Agora
Media
www.agora.ro



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Cover Story - PC Magazine Romania, Iulie  2002

Cum să faci un pc

Cablu de alimentare, șuruburi, inel de ferită - toate acestea ar trebui să se  afle în cutia carcasei la achiziție ACCESORII PENTRU ASAMBLARE

Accesoriile pentru asamblare sunt toate acele componente care sunt necesare sau măcar ajută asamblării și care nu se livrează împreună cu alte componente. Probabil că aceste accesorii le veți achiziționa abia după ce ați cumpărat toate componentele și ați evaluat ceea ce există și ce mai aveți nevoie.

Cablurile de date se livrează în general cu placa de bază, pentru conectarea dispozitivelor IDE fiind livrate de obicei două panglici. Dacă sunteți un fan al ordinii și transparenței, puteți achiziționa cabluri de date cilindrice care permit realizarea unei asamblări mai "aerisite". Cablurile audio care fac legătura între unitățile optice și placa de sunet ar trebui să se livreze cu unitatea optică. Dacă vreți să folosiți ieșirea audio digitală a acestei unități, cablul trebuie achiziționat separat.

Se mai pot cumpăra coliere de solidarizare a cablurilor de alimentare sau, cea mai bună soluție, spirale care îmbracă mănunchiurile de fire solidarizându-le.

Un aspect important al funcționării eficiente este buna circulație a aerului în interiorul carcasei. În funcție de componentele folosite și de modul de asamblare se pot determina punctele critice și se pot achiziționa radiatoare și ventilatoare care să ajute procesul de răcire.

Punctele critice din punct de vedere termic în carcasă sunt procesorul, procesorul plăcii video, discul hard, unitatea optică.

Sistemele de răcire pentru procesor se împart în două mari categorii: cu evacuarea aerului direct în exteriorul carcasei și cu recircularea aerului în interiorul carcasei, acesta fiind împrospătat prin ventilația generală a carcasei. Primele sisteme se întâlnesc mai ales în sistemele de serie, proiectate de integratori internaționali. Există și carcase care sunt dotate cu sisteme specializate de acest tip dar, din cauza plasării soclului de procesor în locuri diferite pe plăcile de bază (în funcție de model și de producător) trebuie verificată utilitatea lor înainte. Sistemele care produc recircularea aerului din carcasă depind în primul rând de eficiența ventilației din carcasă și abia apoi de eficiența realizării transferului termic cu procesorul. În mare, se pot distinge două componente: radiatorul, care are rolul preluării căldurii prin contact direct cu procesorul și al disipării ei prin intermediul aripilor profilate, și ventilatorul, care forțează circulația aerului printre aripile radiatorului, ridicând eficiența disipării termice. La radiatoare se poate optimiza transferul termic între procesor și talpa radiatorului prin folosirea unei paste siliconice, cu proprietăți de transfer termic ridicate, care ocupă spațiile rezultate din imperfecțiunea prelucrării suprafețelor de contact. Radiatoare superior prelucrate, din materiale cu un coeficient de conducție termică ridicat și cu o formă care favorizează disiparea energiei termice, ajung să coste uimitor de mult, dar sunt foarte eficiente. Ventilatoarele sunt mai mult sau mai puțin fiabile (construite pe lagăre sau pe bile), principala lor caracteristică fiind totuși volumul de aer transferat. Acesta depinde de turația folosită, de înălțimea și lățimea elicei și de forma ei. O caracteristică a elicei, care ține de nivelul de poluare sonoră, este sunetul pe care-l produce în funcționare, din această cauză fiind realizate ventilatoare cu turația comandată de către placa de bază, în funcție de temperatura măsurată a procesorului. Și în această situație eficiența se plătește.

Majoritatea plăcilor video au răcire activă pe procesor (pe lângă radiator există și un ventilator) și uneori răcire pasivă (doar radiator) pe memorii.

Ventilatoarele pentru discurile hard sunt elemente opționale, utilitatea lor fiind vizibilă mai ales în sistemele aglomerate, cu o utilizare intensă a discului.

Nu am văzut încă sisteme de răcire pentru unitățile optice, deși uneori se încălzesc extrem de tare. Creșterea temperaturii în unitățile optice din cauza vitezei mari de rotație poate duce la explodarea mediilor optice folosite (doar la CD-uri deocamdată).

Articolul "Cum să faci un PC"


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

www.agora.ro

Concurs National pentru Tineret

OSC - Oameni si Companii

www.agora.ro

Libraria Byblos

www.agora.ro