamble şi a modului în care eficienţa lor este descrisă de parametrii de funcţionare, dar spaţiul necesar ar fi prea mare şi nu credem că interesează în acest moment. Ceea ce trebuie să ştiţi atunci când achiziţionaţi un disc hard este modul în care aceşti parametri variază cu perfomanţa şi problemele de compatibilitate care apar.

Interfaţa de conectare cea mai utilizată este E-IDE. Majoritatea plăcilor de bază asamblate în calculatoarele destinate utilizării generale (nu mă refer la servere, staţii grafice etc., care au necesităţi specifice) sunt dotate cu un controler E-IDE. Iniţial, aceste tipuri de interfeţe suportau o rată maximă de transfer de 33 MBps. În prezent, rata maximă de transfer este de 133 MBps (există interfeţe dezvoltate intermediar la 66 şi 100 MBps). Pentru a putea atinge viteza de 133 MBps este necesar ca atât discul hard cât şi controlerul să fie capabile să comunice cu această viteză. Dispozitivul cu rata maximă de transfer cea mai mică limitează viteza de comunicare. Dacă aveţi un controler UATA133 şi un disc hard UATA 66, rata maximă de transfer va fi de 66 MBps.

O altă interfaţă de conectare este cea SCSI, existând şi aici mai multe variante. Cele două interfeţe nu sunt compatibile. Datorită costului mai mare al acestui tip de controler, aria sa de utilizare este mai restrânsă. Există plăci de bază care oferă controler SCSI integrat, dar în majoritatea cazurilor controlerele se achiziţionează separat. La rândul lor, discurile SCSI sunt mai scumpe (dar şi mai performante). Dată fiind zona lor de aplicabilitate, vă recomandăm să apelaţi la un specialist pentru instalarea lor.

Memoria tampon (cache) a unui disc hard are rolul de a eficientiza transferul. Cu cât axistă mai multă memorie cu atât transferul este mai eficient, şi preţul discului hard este mai mare...

Tot aici trebuie pomenit de existenţa unor sertare pentru discuri hard, accesorii care montate într-un locaş de 5,25" permit conectarea în sistem fără a fi necesară deschiderea carcasei. Sunt extrem de comode atunci când aveţi de transferat des volume foarte mari de date.

Articolul "Cum să faci un PC"

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

webmaster@pcmagazine.ro

Concurs de fizica pe Web

www.agora.ro

BitDefender + Abonament PC Magazine

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro