Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE OCTOMBRIE 2002
[ Componente ]

TESTE COMPARATIVE
plăci de bază cu socket A

Abit: KR7A-RAID, KR7A-133R, KX7-333

Producătorul taiwanez Abit are o lungă istorie în producerea de plăci de bază, produsele sale fiind renumite prin mai multe lucruri, cel mai cunoscut fiind posibilitatea de a forța cu succes parametrii de funcționare ai procesorului peste limitele standard.

Trecând de acest fapt, toți posesorii de plăci de bază știu că documentația oferită reprezintă un standard prin modul în care este realizată. Și în acest caz, toate cele trei manuale se ridică la înălțimea renumelui, informația oferită fiind consistentă și bine structurată. Se oferă detalii atât asupra modului de asamblare cât și asupra configurării. Pachetul conține tot ceea ce este necesar unei asamblări rapide și elegante (în unele cazuri se oferă și elemente de solidarizare a cablurilor în interiorul carcasei).

Acolo unde există un controler suplimentar IDE sunt oferite mai multe cabluri de date de 80 fire.
Setarea parametrilor procesorului se poate realiza din BIOS, apăsarea tastei Insert la pornirea sistemului aducând setările BIOS-ului la valorile standard. Sunt oferite posibilități de reglare a frecvenței de bază cu incrementare de 1 MHz, a valorilor tensiunilor de alimentare pentru procesor și memorie etc., adică tot ceea ce este necesar pentru a vă optimiza funcționarea sistemului.

Manualul de care am pomenit mai înainte dă indicații explicite asupra fiecărei setări în parte.

Cele trei tipuri de plăci de bază Abit prezente în test sunt dotate cu cipseturi diferite, designul fiind totuși similar. Acesta este și principalul motiv care determină această prezentare comună.

Soclul procesorului este amplasat în partea superioară cu clema de fixare sus, ceea ce presupune montarea procesorului și a sistemului de răcire în afara carcasei, accesul fiind stânjenit de sursă sau de partea superioară a carcasei. Deși în acest mod se evită flambarea plăcii la prinderea sistemului de răcire nu este cea mai comodă soluție pentru utilizator. Pentru a evita situațiile în care placa este deteriorată la fixarea sistemului de răcire a procesorului, imediat sub ghearele de fixare există o folie care protejează circuitul imprimat. Soclul AGP este poziționat foarte aproape de soclurile de memorie, forțând montarea memoriei doar atunci când nu este montată placa video. În general, se observă grija poziționării tuturor conectorilor în locuri cât mai accesibile pentru aranjarea probabilă din interiorul carcasei, evitându-se încrucișarea cablurilor deasupra plăcii.

Nici una dintre plăci nu oferă o componentă audio, ceea ce, deși pare un dezavantaj pentru majoritatea utilizatorilor, pentru cei care doresc un sunet de calitate este o binecuvântare.

Abit KR7A-RAID este singura placă de bază din test care folosește cuplul VIA VT8366A/ VT8233, care permite conectarea discurilor hard doar UDMA/100. Prezența unui controler IDE RAID suplimentar (HPT372) permite doritorilor conectarea echipamentelor capabile UDMA/133 (modurile RAID oferite sunt 0, 1 și 0+1). BIOS-ul controlerului HighPoint poate fi și el înbunătățit prin update-ul de BIOS al plăcii de bază. În aceste condiții trebuie remarcate limitările care apar în conectarea pe sloturile PCI 1, 4 și 5 datorită utilizării în comun a resurselor cu alte dispozitive (DMA și întreruperi).

Abit KR7A-133R reprezintă un pas înainte, utilizând South Bridge VT8233A care oferă posibilitatea conectării UDMA/133.

Creșterea de performanță, care se vede și în rezultatele din teste, există, fără a fi fenomenală.

Modelul KX7-333 este motorizat de cuplul VIA KT333/ VT8233A și suportă memorie DDR PC2700 ceea ce explică în principal performanțele superioare față de celelalte modele Abit.

Acest produs a fost testat în cadrul testului comparativ: "22 de plăci de bază în teste" (octombrie 2002)


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro