Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuţii   




Cartea de oaspeţi   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE AUGUST 2002
[ Componente ]


Caracteristici
Teste de performanţă
PUNCTAJUL OBTINUT

Preţ informativ: 168 $ (fără TVA).
Garanţie: 2 ani.
Distribuitor Tape Computer,
tel.: 021-330.23.92.

Alte imagini:
Nu exista probleme la instalarea softului pentru USB 2.0
Configurarea controlerului RAID se poate realiza din Windows
Monitorizarea parametrilor de functionare

AVANPREMIERĂ
Abit AT7

Şerban Păduroiu

Rar se întâmplă să fii surprins de ceva în domeniul plăcilor de bază. Toate au intrări şi ieşiri (porturi), suportă unul sau mai multe procesoare, au două sau mai multe bancuri de memorie, suportă 4 sau 8 discuri hard, au un slot de extensie AGP pentru placa video şi mai multe sloturi (PCI, CNR, AMR) pentru diverse plăci de extensie. Deseori placa de bază încorporează o interfaţă audio (tot deseori extrem de modestă), uneori o interfaţă de conectare în reţea. Dar... AT7 este cu totul altceva.

Pachetul conţine placa de bază în sine, 3 cabluri de date IDE ATA133 şi unul pentru unitatea de dischetă, manualul, un CD şi o dischetă cu drivere şi utilitare, o extensie pentru încă două porturi USB şi un set de elemente din plastic care se utilizează pentru solidarizarea cablurilor în carcasă.

De la început o să vedeţi că ceva este în neregulă: lipsesc porturile seriale şi cel paralel. Apoi intraţi în panică pentru că nu găsiţi porturile PS2 pentru tastatură şi mouse. Aveţi 6 conectori pentru cabluri IDE (2 negri şi 4 galbeni), o ieşire optică, două porturi firewire şi încă câteva USB-uri. Este cazul să lăsaţi orice prejudecată deoparte, să uitaţi tot ce ştiaţi despre plăcile de bază. Aşezaţi-vă jos, puneţi ciudatul AT7 alături şi, ruşinos deşi normal, luaţi manualul pentru a vă putea lămuri. În ajutorul celor dezorientaţi, manualul este exemplar. Bine structurat, conţine o informaţie care este la graniţa dintre succint şi "... prea tehnic pentru mine".

AT7 este o placă de bază construită cu gândul la viitor şi la performanţă, mai degrabă potrivită pentru cineva care doreşte un nou calculator, decât îmbunătăţirea unei configuraţii vechi. Considerând compatibilitatea cu generaţiile anterioare o moştenire prea stânjenitoare pentru atingerea performanţelor MAXime, AT7 renunţă la porturile tradiţionale: PS2 pentru tastatură şi mouse, porturile seriale şi cel paralel pentru simplificarea structurii şi eliberarea resurselor. În acelaşi timp este suplimentat numărul porturilor USB la nu mai puţin de 10 (din care 4 sunt USB 2.0), tastatura, mouse-ul, imprimanta şi toate celelalte dispozitive care utilizau vechile porturi existând în versiuni care utilizează portul USB. Posibilităţile de conectare sunt suplimentate cu 3 porturi firewire, în acest mod fiind rezolvată şi descărcarea secvenţelor de pe recorderele video, dotate în marea majoritate cu acest tip de conexiune.

Placa de sunet integrată oferă posibilitatea audiţiei pe 6 canale (5.1) existând intrări şi ieşiri analogice, ieşire optică (S/PDIF 24 bit) şi opţional intrare optică. Există şi o interfaţă pentru conectarea într-o reţea UTP 10/100.

Controlerul HPT374 asigură posibilitatea conectării suplimentare a nu mai puţin de 8 dispozivite IDE ATA133 (cele 4 sloturi IDE galbene). Cu aceste discuri hard puteţi realiza RAID de nivel 0, 1 sau 0+1. În documentaţie se recomandă ca unităţile optice de stocare (CD sau DVD) să nu se conecteze prin intermediul acestui controler.

Inima plăcii de bază este microprocesorul VIA KT333 (VT8367 şi VT8233A), cu toate avantajele aduse de acesta şi prezentate de noi pe larg în alte articole (memorie DDR333, FSB 200/266 MHz, AGP 4X, IDE ATA133). Simplificările aduse în structură de eliminarea interfeţei PS2 şi a porturilor seriale şi paralel sunt utilizate în integrarea controlerelor pentru porturile firewire, a modulului de sunet şi a controlerului IDE suplimentar. Considerând că dotările integrate sunt maximale se oferă, alături de slotul AGP, doar 3 sloturi PCI. Legat de sloturile PCI trebuie să fiţi atenţi la partajarea întreruperilor între slotul PCI 2 şi AGP şi între PCI 1 şi USB.

Instalarea a decurs fără probleme. Este bine să ţineţi cont că după introducerea plăcii video (care nu a avut o lungime ieşită din comun) se realizează dificil accesul la sloturile de memorie 1 şi 2. Aglomeraţia componentelor de pe placă împinge socketul procesorului în partea superioară (aşa cum este aşezată în carcasă). Tot pe seama aglomeraţiei trebuie pusă şi poziţionarea mai puţin obişnuită a acumulatorului: vertical pe placa de bază. Ţinând cont şi de preţul plăcii de bază cred că nu este cazul să economisiţi în achiziţia unei carcase mai mari. Aspectul estetic al asamblării a fost mult îmbunătăţit de folosirea accesoriilor incluse pentru solidarizarea cablurilor.

BIOS-ul beneficiază de Soft Menu III care permite configurarea parametrilor de funcţionare ai procesorului. Se pot utiliza configuraţii predefinite pentru procesoarele cunoscute pe piaţă sau se poate încerca optimizarea funcţionării prin opţiunea "User Defined". Se pot modifica rapoartele FSB/AGP/PCI (3/2/1, 4/2/1, 5/2/1), FSB-ul de la 100 la 250 MHz cu incrementare 1, multiplicatorul de la 5 la 13, tensiunea pe miezul procesorului cu pas de 0,025V şi tensiunea memoriei (2,55/ 2,65/ 2,75/ 2,85). Autorii manualului explică detaliat cum se poate face fiecare pas dar tot ei vă atrag atenţia că orice modificare a parametrilor de bază se fac pe răspunderea dumneavoastră. Nici eu nu vă recomand utilizarea opţiunii "User Defined".

Driverele oferite sunt doar pentru sistemele de operare MS Windows Me/2000/XP. Cei care au încercat să configureze porturile USB 2.0 pe alte modele vor aprecia uşurinţa cu care se realizează acest lucru. Cei care doresc alt sistem de operare se descurcă pe cont propriu.

Odată instalat şi configurat sistemul de operare puteţi instala utilitarele. Există un Hardware monitor care permite supravegherea şi atenţionarea în cazul în care se depăşesc valorile maximale pentru tensiuni, temperaturi şi viteze de rotaţie a ventilatoarelor utilizate în răcirea sistemului. Utilitarul HP374 RAID Management permite managementul discurilor conectate la controlerul cu acelaşi nume. În cazul în care aveţi probleme puteţi apela cu succes la Help-ul extrem de explicit al acestui program. Se dau definiţii ale elementelor de bază şi indicaţii detaliate asupra modului în care se pot realiza diferite operaţii.

Protecţia contra viruşilor este deja rezolvată prin includerea printre utilitare a versiunii 2002 a programului Norton Antivirus. Având sistem de sunet 5.1 şi port firewire este evidentă grija proiectanţilor pentru cei care doresc divertisment... aşa că aveţi inclus şi utilitarul WinDVD2000 v2.1.

Găsirea publicului ţintă pentru AT7 este extrem de complicată. Dacă este să ţinem cont de tot ceea ce oferă sunt depăşite nevoile tuturor categoriilor de utilizatori. În acelaşi timp, fiecare categorie ar dori, probabil, unele mici modificări. Pentru o placă a cărei facilităţi sunt maximale, atât ca performanţe cât şi ca stabilitate, aceste modificări sunt întradevăr mici. Dar fiecare categorie de utilizatori va lăsa neutilizată o bună parte din aceste facilităţi.

Cu puţin umor am putea spune că AT7 este o placă puternică prin ceea ce oferă şi slabă prin faptul că oferă poate prea devreme şi prea mult. Oricum această placă de bază este o achiziţie avantajoasă, cumpărarea componentelor necesare pentru a realiza chiar şi numai o parte din ceea ce ştie să facă depăşind preţul cerut pentru ea. Şi unde pui că poate face şi mai mult...


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

webmaster@pcmagazine.ro

LG - Life´s Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro