Agora
Media
www.agora.ro



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Cover Story - PC Magazine Romania, Iulie  2002

Cum să faci un pc

MEMORIA

Memoria cu acces aleator (Random Access Memory - RAM) este cel mai cunoscut tip de memorie. Așa cum îi spune și numele, accesul la informațiile stocate în RAM se face în mod aleator, orice celulă de memorie putând fi apelată independent. Opusul memoriei RAM este memoria SAM (Serial Access Memory). Aceasta stochează informația ca o serie de celule legate în serie, ce pot fi accesate doar secvențial (ca o casetă audio). Dacă informația căutată nu se află într-o anumită locație, atunci se va verifica fiecare celulă de memorie până la găsirea ei.

La fel ca și în cazul procesorului, un cip de memorie este reprezentat dintr-un circuit integrat construit din milioane de tranzistori și condensatori. În cazul celui mai cunoscut tip de memorie RAM, DRAM (Dynamic Random Access Memory), un condensator și un tranzistor formează o pereche pentru a crea o celulă de memorie. Fiecare celulă de memorie reprezintă un bit. Condensatorul stochează bitul de informație - un 0 sau un 1 sub formă electrică. Tranzistorul acționează ca un comutator permițând citirea sau schimbarea stării de încărcare a condensatorului. Atunci când condensatorul este încărcat, valoarea bitului de informație este 1, iar când nu este încărcat, valoarea bitului este 0. Principala problemă este că respectivul condensator nu își poate menține starea de încărcare mai mult de câteva milisecunde. Astfel, pentru ca memoria DRAM să funcționeze, este necesar ca fie procesorul fie controlerul de memorie să comande reîncărcarea condensatorilor înainte ca aceștia să se descarce. Această operație de reîmprospătare se repetă de câteva mii de ori în fiecare secundă. De aici provine de altfel și numele de memorie dinamică.

Module de memorie
Cipurile de memorie folosite inițial în calculatoarele personale se numeau DIP (Dual Inline Package). Acestea erau montate direct pe placa de bază sau erau conectate în niște socketuri de pe placa de bază. Metoda a funcționat atâta timp cât PC-urile au funcționat cu unul sau doi megaocteți de memorie RAM. Odată cu creșterea necesarului de memorie, spațiul ocupat de DIP-uri pe placa de bază a devenit mult prea mare. Soluția a fost constituită de montarea mai multor DIP-uri, împreună cu toate celelalte componente implicate în administrarea memoriei pe o placă PCB, care la rândul său este introdusă într-un slot aflat pe placa de bază.

Tipurile de PCB-uri folosite pentru construirea memoriilor au evoluat în ultimii ani. Apariția SIMM-urilor (Single In-line Memory Module) a introdus noțiunea de standard și pe piața memoriilor, fiind posibil ca mai mulți producători să ofere memorii de același tip. Odată cu creșterea vitezei procesoarelor și a lățimii de bandă a magistralei de date, a apărut un nou standard: DIMM (Dual In-line Memory Module). Capacitatea de stocare a DIMM-urilor variază după puterile lui 2 (4 MB, 8 MB, 16 MB, 32 MB etc).


Modul RDRAM

Modul SDRRAM

Modul DDR-SDRAM

Tipuri de memorie

DRAM (Dynamic Random Access Memory), despre care am vorbit, este construit din perechi de tranzistori cu condensatori, necesitând reîncărcare permanentă.

SDRAM (Synchronous Dynamic Random Access Memory) - citirea informațiilor se face rămânând pe rândul de celule de memorie de unde s-a făcut ultima accesare și căutând următoarea informație pe coloane. Principiul de bază este că informațiile cerute de procesor se află cel mai probabil în aceeași secvență. Rata maximă de transfer către memoria cache de nivel 2 este de 528 MBps.

RDRAM (Rambus Dynamic Random Access Memory) - reprezintă cea mai radicală schimbare de la modelul inițial DRAM. Proiectată de Rambus, memoria RDRAM folosește module RIMM (Rambus In-line Memory Module), care sunt similare ca dimensiuni și număr de pini cu DIMM-urile standard.

Ceea ce diferențiază memoria RDRAM de celelalte tipuri de memorie este magistrala de date de mare viteză folosită, numită canal Rambus. Astfel, cipurile de memorie Rambus lucrează în paralel obținând o frecvență a magistralei de date de 800 MHz. Marea problemă a memoriei RDRAM, pe lângă prețul mare, este constituită de posibilitatea conectării doar în perechi.
DDR-SDRAM (Double Data Rate - SDRAM) - reprezintă evoluția naturală a SDRAM-ului și este preferată ca alternativă memoriei Rambus. Principalul avantaj este reprezentat de faptul că DDR este un standard deschis, adică orice producător îl poate folosi pentru a produce memorii, în timp ce producerea memoriilor de tip RDRAM necesită plata unei licențe către Rambus. Spre deosebire de standardul SDRAM, memoria DDR transmite și primește date atât pe alternanța pozitivă cât și pe cea negativă a unui ciclu de ceas, ceea ce conduce la o dublare a ratei de transfer față de SDRAM.

Cât de multă memorie?
Se spune că niciodată nu poți avea atâta memorie cât ți-ar trebui. Acest lucru este adevărat, mai ales dacă urmează să rulați aplicații intensive, cum ar fi jocuri de ultimă oră sau prelucrări video pe noul dumneavoastră sistem. Alături de puterea procesorului, cantitatea de memorie este un factor la fel de important în creșterea de performanțe a sistemului.

Pentru un sistem pe care urmează să rulați în general aplicații de birou, 128 MB de memorie RAM se vor dovedi suficienți. Dacă doriți să jucați și ceva jocuri sau să vă puneți la încercare talentul în domeniul prelucrărilor grafice, atunci un minim de 256 MB se impune.

Articolul "Cum să faci un PC"


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

www.agora.ro

Concurs National pentru Tineret

OSC - Oameni si Companii

www.agora.ro

Libraria Byblos

www.agora.ro