Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuţii   




Cartea de oaspeţi   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





PC MAGAZINE MARTIE 2002
Sisteme

TESTE COMPARATIVE
[ sumarul caracteristicilor ] [ teste de performanţă ]

Sisteme orientate spre performanţă
Asus B1000 A
Compaq Presario 705EA
Dell Inspiron 4100
Dell Inspiron 8100
Fujitsu-Siemens LifeBook C6637
HP OmniBook 6100
HP OmniBook XE3
IBM ThinkPad A30

Sisteme orientate spre preţ
Acer Travelmate 529ATX
Asus A1300 F
Asus L8400 Ce
Asus L8400 L
Fujitsu Siemens Amilo M-6500
Fujitsu Siemens LifeBook C6387
Gateway Solo 5300
IBM ThinkPad A20m
IBM ThinkPad A22e

Sisteme ultra-portabile
Asus S1300 A

Oameni în Mişcare - Sisteme portabile

Ştefan Iliescu
Şerban Păduroiu
Cristian Lăcraru

Diferenţele dintre sistemele portabile şi cele locale (de birou) sunt date de dimensiunile şi greutatea mai mică şi posibilitatea de a funcţiona folosind ca sursă de alimentare acumulatorul încorporat. Cerinţele pieţei au dus la apariţia unei multitudini de modele cu caracteristici şi preţuri extrem de variate. Principalele trei caracteristici care permit realizarea unei clasificări din punctul de vedere al unui utilizator sunt puterea de calcul, preţul şi portabilitatea (dimensiuni şi greutate). Ţinând cont de aceste caracteristici putem clasifica sistemele portabile în trei categorii.

Sistemele ultraperformante a căror principală caracteristică este puterea de calcul, interesând mai puţin preţul şi portabilitatea.

Sunt sisteme destinate profesioniştilor, celor a căror activitate depinde de rapiditatea cu care sunt procesate informaţiile, în orice loc şi în orice condiţii.

Această categorie este, în general, şi cel mai bine dotată din punctul de vedere al conectivităţii (port serial şi paralel, USB, Ethernet şi posibilitate de conectare la reţeaua telefonică prin modem, intrări şi ieşiri audio şi video, sloturi PC Card).

Sistemele ultraportabile, ale căror principale caracteristici sunt dimensiunile şi greutatea redusă, sunt destinate celor care călătoresc mult sau celor care doresc sisteme cu un aspect estetic deosebit. Deşi sunt două categorii de utilizatori diferite, realizarea unor sisteme de dimensiuni reduse permite şi obţinerea unei forme deosebite (fenomen întâlnit şi în producţia de telefoane mobile).

Cea mai largă clasă de utilizatori sunt aceia care doresc sisteme echilibrate din punct de vedere al preţului, performanţei şi portabilităţii, caracterul prioritar în luarea deciziei de achiziţie avându-l preţul.

Dorinţa noastră a fost să oferim o imagine comparativă a sistemelor portabile oferite pe piaţa românească, în acest scop invitând toate firmele despre care ştiam că oferă asemenea echipamente, iar cea mai mare parte au participat cu unul sau mai multe modele.

Acestea fiind spuse sperăm ca rezultatele testului nostru să vă fie de folos şi să constituie un ajutor în luarea deciziei de achiziţie a unui sistem portabil.

Alegerea Redacţiei
Categoria sistemelor performante a fost populată cu 8 participanţi, fiecare încercând să ofere o putere cât mai mare şi multe facilităţi. Obişnuiţi cu ceea ce se întâmplă pe piaţa procesoarelor desktop, am aşteptat cu încredere evoluţia sistemului cu procesor AMD Athlon, însă rezultatele obţinute în teste au fost sub aşteptări. O parte din vină se poate arunca asupra sistemului de operare, însă nu putem merge până acolo încât să îi atribuim acestuia întreaga responsabilitate. Fiind vorba de categoria orientată spre performanţă am urmărit în alegerea noastră în primul rând rezultatele din teste, le-am coroborat cu dotările şi facilităţile oferite şi am urmărit ca totuşi preţul să nu devină chiar inaccesibil. Chiar dacă a fost depăşit în testele de disc, HP OmniBook 6100 a reuşit să câştige destul de clar testele de aplicaţii intensive, acolo unde se vede cu adevărat puterea. Mai mult decât atât, rezultatele obţinute în aceste teste ar putea face invidioase chiar şi multe sisteme desktop. Apelarea la varianta fără unitate floppy, dar cu unitate DVD-ROM interschimbabilă a dus la scăderea greutăţii sistemului, aspect apreciat de asemenea în evaluarea finală. Cea mai serioasă concurenţă a fost reprezentată de modelele IBM A30 şi Dell Inspiron 4100, care fie din cauza memoriei inferioare, fie a procesorului mai slab, ori a sistemului de operare instalat nu au reuşit să se ridice peste performanţele câştigătorului.

Pentru categoria sistemelor orientate spre preţ am impus un plafon de preţ situat la 1400 $ (fără TVA). Chiar dacă acest prag a fost stabilit în urma unui studiu al pieţei, se pare că el putea fi plasat mai jos, judecând după caracteristicile unora dintre participanţii la această categorie. Despre echipamentele care s-au plasat imediat în apropierea limitei de preţ, deşi prezintă caracteristici mai apropiate de categoria pentru performanţă, putem spune doar că preţurile sunt cel declarate de distribuitorii respectivelor sisteme. Fiind totuşi categoria sistemelor orientate spre preţ era normal să începem evaluarea pornind de la preţ, alături de care am luat în considerare dotările oferite şi nu în ultimul rând, comportarea în teste. După dezbateri destul de încinse am ajuns la concluzia că un utilizator pentru care preţul este primul criteriu de achiziţie, varianta optimă se poate numi IBM ThinkPad A20m. În goana după egalarea performanţelor concurenţei foarte mulţi producători uită de acei utilizatori pentru care puterea de procesare nu reprezintă factorul primordial, fiind interesaţi de sisteme uşor de transportat şi cu un preţ cât mai accesibil. Un alt aspect extrem de important este dotarea atât cu unitate floppy, cât şi cu unitate CD-ROM, scutindu-vă pe mai departe de cheltuieli suplimentare.

La fel ca şi în testul de anul trecut, prezenţa redusă la categoria sistemelor ultraportabile (redus fiind un termen pentru a desemna un singur echipament) ne-a împiedicat să ne gândim la vreo alegere. Am putea totuşi acorda sistemului Asus S1300 A un premiu neoficial pentru echipamentul care a respectat cel mai bine motivaţia iniţială a apariţiei sistemelor portabile şi anume greutatea redusă.

Cum am testat
Am testat sistemele în configuraţia primită de la firma distribuitoare, fără a efectua intervenţii asupra setărilor din BIOS sau în Windows. În cazul sistemelor cu Windows 2000 Professional şi Service Pack 1, am instalat Service Pack 2, acesta fiind necesar rulării testelor de aplicaţii intensive. Pentru sistemele cu Windows Me sau XP am dezactivat facilitatea System Restore. Au fost eliminate din rulare procesele suplimentare celor necesare controlului plăcii video, controlului facilităţii SpeedStep acolo unde a fost cazul, iar desktop-ul a fost setat la rezoluţia de 1024x768 la o adâncime de culoare de 32 de biţi. În cazul sistemelor care nu suportă rezoluţii mai mari de 800x600 pixeli, am rulat testele folosind un monitor extern, pentru a obţine rezultate comparabile cu ale celorlalţi competitori. După instalarea testelor s-a efectuat o defragmentare a partiţiei primare. A fost eliminată proprietatea "Always on top" a taskbar-ului.

Pentru test au fost folosite suitele Ziff Davis WinBench 99 1.2, Business Winstone 2001 1.0.2, Content Creation 2002 şi Business Winstone BatteryMark 2001. Fiecare test a fost rulat de câte cinci ori pentru eliminarea situaţiilor extreme de funcţionare anormală.

WinBench 99 este un test orientat hardware ce testează principalele componente ale unui sistem: procesor, disc hard şi placă grafică. Testele Graphics WinMark99 şi Disk WinMark 99 sunt divizate şi ele în câte două secţiuni, una Business şi una High-End. Ambele teste execută simulări de aplicaţii înregistrându-se performanţa subsistemului de stocare (disc hard), respectiv grafic 2D (GDI). Testele High-End Graphics WinMark 99 conţin şi o serie de operaţii 3D OpenGL.

Business WinStone 2001 este un test orientat către aplicaţii ce testează viteza de execuţie a software-ului scris pe 32 de biţi şi se concentrează doar pe pachete software de birou (Microsoft Office 2000, Lotus Notes R5, Microsoft Project 98, Norton AntiVirus, Netscape Communicator).

Content Creation Winstone 2002 este un test de aplicaţii intensive, rulat la nivel de sistem, care măsoară performanţele globale ale unui sistem PC.

Testul foloseşte fragmente din aplicaţiile uzuale de manipulare a conţinutului. Aplicaţiile sunt rulate prin intermediul unor scripturi, iar benchmark-ul foloseşte timpul necesar unui sistem pentru a duce la îndeplinire diferite acţiuni, pentru a realiza o apreciere globală asupra performanţelor acestuia.

Aplicaţiile folosite de noul Content Creation Winstone 2002 sunt: Adobe Photoshop 6.0.1, Adobe Premiere 6.0, Macromedia Director 8.5, Macromedia Dreamweaver UltraDev 4, Microsoft Windows Media Encoder 7.01. 00.3055, Netscape Navigator 6/6.01, Sonic Foundry Sound Forge 5.0c (build 184).

Business Winstone BatteryMark 2001 este un test destinat exclusiv notebook-urilor ce realizează o estimare a duratei de funcţionare pe baza acumulatorilor. Testul rulează în mod repetat, cu intervenţie minimă din partea utilizatorului, acumulatorii fiind trecuţi mai întâi prin câteva cicluri de formare urmând ca apoi, prin simularea unor activităţi curente, să se producă descărcarea completă a lor. Fiecare sistem a fost echipat conform dotării standard, luminozitatea ecranului fiind setată la minimul permis de echipament.

Testele Content Creation Winstone şi BatteryMark folosite în cadrul acestui test reprezintă versiuni semnificativ îmbunătăţite ale testelor folosite cu ocazia testului din luna septembrie 2001. În consecinţă, rezultatele obţinute în acest test nu pot fi comparate cu cele din testul de anul trecut.

 

Sfaturi pentru cumpărare

Atunci când v-aţi decis să achiziţionaţi un laptop există câteva lucruri care nu trebuie neglijate în momentul cumpărării. Fără a ţine cont de aceste aspecte s-ar putea să observaţi ulterior că echipamentul cumpărat nu corespunde cerinţelor dumneavoastră.

  1. Frecvenţa procesorului - dacă veţi folosi portabilul pentru a rula diferite aplicaţii grafice şi alte programe mari consumatoare de resurse, echiparea cu un procesor puternic se justifică. Pentru cei care urmează să folosească laptopul pentru editare de text, navigare pe web şi alte aplicaţii de birou, investiţia într-un procesor puternic şi scump nu este recomandată.
  2. Memoria - dotarea cu memorie insuficientă poate conduce la gâtuirea aplicaţiilor şi vă va da mari bătăi de cap. Căutaţi un laptop care să permită adăugarea ulterioară de memorie suplimentară.
  3. Durata de viaţă a bateriei - gradul de portabilitate al viitorului dumneavoastră laptop depinde în mod direct de durata de viaţă a bateriei. Aceasta depinde de tipul bateriei şi de modul de utilizare a echipamentului (un grad mai înalt de utilizare consumă mai mult).
  4. Porturi de intrare/ieşire - indiferen cât de mic şi de compact vă doriţi să fie viitorul dumneavoastră laptop, acesta trebuie să fie echipat macar cu un port USB şi unul paralel (pentru imprimantă).
  5. Modem intern - comunicarea cu cei de la firmă, atunci când sunteţi în călătorie, este un lucru vital. Căutaţi un laptop cu modem încorporat, perspectiva de a căra un modem extern după dumneavoastră nefiind deloc plăcută.
  6. Verificaţi funcţionarea touch pad-ului sau a pointing stick-ului. De această componentă depinde uşurinţa cu care veţi lucra. De asemenea, testaţi tastatura, pentru a vedea dacă poziţionarea tastelor şi distanţa dintre ele este comodă pentru dumneavoastră.
  7. Software inclus - majoritatea sistemelor vin cu o serie de aplicaţi software incluse. De mule ori aceste aplicaţii nu vă sunt necesare. Întrebaţi dacă nu puteţi primi altceva în schimb.
  8. Garanţia - este foarte important a perioada de garanţie să fie cât mai lungă, fiind astfel protejat de eventualele neplăceri ulterioare.
  9. Păstraţi laptopul lângă dumneavoastră atunci când călătoriţi cu avionul. Este de preferat să nu lăsaţi echipamentul în bagaje, riscul de producere a şocurilor mecanice fiind extrem de mare.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

webmaster@pcmagazine.ro

LG - Life´s Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro