Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Timpul Liber- PC Magazine Romania, Aprilie  2001

NetOrtodoxie românească

Dan Iancu

Motto:
"Fraților, nu vreau ca voi să nu știți că, de multe ori, mi-am pus în gând să vin la voi, dar am fost până acum împiedicat, ca să am și între voi vreo roadă, ca și la celelalte neamuri."
Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel, 1-13

S-ar părea că în lumea uneori frivolă a internetului nu ar fi loc pentru pagini dedicate așezămintelor religioase. Dar cum a nu fi înseamnă o desprindere de lume și nu acesta este scopul bisericii, există situri ce prezintă astfel de așezăminte. Voi încerca să vă ofer câteva legături de unde să purcedeți la drum. Aprecierile se referă la aspectul estetic, evident, nu în mod primordial la informațiile prezentate și la diferitele adăugiri ce fac din situl respectiv un loc atractiv. În nici un caz nu mi-am propus să găsesc situri unde să se poată face spovedanii electronice sau e-jurăminte de castitate anti-Valentine's Day. Cum părerile îmi aparțin în exclusivitate, putem discuta subiectul cu gândul că acela ce va scoate sabia va rămâne nebăgat în seamă.

Biserica Stavropoleos
Puțini mai sunt cei ce știu că o biserică este de obicei făcută nu neapărat de domnitori arcași, ci și de negustorii dintr-un cartier ceva mai săltat, de vreun boier ambițios sau călugăr ajuns în ranguri înalte. La fel și celebra biserică bucureșteană construită la 1724, în a doua domnie a lui Nicolae Mavrocordat, de către arhimandritul Ioanichie. Situl este amplu și conține o sumedenie de informații istorice, inclusiv lista moșiilor deținute cândva sau textele înscrisurilor despre această mânastire. Interesante mi s-au părut legăturile, inclusiv cele care trimit la icoanele aflate pe tâmplă. Acestea se deschid în ferestre independente și sunt însoțite uneori de ample texte din Evanghelii. De altfel, ilustrația este bogată și cel care încă nu a intrat în biserică își poate face o idee de comorile artistice din interiorul ei. Ceea ce mi se pare nereușit este alegerea fundalului, precum și ciudata dimensiune a unor fotografii, mult mai mică decât celelalte. Câteva legături nu au funcționat (Predica și Seminarul "Darul deosebirii") și se simte o oarecare părăsire a paginilor, ultima actualizare fiind veche de mai bine de un an, dar toate aceste mici minusuri nu scad mult din generozitatea cu care este făcut acest sit.
stavropoleos.starnets.ro/
Apreciere:


Mânăstirea Brâncoveanu - Sâmbăta de Sus
Zidit în piatră, cum spune cronica, pe la 1700 de către Constantin Brâncoveanu, "boier vechi și domn creștin", așezământul de la poalele Făgărașului, cunoscut ca Mânăstirea de la Sâmbăta de Sus, este faimos prin meșterii icoanelor pe sticlă și duhovnicii către care vin oameni din toată țara. Și, cum să nu fie și pe internet imagini ale acestor minunății. Dar nu numai atât. Pe lângă istoricul detaliat și informații despre bibliotecă sau festivalurile de muzică religioasă (în 2000 nu s-a mai ținut?) putem descărca de pe sit predica săptămânii sau cântări bisericești. Desigur că alături există și posibilitatea de a descărca și uneltele cu care să ascultăm predicile în format mp3 (winamp și nad). Situl este bogat în pagini, ușor de accesat și foarte clar din punct de vedere organizare. De remarcat este și actualizarea recentă, dar mai ales faptul că există hărți cu localizarea mânăstirii.
Observațiile pe care le-aș face autorilor țin mai ales de gust, fundalul interesant dacă nu e ceva scris pe el, corpul de literă folosit, uneori alb, alteori negru, dar în ambele cazuri cu un contrast slab, ceea ce dă o oarecare oboseală la citit. În general, ar fi de dorit ca să fie scos în evidență subiectul, iar efectele tehnice ceva mai la urmă, pentru că un vizitator al unui astfel de loc nu cred că admiră varietatea butoanelor sau fondul muzical ce se întrerupe la trecerea la o nouă pagină. Ceea ce devine într-adevăr foarte deranjant este nefolosirea diacriticelor. Invocarea de motive tehnice este puerilă și e păcat, mai ales că există variantă în engleză (cu meniul din dreapta în română!). De altfel, această observație este general valabilă pentru mai toate siturile românești și provine dintr-un soi de suficiență, ce confundă limba română cu o aproximare bulevardieră.
nt1.ici.ro/sambata/
Apreciere:


Mitropolia Moldovei și Bucovinei
Din peisajul ortodox românesc acest sit îmi pare a fi cel mai realizat atât din punct de vedere prezentare cât și conținut. Sobru, la obiect, cu foarte multe informații interesante și în același timp cu legături la multe situri existente la ora actuală și care prezintă ortodoxismul românesc, acest loc poate fi un model pentru altele similare. Pe lângă unitatea de concepție există și grijă pentru cititor și faptul că rândurile nu umplu ecranul este un aspect pe care vreau să-l semnalez făcătorilor români de pagini, ce-și uită mai întotdeauna de bietul cititor condamnat să parcurgă șiruri nesfârșite.

Ar fi totuși câteva adăugiri care ar face situl mai interesant și cumva complet. În primul rând, aș fi dorit ca să existe un calendar ortodox românesc. Este adevărat că există predici despre fiecare sărbătoare importantă, dar o astfel de pagină ar fi de dorit. Apoi, chiar dacă nu este un loc destinat turismului, poate ar fi important un capitol dedicat comorilor de artă spirituală existente în această mitropolie. Mă refer la celebrele mânăstiri din Nordul Moldovei, la muzica liturgică. Un pas este făcut, Arhiepiscopia Iașilor, dar Moldova este mult mai bogată și aștept o amplificare a acestui capitol sau chiar unul dedicat, așa cum îm doresc un capitol istoric al întregii Mitropolii.

Dar acestea sunt dorințele mele, pentru că pe undeva mi se pare că ar avea de câștigat situl cu aceste adăugiri și, implicit, vizitatorii. Ar da, după părerea mea, o dimensiune mai umană și ar depăși o imagine oarecum birocratică echilibrând schemele și ierarhiile. Să nu uit. De ce oare numai Mitropolia Moldovei are loc pe web? De ce celelalte patru nu s-au gândit la așa ceva?
www.mmb.ro/ro/index.html
Apreciere:

 

Mânăstirea Golia
Se află nu acolo unde știți dumneavoastră, ci pe locul 402 în Top100. Se pare că autorii sitului mizează pe necunoștința monahilor în ale Internetului și uită de păcatul trufiei. A pune o mânăstire la concurență cu situri mult prea lumești mi se pare hilar ca să nu spun mai mult. Nici așa-zisul contor cu numărul de vizitatori nu e folositor cuiva, că doar nimeni nu are plan la cele sfinte și nu mă aștept ca să văd reclamă pe situri dedicate spiritualului. Altfel mă voi gândi la alungarea negustorilor din templu.

Situl este mai sărac în informații despre mănăstire în sine, dar conține câteva lucruri interesante. Cel mai important este fără doar și poate mica bibliotecă online. Sfânta Scriptură, Liturghierul, Acatiste și Patericul Egiptean vă stau la dispoziție. Există însă probleme cu așezarea în pagină, precum și cu aleatoria prezență a diacriticelor. Un alt aspect, ce dă sitului căutare, este lista impresionantă de situri străine și românești referitoare la ortodoxie. Din păcate, nereușita prezentare și mai ales senzația că autorii s-au grăbit în a scăpa de acest sit, sunt lacune importante pe care viitorul le va umple. Sper, pentru că altfel mă voi mulțumi cu
www.mmb.ro/ro/ bm_arhiasi/man_golia.html, unde secularizarea s-a făcut la 1863 și nu la 1683 ca în situl mânăstirii.
www.golia.ro/golia.html
Apreciere:

 

Arhiepiscopia Tomisului
"Această pagină va fi finisată până la 1 ianuarie 2000". Anunțul se referă la prima pagină pesemne și, într-adevăr, este gata. O imagine a Sfântului Apostol Andrei pe fundalul Catedralei Episcopale Sfinții Apostoli Petru și Pavel, acest anunț și copyright-ul unei firme constănțene e cam tot și trecem la altele. În sfârșit, calendarul ortodox. Din el aflăm că există lunile ianuarie, februarie,... Nu mergeți la paginile Episcopii, Protopopiate sau Sfintii Doborgeni (sfinții pentru cei ce citesc în română) că e pierdere de timp. Mă gândesc la cei care au făcut acest sit și cum ar fi dacă preotul le-ar pleca pe la jumatea cununiei sau lăsând copilul în cristelniță. La unele pagini se spune că momentan sunt în construcție, chiar și acolo unde există. La altele e un cuvânt ca să știe făuritorul de sit ce a mai lăsat pentru viitorime. Nu mai vorbesc despre corpurile de literă de diverse mărimi sau la fundalul nu tocmai unitar.

Bomboana pe colivă a constituit-o pagina de impresii. Am scris cam ce ați citit deja si am primit răspunsul: "Your message was rejected by guestbook keeper due to bad language. Go away.":-) Am făcut experiența și am scris "Bravo". Acesta a fost primit. Am reluat și am scris "De ce nu ați terminat acest sit?" Și acesta a fost aruncat datorită limbajului. Interesant.
www.arhiepiscopia.tomrad.ro/index.html
Apreciere:


Biserica Ortodoxă Română
Este situl care mi-a plăcut cel mai mult prin prezentarea discretă, elegantă, de o sobrietate fină, ce îmbină un fundal delicat cu imagini clare și același corp de literă fără a face risipă de mărimi sau culori. Informații importante și lipsa pe cât posibil a mențiunii "va urma" ce ar transforma situl într-un fel de Pistruiatul calendelor grecești. Calendarul ortodox românesc, rânduielile pe anul 2001, evenimentele prezentate în trei părți pe pagini diferite (titlu pe prima, rezumat pe pagina de evenimente și complet ca pagină separată), o sumă bogată de legături actualizate, iată numai unele dintre lucrurile foarte importante existente pe acest sit, ce, repet, mi-a plăcut în mod deosebit.

Poate dezvoltarea lui va continua, fapt ce mă va bucura nespus. Deocamdată aștept completarea capitolelor începute, precum și o mai largă cuprindere a organizării Bisericii Ortodoxe Române, dar și a găsirii de subiecte interesante atât pentru cunoscători cât și pentru neofiți. Poate ar fi interesant și o posibilitate de contactare prin poștă electronică a diferitelor foruri ecleziastice.
www.bor.ro/index.htm
Apreciere:

Situri ce privesc ortodoxia românească mai sunt și chiar dacă ele sunt făcute de amatori aduc fiecare în felul ei o contribuție la ideea de biserică. Chiar dacă unele sunt stângace, ele sunt făcute cu bucuria de a da informații celor care le doresc. Internetul este o bună modalitate de a canaliza diferite danii sau ajutoare umanitare. Poate fi deasemenea un mijloc de a ne cunoaște și a vedea lucruri frumoase. members.tripod.com/ortodox/ este un loc unde figurează diferite legături la astfel de pagini sau www.plasticsusa.com/ ortho/index.htm, unde puteți găsi importante explicații despre diferențele între doctrinele ortodoxă și catolică sau istoricul scrierii celor patru evanghelii. Sau un alt sit interesant (www.geocities.com/arhiepiscopia/), mai ales că veți găsi anunțul ciudat pentru unii "WEBMASTER PREOT PAROH PINZARU GHEORGHE CRISTINEL", este poate dovada cea mai bună că un cleric nu este cineva rupt de lume și poate fi sau mai precis trebuie să fie centrul comunității sale spirituale. Sau, dacă ar fi să aplicăm citatul lui Malraux, nu va mai fi deloc.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro