Agora
Media
www.agora.ro



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuţii   




Cartea de oaspeţi   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Cover Story - PC Magazine Romania, Iulie  2002

Cum să faci un pc

SISTEMUL DE SUNET
O componentă cu un grad tot mai ridicat de importanţă într-un calculator o reprezintă modulul de sunet. Ce anume înseamnă acest modul? Este vorba despre placa de sunet, sistemul de boxe şi microfon. La început, pentru redarea sunetelor era folosit un simplu difuzor, prin intermediul căruia utilizatorul era capabil să înţeleagă o serie de erori (bipuri) sau să se destindă cu muzica (sunete limitate în complexitate) dintr-un joc. Acest difuzor foarte simplu, există şi astăzi, iar rolul de a înştiinţa utilizatorul de erori a rămas activ.

Placa de sunet este componenta răspunzătoare de toate sunetele pe care le scoate calculatorul, indiferent că este vorba de avertizări, muzică sau recunoaştere vocală. Ea poate îndeplini şi roluri precum: amplificator audio (nu de putere foarte mare) sau corector de sunet prin elemente de filtrare. Pe placa de sunet se află conectori pentru una sau mai multe intrări şi ieşiri audio şi diferite prize de conectare cu alte echipamente.

Microfonul are rolul de a face conversia sunetelor recepţionate în semnal electric, în vederea transmiterii ulterioare a acestora către calculator. Pentru calculator acesta nu este nevoie să aibă performanţe deosebite, datorită faptului că de obicei nu se fac înregistrări profesionale doar prin intermediul unui calculator, el utilizându-se doar în cazul unor înregistrări neprofesionale sau aplicaţii de tip chat.

Sistemul de boxe reprezintă "gura" calculatorului, modul prin care acesta vă poate reda sunete. Modelele existente se adresează unei plaje extrem de largi de utilizatori, începând de la clasicul sistem stereo format din doar doi sateliţi şi până la cel mai nou standard acceptat în domeniu, modelul 5.1 (utilizat mai ales în cazul DVD-urilor).

Sistem de sunet 5.1La achiziţionarea unei plăci de sunet este foarte important să aveţi în vedere ţinta pe care doriţi să o atingeţi: sistem de sunet pentru birou, pentru acasă sau pentru aplicaţii pretenţioase, cum ar fi jocurile sau prelucrările de sunet. De la bun început trebuie deci să aveţi în vedere viitoarea utilizare a modulului de sunet. În aplicaţiile pentru birou, locul unde de obicei se munceşte, sau pentru persoane ce nu acordă o foarte mare importanţă calităţii sunetului, cerinţele multimedia nu sunt foarte pretenţioase. Este destul de indicată achiziţionarea unei plăci de sunet integrate în placa de bază, economisind în acest fel şi ceva bani. Pe o astfel de placă de sunet (onboard) există de obicei trei conectori pentru sunet (intrare linie audio auxiliară, de microfon şi o ieşire audio) şi o priză pentru conectarea joystick-ului. În cazul în care v-aţi orientat către o astfel de placă de sunet, sistemul de boxe nu vă dă multă bătaie de cap. Absenţa sunetului stereo este inadmisibilă în zilele noastre aşa că achiziţionarea unui sistem din două boxe este de la sine înţeleasă. Puteţi opta însă şi pentru un sistem 2.1, beneficiind în acest caz şi de un subwoofer (ce redă sunetele de tonalitate joasă, bas-ul). Trecerea de la un sistem format din două boxe la unul 2.1 este substanţială (calitativ vorbind).

În afară de modelele de plăci de sunet onboard, există şi modele separate (cele mai folosite), ce se introduc într-un slot (majoritatea PCI), şi care de aici îşi iau în primire atribuţiunile. Acestea pot fi reprezentate de modele pretenţioase sau mai puţin pretenţioase din punct de vedere al calităţii sunetului redat. Ele pot deţine mai multe intrări şi ieşiri, cipseturi dedicate prelucrărilor de semnal, diferite moduri de conectare cu alte echipamente (CD-playere, DVD playere, MP3 playere etc), lucruri de care e bine să întrebaţi înainte de a face pasul achiziţionării, pentru a corela cât mai bine investiţia cu necesităţile. La aceste plăci, pretenţiile pot creşte foarte mult, producătorii oferind practic o gamă de produse ce satisfac şi cel mai înrăit "muzician". Şi aşa am ajuns la cea de-a treia categorie de plăci de sunet, cele care se apropie sau chiar ajung la nivelul profesional. Sigur că latura financiară deja are aici ceva de spus, dar în cazul în care se doreşte calitate... Există plăci solitare care sosesc şi cu un alt modul auxiliar intern sau extern, modul ce are rolul de a mări performanţele plăcii. În acest sens, şi pe placă şi pe modul, se pot afla prize de conectare, digitale şi analogice (RCA, S/PDIF, optic), indicatori de stare, potenţiometre de volum general şi microfoane, şi o serie de alte astfel de controale şi conexiuni, toate prezente în scopul creşterii performanţelor audio. Să vedem acum şi ce sistem de sunet am putea adecva la ultimele două modele de plăci de sunet (solitare de placa de bază, cu sau fără un modul auxiliar) despre care am vorbit. Practic, în funcţie de "forţa" plăcii, putem folosi sisteme de boxe 2.1, 3.1, 4.1 sau 5.1. Atenţie însă! Nu achiziţionaţi un sistem de sunet 5.1 pentru o placă de sunet ce nu este capabilă să redea sunetul în acest format. Achiziţia nu ar avea în acest caz nici un sens.

Ca o concluzie la cele de până acum am putea spune următoarele: înainte de achiziţie, calculaţi foarte bine ce performanţe doriţi să atingeţi cu sistemul de sunet (placă de sunet şi sistem de boxe). Nu faceţi achiziţii cu probleme de incompatibilitate, aşa cum am dat exemplul unui sistem de sunet 5.1 şi o placă de sunet ce nu poate reda un astfel de format. Fiţi foarte atenţi la ce anume deţine o placă de sunet: intrări, ieşiri, moduri de conectare către şi de la alte echipamente, răspuns în frecvenţă, număr de canale şi alte caracteristici proprii. Aşa cum am menţionat mai devreme, unele sisteme de sunet sosesc cu un modul extern de control şi amplificare. Verificaţi şi aici modurile de conectare, intrările şi ieşirile acceptate, pentru a nu avea din nou problemele de incompatibilitate. Pe piaţă există la ora actuală modele de plăci de sunet şi sisteme de boxe într-o varietate foarte mare. Rămâne doar să reuşiţi să faceţi alegerea potrivită aplicaţiilor pe care doriţi să le dezvoltaţi.

Articolul "Cum să faci un PC"


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

webmaster@pcmagazine.ro

www.agora.ro

Concurs National pentru Tineret

OSC - Oameni si Companii

www.agora.ro

Libraria Byblos

www.agora.ro