Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


  PC MAGAZINE Septembrie 2003
[ Stocare ]

TESTE COMPARATIVE
[ alegerea redacției ]
[ Modele Paralel ATA - sumarul caracteristicilor , teste de performanță ]
[ Modele Serial ATA - sumarul caracteristicilor , teste de performanță ]

Hard discuri - mai mult, mai repede?

Modele Paralel ATA
Hitachi DeskStar 180GXP
Maxtor DiamondMax Plus 9 (6Y120P0) și DiamondMax Plus 9 (6Y200P0)
Samsung SpinPoint V60 (SV0813H), SpinPoint P40 (SP40A2H) și SpinPoint P80 (SP0612N)
Seagate Barracuda 7200.7
Western Digital Caviar

Modele Serial ATA
Samsung SpinPoint P80
Seagate Barracuda 7200.7
Western Digital Raptor

Cea mai importantă componentă a unui PC, după procesor și memorie, hard disk-ul se află în ultima perioadă din ce în ce mai mult în discuțiile utilizatorilor. Pe de o parte, acest lucru se întâmplă datorită noutăților tehnologice apărute în domeniu, iar Serial ATA este cea mai importantă. Pe de altă parte însă, discuțiile sunt legate tot mai des de problema fiabilității acestei componente, tot mai mulți utilizatori fiind confruntați cu pierderea datelor importante, la scurt timp după ce au achiziționat un nou hard disk. Nu știm câți oameni care folosesc PC-ul atât acasă, cât și la servici se pot lăuda că nu au "reușit" niciodată să piardă documente din propria vină. Însă atunci când motivul pierderii datelor este reprezentat de defectarea hard disk-ului, echipament pentru care s-a plătit de mulțime de bani, situația se schimbă.

Cine suportă pagubele?

Poate părea ușor ciudat, dar siguranța informațiilor stocate pe un hard disk este mai importantă de cele mai multe ori decât numărul de rotații pe minut, timpul de acces sau rata de transfer, acesta fiind motivul pentru care începem acest material discutând despre garanție. În cazul unui hard disk, garanția este un aspect adus de multe ori în discuție. Dacă pentru orice altă componentă garanția constă, în principiu, în înlocuirea sa cu alta nouă, atunci când ne referim la hard disk situația este mai complicată. Garanția se referă la componenta fizică, nu și la datele stocate, date uneori vitale. Ce se întâmplă cu acele date? Cine suportă consecințele pierderii lor? Raspunsul este simplu: posesorul hard disk-ului. În cele mai multe cazuri de defecte, datele pot fi recuperate, însă pentru această operațiune firma de la care ai achiziționat respectivul echipament, firmă care este obligată să îți asigure garanția, îți percepe o taxă de recuperare. Uneori taxa de recuperare a datelor depășește valoarea unui hard disk nou.

Există o teorie, pe care suntem foarte tentați să o susținem și noi, conform căreia scăderea drastică a perioadei de garanție la hard disk-uri nu este întâmplătoare. Conform acestei teorii, marea majoritate a utilizatorilor fiind satisfăcuți de capacitatea de stocare disponibilă la un moment dat, nu mai sunt tentați să investească într-un hard disk nou. În acest fel, vânzările stagnează, iar acest lucru nu este pe placul producătorilor. Soluția pare pe cât de simplă, pe atât de diabolică. Se scade calitatea componetelor folosite în construcția discurilor, scăzând astfel prețul, dar și fiablilitatea acestora și, implicit, durata de viață. Se scade apoi perioada de garanție acordată la un singur an. Drept urmare, atunci când îți vei cumpăra un hard disk, iar după 14 luni acesta se va defecta, vei fi mai tentat să cumperi unul nou, decât să îl repari pe cel vechi.

Intenția acestui material nu este de a speria pe cineva și nici de a căuta vinovați. De hard disk-uri avem și vom avea nevoie în continuare, rolul nostru fiind de a căuta soluții. Scopul testului de față este acela de a pune la lucru principalele modele disponibile în acest moment pe piață, concluziile ce se desprind referindu-se în primul rând la performanță. Din nefericire, nu putem să testăm comportarea acestor hard disk-uri în timp, pentru a putea face referiri tocmai la aspectul mult discutat al fiabilității.

Factori cheie

Atunci când ai decis că vechiul hard disk de 1,2 GB trebuie înlocuit, sau că alături de cel existent de 40 GB ai nevoie de încă unul de 120 GB, începe procesul de căutare. Chiar dacă ai un brand preferat sau ai auzit de la prieteni că un anume producător reprezintă alegerea optimă, este preferabil să încerci un studiu al pieței, la momentul respectiv, pentru a determina ce model se potrivește cel mai bine nevoilor tale. Există câțiva factori importanți, de care ar trebui să ții cont în alegerea ta. Despre cei mai importanți, cum ar fi capacitatea, viteza de rotație a platanelor, interfața de conectare sau buffer-ul de date, vom vorbi în continuare.

Capacitatea

Modelele de 20 GB aproape că nu se mai găsesc prin magazine, 40 GB fiind capacitatea cel mai des întâlnită - de aproape opt ori mai mult decât aveți nevoie pentru instalarea sistemului de operare și a aplicațiilor folosite. Capacitatea este foarte importantă în cazul celor care realizează grafică sau editare video. De exemplu, pentru stocarea unei ore de film necomprimat, în format digital, sunt necesari peste 10 GB.

Viteza de rotație

Marea majoritate a vânzărilor, pe piața utilizatorilor individuali, este reprezentată încă de modelele de 5400 rpm, prețul mic de achiziție fiind principalul argument. Modelele de 7200 rpm cunosc o creștere în preferințele utilizatorilor, diferența de viteză simțindu-se în special în jocuri. Viteza de rotație luată separat nu ne poate însă edifica în legătură cu performanțele pe care urmează să le obținem, alți factori precum densitatea de stocare sau dimensiunea platanului, fiind cel puțin la fel de importanți. De exemplu, un hard disk de 5400 rpm, dar care beneficiază de o densitate de stocare superioară unui model de 7200 rpm, poate obține rezultate superioare acestuia din urmă.

Interfața

Aproape toate hard disk-urile prezente în sistemele actuale folosesc interfață Paralel ATA, aceasta fiind capabilă de rate de transfer maxime de 133 MBps. Modelele ATA/133 nu reușesc totuși să se ridice în performanțe peste cele ATA/100, deoarece modelele actuale nu pot susține rate de transfer destul de mari pentru a beneficia de plusul de lățime de bandă.

Modelele cu interfață Serial ATA încep să își facă destul de încet simțită prezența pe piață, deși de la anunțarea primului model a trecut destul de mult timp. Capabilă de a transfera date la o rată de 150 MBps, interfața serial ATA este proiectată pentru a putea suporta în viitor până la 600 MBps. Răspândirea modelelor Serial ATA a fost îngreunată până acum pe de o parte de inerția pieței, foarte puțini utilizatori achiziționând plăci de bază cu controlere Serial ATA încorporate. Pe de altă parte, până acum două luni, când au apărut primlele cipseturi capabile de suport Serial ATA nativ, controlerele Serial ATA atașate plăcilor de bază foloseau magistrala PCI. În consecință nu se putea observa o diferență de performanțe față de vechile modele Paralel ATA.

Buffer de date

Atunci când sistemul cere anumite date de pe hard disk, acesta nu numai că va livra informațiile necesare, dar își va și încărca memoria tampon cu acele date pe care procesorul este foarte probabil să le mai ceară. Cei 2 MB pe care îi oferă cele mai multe modele sunt suficienți pentru majoritatea aplicațiilor rulate, însă hard disk-urile cu 8 MB se comportă mai bine în aplicații extrem de intense, precum Adobe Photoshop, de exemplu.

Sfaturi pentru cumpărare

  1. Încearcă o estimare a spațiului de care vei avea nevoie și alege un hard disk cu o capacitate mai mare. Vei reuși astfel să eviți umplerea rapidă a acestuia și, implicit, nevoia de a achiziționa un hard disk suplimentare într-o perioadă scurtă.
  2. Dacă folosești un sistem mai vechi și dorești să îl revitalizezi prin adăugarea unui hard disk, asigură-te că există suficient spațiu în carcasă pentru acesta. Multe carcase mai vechi nu permit instalarea mai multor hard disk-uri.
  3. Sistemele din generațiile noi vor folosi mai bine avantajele unui nou hard disk, în timp ce în cazul sistemelor foarte vechi, cu procesor lent și memorie mică, avantajele vor fi limitate. În cea de-a doua situație, investiția într-un hard disk nou se poate transforma într-o pierdere de bani.
  4. Competiția între producători este foarte acerbă, iar prețurile cunosc o scădere continuă. Totuși, ferește-te de modele mult prea ieftine, față de specificațiile oferite. Încearcă o studiere a pieței înainte de a decide modelul pe care îl dorești.

PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro