Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





PC MAGAZINE IANUARIE 2002
Imprimare

TESTE COMPARATIVE
[ sumarul caracteristicilor ] [ teste de performanță ]

Multifuncționale inkjet
HP OfficeJet G85
HP PSC 750
Lexmark X83

Multifuncționale laser
Brother MFC-9870
Canon MultiPASS L60
HP LaserJet 1220
HP LaserJet 3200
Okifax 4500

Unul pentru toți - Sisteme multifuncționale

Ștefan Iliescu
Șerban Păduroiu
Cristian Lăcraru

Calvarul hârtiilor începe imediat ce ai hotărât că vrei să faci ceva ... orice.

Indiferent cât de mică ar fi o firmă, activitatea ei presupune manevrarea unei cantități considerabile de hârtie. Ai nevoie de acte, de copii după acte, de scheme, desene, schițe și multe, multe altele. În aceste condiții este greu de imaginat un birou care nu beneficiază de un calculator și pe lângă el și de o imprimantă, un copiator, un fax și, mai devreme sau mai târziu, un scaner.

Oportunitatea creării unui echipament care să integreze cât mai multe dintre aceste funcții a fost rapid sesizată, cu atât mai mult cu cât, fiecare în parte, realizează operații complementare. Citirea unui document este realizată atât de copiator, cât și de fax sau scaner, fiecare dintre ele în modul specific și cu destinații diferite. De asemenea tipărirea este realizată de către imprimantă, copiator și fax.

Sub numele de echipamente multifuncționale se ascund acele echipamente care pot realiza scanarea documentelor (și salvarea în format digital), tipărirea lor și/sau expedierea lor sub formă de fax sau poștă electronică. Funcția de copiator a acestor echipamente a fost realizată implicit.

Performanțele primelor modele erau inferioare echipamentelor care realizau numai operațiile de bază. În timp, avantajul costului redus și al economiei de spațiu realizate au impus aceste echipamente. Sub presiunea cererii, au fost realizate modele din ce în ce mai perfecționate, ajungându-se la performanțe similare cu cele ale echipamentelor specializate. La ora actuală majoritatea producătorilor de imprimante și copiatoare au realizat modele multifuncționale, care acoperă tot spectrul necesităților. Testul nostru încearcă să facă puțină lumină în multitudinea de oferte.

Dimensiunea mică, costul redus și posibilitatea de a realiza o singură operație recomandă aceste echipamente pentru cei care lucrează acasă sau pentru birourile mici și mijlocii. Frații mai mari, care pot satisface necesitățile unui număr mai mare de utilizatori nu au făcut obiectul testului nostru, costurile necesare achiziției unui astfel de echipament fiind de ordinul miilor (sau chiar a zecilor de mii) de dolari. În general procesul de alegere a unui astfel de echipament este dificil, fiind necesară evaluarea mai multor factori.

Funcția de tipărire are trei coordonate: culoare, viteză, și rezoluție. Dacă aveți nevoie de tipărituri color sunteți obligat să alegeți un echipament care folosește pentru imprimare cerneala, tehnologia de tipărire color laser fiind prea scumpă pentru a fi rentabilă în realizarea echipamentelor multifuncționale. Cei care nu au nevoie de tipărituri color pot opta pentru un echipament care folosește tehnologia de imprimare laser, care oferă în general o viteză mai mare de tipărire (măsurabilă în pagini pe minut) și un cost pe copie mai mic. Rezoluția disponibilă la ora actuală, atât pentru tehnologia de tipărire cu cerneală cât și pentru cea laser, este suficientă pentru nevoile majorității utilizatorilor (600 sau 720 dpi).

Funcția de scanare este caracterizată și ea de aceleași trei coordonate: culoare, viteză și rezoluție. Scanerele alb-negru sunt mult mai simplu de realizat din punct de vedere tehnologic, ceea ce înseamnă și un cost mai mic. Din goana după prețuri mici puteți avea surpriza achiziției unui echipament dotat cu o imprimantă color și un scaner monocromatic, suficient pentru trimiterea de faxuri și realizarea de OCR, dar nu pentru mai mult.

Dacă însă scanerul este color aveți un copiator color extrem de ieftin, majoritatea copiatoarelor color, de sine stătătoare folosind tehnologia de imprimare laser, mult mai scumpă (dar care oferă și o calitate mai bună). Deși în majoritatea cazurilor nu este specificată, viteza de scanare este o măsură a eficienței echipamentului. Dacă inițial sunteți dispuși să alegeți un echipament cu viteză mai mică de scanare dar mai ieftin, ulterior ați fi dispuși să dați de două ori mai mulți bani pentru un model mai rapid. Cazurile în care aveți nevoie de scanări cu o rezoluție mai mare de 300 dpi sunt rare, majoritatea scanerelor oferind rezoluții de scanare mai mari.

Funcția de copiere este caracterizată de viteză și de fidelitate, acestea fiind direct influențate de performanțele de scanare și de tipărire. Un avantaj îl au echipamentele care sunt dotate cu un alimentator automat de originale pentru scanarea documentului (ADF - automatic document feeder) sau magazii de capacitate mare pentru hârtie (pentru tipărire).

Funcția de fax presupune includerea în echipament a unui modem. Importante din acest punct de vedere sunt viteza de transmitere (uzual transmiterea unui fax se realizează la maxim 14,4 kbps dar modelele mai noi sunt capabile și de viteze mai mari) și standardele de corecție a erorilor folosite. Majoritatea echipamentelor sunt dotate cu o memorie proprie, care permite pe lângă înmagazinarea numerelor de telefon utilizate pentru trimiterea de faxuri și stocarea paginilor recepționate, a celor care vor fi transmise și a paginilor care se tipăresc, degrevând astfel sistemul la care sunt conectate.

Tradițional, conectarea echipamentelor se făcea prin intermediul portului paralel (LPT). La ora actuală, majoritatea echipamentelor se conectează prin intermediul portului USB, unele dintre ele fără a mai oferi și alte alternative. Fiți atenți dacă sistemul la care doriți să conectați echipamentul are portul potrivit. În cazul în care în biroul dumneavoastră există o rețea, deosebit de comodă este alegerea unui echipament cu interfață de rețea. Deși este o soluție mai costisitoare, aveți avantajul unei viteze mai mari de transfer a datelor de la și la echipamentul multifuncțional și conectarea în rețea fără a depinde de unul dintre sistemele existente.

Softul furnizat cu aceste echipamente include driverele necesare funcționării sub diferite sisteme de operare, programe de prelucrare de imagine, recunoaștere de caractere și fax. Comanda echipamentelor multifuncționale se realizează similar imprimantelor și scanerelor, fie din panoul frontal (unele modele sunt dotate cu un display cu cristale lichide și cu butoane care permit comanda majorității operațiilor), fie prin intermediul programelor de control.

În cadrul testului comparativ am încercat să vedem ceea ce se oferă în acest moment pe piața locală. Am realizat un bilanț al posibilităților care reies din specificațiile tehnice, am testat pentru a vedea în ce măsură echipamentele funcționează în parametrii specificați și am încercat să determinăm în ce măsură interfața software oferită de către producător permite o comandă facilă, satisfăcând atât nevoile unui utilizator ocazional ca și ale unui profesionist.

În speranța că rezultatele acestui test vor crea un tablou general relevant care vă va ajuta în alegerea dumneavoastră trecem la prezentarea fiecărui echipament în parte.


Alegerea Redacției
Alegerea echipamentului multifuncțional potrivit ține strict de necesitățile concrete ale biroului pentru care acesta este achiziționat. Există echipamente care pun accentul pe una din funcții, celelalte fiind mai puțin performante, însă există și echipamente care au fost construite fără a privilegia nici una din funcțiile oferite. În alegerea noastră ne-am concentrat pe acele echipamente care au beneficiat de cât mai multe funcții, furnizând o soluție cât mai completă. Acest lucru nu înseamnă însă, că echipamentele care pun accentul pe una din funcții, cum ar fi cea de fax, nu au fost apreciate.

Categoria echipamentelor inkjet a prezentat trei concurenți, un singur model, HP G85, fiind destinat utilizării în cadrul birourilor, celelalte două fiind mai mult orientate către utilizatorii individuali cu necesități de tipărire, scanare și copiere color. Alegerea noastră s-a îndreptat către HP G85, din mai multe motive. Beneficiind de cele mai bune viteze de tipărire specificate, echipamentul nu ne-a dezamagit în teste, obținând cele mai bune rezultate în testele solicitante. Dotarea cu fax face din G85 un instrument indicat birourilor de lucru, unde echipamentele multifuncționale sunt mai căutate decât în zona utilizatorilor individuali. G85 beneficiază de cea mai bună rezoluție optică de scanare, fiind capabil și de cel mai ridicat volum lunar de tipărire. Nu în ultimul rând, este singurul echipament al categoriei care permite conectare atât USB, cât și paralel, putând fi astfel instalat și pe sistemele mai vechi, dotate doar cu port paralel.

Categoria echipamentelor laser a fost mai diversificată. Canon Multipass L60 și Okifax 4500 oferă ca funcție de bază faxul, celelalte funcții fiind complementare acestuia. Ele pot fi foarte utile în birourile unde faxul reprezintă instrumentul principal de transmitere a informațiilor, principalul avantaj față de echipamentele fax clasice fiind folosirea hârtiei normale de copiator. Tot în categoria echipamentelor concentrate pe una din funcții intră și HP 1220, care are la bază imprimanta 1200.

După o lungă analizare a tuturor echipamentelor categoriei, alegerea noastră s-a îndreptat către Brother MFC-9870. În ciuda celui mai mare preț de achiziție, MFC-9870 oferă toate facilitățile de care puteți avea nevoie într-un birou, beneficiind de un motor de tipărire puternic, lucru demonstrat în testele noastre solicitante, unde a obținut cele mai bune performanțe. Echipamentul oferă posibilitatea extinderii tăvilor de alimentare, cu o capacitate totală de alimentare de până la 500 de coli putând fi folosit ca o adevărată imprimantă de rețea. O altă caracteristică importantă care a cântărit în alegerea noastră este dotarea cu scaner flatbed, fiind singurul echipament al categoriei care a prezentat această facilitate.

Glosar de termeni

  • Conectare: se referă la modul în care se realizează comunicarea între imprimantă și sistemul pe care este instalată. Posibilitățile existente sunt: prin port LPT (Local Printer), prin port USB (Universal Serial Bus), prin port IR (InfraRed), prin port UTP sau BNC care permit conectarea echipamentului în rețea.
  • Consumabile: se referă la materialele care se epuizează în cadrul utilizării. Este vorba despre rezervoare de cerneală sau cartușe de toner și suportul de imprimare (hârtie, calc, transparență).
    Dpi (Dots per inch): unitatea de măsură pentru rezoluția imaginii și reprezintă numărul de puncte pe unitatea de lungime (1 inch = 2,54 cm).
  • Driver: aplicația software care permite imprimantei să comunice cu sistemul de operare pe care este instalată. Permite setarea parametrilor de funcționare a imprimantei.
  • Duplex: se referă la posibilitatea de tipărire pe ambele fețe ale unei foi de hârtie.
  • Interfață: se referă la conexiunea fizică dintre imprimantă și calculator (paralel, USB, infraroșu etc).
  • LPT (line print terminal) este denumirea uzuală pentru portul paralel care permite în mod standard conectarea imprimantei sau a unui alt dispozitiv la sistemul de calcul. Majoritatea sistemelor de calcul sunt dotate cu un port denumit LPT1, existând însă și sisteme cu două sau trei porturi (denumite LPT2 sau LPT3). Adăugarea de porturi paralele unui sistem se poate face prin instalarea unui controler suplimentar în sistem. Conexiunea paralelă utiliza standard o interfață Centronics pentru conexiunea cu imprimanta. Un nou standard numit EPP/ECP, compatibil cu modelele mai vechi, asigură o viteză mai mare de comunicare. În prezent, interfața LPT este înlocuită în măsură din ce în ce mai mare de interfața USB.
  • Monocrom: se referă la capacitatea de a scana sau a tipări alb-negru. Variațiile de culoare se regăsesc în tonuri de gri.
  • OCR (Optical Caracter Recognition): desemnează procesul prin care în imaginea scanată a unui text sunt recunoscute formele care reprezintă literele, rezultând un fișier de tip text. De obicei există erori în acest proces ceea ce impune realizarea unei corecturi a textelor obținute.
  • Pagini pe minut (ppm): unitatea de măsură a vitezei de tipărire. Aceasta poate varia în funcție de complexitatea documentului tipărit și de calitatea dorită.
  • Pagini pe lună (ciclu lunar): indică volumul lunar maxim de tipărire recomandat de producător.
  • PCL (Printer Control Language) este un limbaj care permite aplicațiilor să comande imprimantele cu jet de cerneală, laser și de alte tipuri.
  • Postscript este un limbaj de programare pentru imprimante care permite descrierea unei pagini. A fost creat în 1985 de către Adobe. Introduce elemente descriptive cum ar fi caractere și grafică vectorială. Imprimantele pot fi dotate din fabricație cu acest limbaj sau poate fi adăugat pe parcursul utilizării. Limbajul postscript se folosește și la alte dispozitive în afara imprimantelor.
  • Plug and Play (PnP) este un standard dezvoltat de producătorul de software Microsoft pentru sistemul de operare Windows 95 și cele care i-au urmat, care permite calculatorului ca la conectarea unui dispozitiv să-l recunoască. Sistemele de operare anterioare necesitau intervenția utilizatorului care trebuia să specifice sistemului de operare că un nou dispozitiv a fost adăugat. Acest standard a fost înlocuit de către un standard industrial numit Universal Plug and Play (UPnP) care utilizează protocoalele internet pentru recunoașterea dispozitivelor introduse în sistem.
  • Rezoluție: reprezintă o măsură a calității (fineții) imaginii și se exprimă în numărul de puncte măsurate pe unitatea de lungime (dpi) pe axa orizontală și pe axa verticală. Rezoluția caracterizează imaginea afișată pe un monitor, imaginea scanată sau tipărită. Rezoluția standard de scanare sau imprimare este de 300 dpi. O rezoluție de 300 dpi pentru o suprafață de un inch pătrat un număr de 90.000 de puncte. Rezoluția maximă a unui monitor depinde de dimensiunea suprafeței vizibile a acestuia și de capacitatea sa de a focaliza pe ecran imaginea unui punct (dimensiunea punctului variază invers proporțional cu rezoluția pentru o diagonală dată a monitorului). Un monitor ar trebui să suporte în mod normal orice rezoluție mai mică rezoluției maxime posibile. Rezoluții folosite pentru monitoare sunt 640x480, 800x600, 1024x768, 1280x1024, 1600x1200.
  • Scaner-ul este un dispozitiv care permite transferul în format digital a imaginilor situate pe diferite suporturi (text sau imagine) în vederea prelucrării și stocării cu ajutorul sistemelor de calcul. Folosind diferite tehnologii scanerele pot prelua imagini alb-negru sau color. Parametrii de lucru care caracterizează un scaner sunt dimensiunea originalului, numărul de culori care pot fi distinse, rezoluția scanării (sau numărul de puncte citite pe unitatea de lungime) și timpul de scanare. Rezoluții de scanare mai mari garantează o imagine digitală care reproduce mai fidel originalul. Dimensiunea unui fișier de imagine variază direct proporțional cu rezoluția la care a fost scanată această imagine. În mod normal, pe lângă driverele care permit controlul scanerului utilizând diferite sisteme de operare, se oferă în același preț și produse de prelucrare a imaginii și recunoaștere a caracterelor (OCR). Scanerele folosesc pentru a se conecta la sistemele de calcul o mare varietate de interfețe (LPT, USB, SCSI etc.).
  • Suport de tipărire (uzual hârtie): calitatea documentelor tipărite este determinată atât de cantitatea de cerneală folosită, cât și de calitatea hârtiei. Pentru a obține cele mai bune rezultate, în special când vorbim de imprimante cu jet de cerneală, utilizarea celui mai bun suport de tipărire indicat de producător este cea mai bună soluție.
  • USB (Universal Serial Bus): port auto-identificabil care permite transferul datelor cu viteze de până la 100 de ori mai mari decât permite portul paralel (transferuri sincrone și asincrone cu rate de maxim 12 Mbps), conectarea a până la 127 de dispozitive periferice și utilizează cabluri cu patru pini. Primul port care permite conectarea și recunoașterea echipamentului conectat în timpul funcționării sistemului (Hot Plug and Play). Standardul a fost dezvoltat de către un grup de companii (Compaq, IBM, DEC, Intel, Microsoft, NEC, Northern Telecom) și este disponibil gratuit pentru utilizare. Noul standard USB 2.0 oferă o rată dublă de transfer.


Cum am testat
Testele au fost desfășurate în laboratorul PC Magazine România folosindu-se același sistem de test, pentru a asigura condiții identice tuturor participanților. Configurația sistemului a inclus: procesor AMD Athlon 1,4 GHz, 256 MB DDR-RAM PC2100, HDD Quantum Fireball Plus AS 20,5 GB, video GeForce2 Pro 32 MB. S-a folosit o imagine a sistemului de operare Windows 98SE, aceasta fiind instalată pentru fiecare echipament. Driverele utilizate au fost cele sosite împreună cu echipamentele multifuncționale. Fiecare echipament a fost calibrat după instalare. Viteza de tipărire este exprimată în pagini pe minut și a fost măsurată din momentul comenzii de tipărire și până la eliberarea ultimei coli de hârtie tipărite.

Testele folosite au constat din documente create cu ajutorul principalelor pachete Microsoft Office 2000: Excel 2000, PowerPoint 2000 și Word 2000. Testele realizate în Excel au constat dintr-o foaie de calcul cu text și un document de 3 pagini cu grafice complexe. Documentul PowerPoint a fost compus din 4 pagini de prezentare în care se puteau urmări atât calitatea culorilor, în cazul echipamentelor color, cât și finețea reprezentării grafice.

Ultimele două teste, realizate în Word, au constat din două documente de câte 12 pagini, primul fiind un text neformatat, iar al doilea conținând o serie de imagini inserate, pentru testarea capabilităților de prelucrare. Toate aceste teste au fost rulate pe calitate medie. Hârtia folosită pentru aceste teste a fost hârtie normală de copiator (80 g/m2).

 

Avantaje

  • Economie din punct de vedere financiar, costul cumulat al unei imprimante, al unui scaner, al unui copiator și, eventual, al unui fax fiind mai mare decât al unui echipament multifuncțional.
  • Economie de spațiu, deosebit de importantă în condițiile unui birou mai mic.
  • Ușurință în utilizare: există o interfață unică care permite accesul la toate funcțiile spre diferență de echipamentele separate, cu interfețe diferite, care presupun un timp de acomodare mai mare.
  • Permite folosirea hârtiei normale în locul hârtiei termice pentru fax.

Dezavantaje

  • Fiabilitate scăzută din cauza integrării funcțiilor (defectarea unuia dintre subansamble poate duce la blocarea tuturor funcțiilor).
  • Eficiență redusă: nu toate modelele pot folosi două funcții simultan (de exemplu în timp ce se scanează un document nu se poate tipări).


ÎN NUMĂRUL VIITOR Veți putea citi un test dedicat unităților DVD-ROM


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro