TESTE COMPARATIVE
Răcire pentru procesor
Cristian Lăcraru, Ștefan Iliescu
Evaluare
pe scurt
Modele pentru socket 462
Sumarul caracteristicilor
Cooler Master Aero 7 Lite
Cooler Master XDream II
Cooler Master Jet 7+
Evercool Thermal HPA-C715
Gigabyte PCU21-VG
Gigabyte PCU-31VH
Scythe Kamakaze rev.B
Scythe Samurai
Thermaltake Silent Boost
Thermaltake Smart &Silent Volcano 9
Thermaltake TR2-M3
Thermaltake TR2-M4
Titan TTC-CU9TB/SC
Titan TTC-D9TB/CU35/R1
Modele pentru socket 754
Sumarul caracteristicilor
Gigabyte PCU21-VG
Gigabyte PCU-31VH
Scythe Kama Cooler
Scythe NCU-2000
Scythe Samurai
Thermaltake TR2-M6
Thermaltake Venus 12
Modele pentru socket 478
Sumarul caracteristicilor
Cooler Master Aero 4
Cooler Master DI4-7ID2D-99
Evercool Thermal HPA-C715
Gigabyte PCU21-VG
Gigabyte PCU-31VH
Heatronics NCU-1000
Scythe Kamakaze rev.B
Scythe Kama Cooler
Scythe NCU-2000
Scythe Samurai
Thermaltake Spark 5+
Thermaltake Spark 7
Thermaltake Spark 7+ Xaser Edition
Thermaltake TR2-M5
|
Nu mai suntem de mult timp pe vremea lui Pentium II când răcirea procesorului nici măcar nu prea era luată în seamă. Îmi amintesc chiar un moment în care am deshis carcasa calculatorului cu gândul de a mai aspira praful ce se mai așezase pe acolo. Ș ce am găsit? Praf☺. Și ceva în plus. Încă ceva praf ce blocase pur și simplu ventilatorul de pe procesor. Credeți că au fost probleme în tot acest timp legate de funcționarea sistemului? Nici vorbă. Acum, pe vremea lui Pentium IV și a lui Athlon 64, nici nu mai ai curaj să oprești câteva secunde ventilatorul că riști să iasă puțin fum. Și adio cu procesorul.
Să vedem însă ce soluții există pentru răcirea acestuia din urmă. Am putea împărți la o primă vedere aceste soluții în patru categorii: răcire prin ventilator cu radiator, răcire prin radiator, răcire cu apă și răcire prin schimbul de fază (metodă împrumutată de la frigidere). Ultimele două categorii fac parte și din sectorul celor mai scumpe, soluțiile oferite mulțumind și cei mai exigenți utilizatori.
Răcirea prin ventilator cu radiator este cea mai întâlnită în acest moment pe majoritatea sistemelor. Principiul este relativ simplu. Radiatorul preia din căldura disipată de procesor, pentru ca de aici ventilatorul să se ocupe de răcirea aerului cald captat de la radiator. Apar și aici mici modificări, existând câteva artificii adăugate. Cea mai importantă caracteristică este posibilitatea automată de modificare a turației ventilatorului. Acest fapt este posibil datorită unui senzor plasat pe procesor, acesta dictând practic nevoia de răcire direct proporțional cu utilizarea procesorului.
Mai există și varianta în care utilizatorul poate comanda numărul de rotații (2-3 sau mai multe trepte predefinite) prin intermediul unui potențiometru scos din interiorul carcasei, pentru acces direct. În acest caz însă, fără existența unui afișaj electronic al temperaturilor interne utilizatorul nu prea are cum să știe în timp real la ce viteză este nevoie să seteze ventilatorul.
O altă metodă re răcire este după cum am spus, radiatorul fără ventilator. În acest caz dimensiunile acestuia sunt semnificativ mărite, fiind nevoie de o suprafață de contact cu mediul cât mai mare pentru un raport de disipare a căldurii cât mai bun. Așa că mare atenție la spațiul ocupat în carcasă. Răcirea procesorului se face destul de bine, nefiind însă recomandată pentru procesoarele de generație nouă ce sunt utilizate la putere maximă. În cazul acestui tip de răcire apare un mare avantaj. Lipsește în totalitate zgomotul. Așa că veți putea auzi fără probleme ventilatorul de la sursă☺.
Nu uitați însă faptul că acum există și surse fără ventilator. Nu cred însă că vă luați un calculator ca să dormiți lângă el☺.
Ultimele două categorii(răcire cu apă și prin schimb de fază) sunt destul de scumpe. Rezultatele oferite sunt însă pe măsură. În cadrul testului am luat în calcul doar modelele cu și fără ventilator, fără a atinge sectorul celor cu apă și cu schimb de fază. Motivul este foarte simplu. Un sistem de răcire cu apă este scump, iar cel cu schimb de fază este foarte scump (undeva în jurul a 500 de dolari).
Pentru utilizatorul obișnuit acestea nu semnifică accesorii absolut necesare, majoritatea fiind interesată de soluții mai ieftine, dar cu un randament bun.
Sfaturi de cumpărare
De cele mai multe ori utilizatorii rămân în calculator cu sistemul de răcire care a fost preinstalat. În unele cazuri au loc și upgrade-uri ale componentelor interne, inclusiv procesorul, fără a fi schimbat sistemul de răcire (acolo unde cipsetul permite acest fapt). Consumul de putere crește, căldura disipată crește și ea. Este deci din ce în ce mai mare nevoie de răcirea sistemului. Cea mai importantă componentă din această discuție este procesorul. Cooler-ul, cum mai este denumit impropriu sistemul de răcire al procesorului, deține câteva specificații asupra căruia este bine să zăboviți înainte să scoateți bani din buzunar. Încercați să corelați puterea procesorului cu puterea cooler-ului. Modelele mari, de cele mai multe ori fac și treabă bună. Atenție însă la spațiul ocupat. Dar și la nivelul de zgomot debitat. Cu cât ventilatorul este mai mare cu atât există posibilitatea de a produce un zgomot mai mare (cu excepția când acesta este însoțit și de un sistem de amortizare fonică). Nu uitați deci de zgomot.
Aruncați o privire mai atentă căutărilor voastre și verificați existența unui senzor de temperatură. De aici derivă posibilitatea unui control automat al turației, funcție de temperatură de pe procesor. Cu cât turația este mai mare cu atât răcirea se face mai bine. Crește însă zgomotul.
În rest vă recomandă și o documentare pe Internet. Mai există și opțiunea unui ventilator cu luminițe. Culorile sunt la alegere, și se pare la mare modă. Dar numai cu carcase transparente. Mult succes!
Cum am notat
Pentru evaluarea cât mai corectă a fiecărui model în parte, apelăm la o schemă de punctare bazată pe trei stâlpi de susținere: performanță, dotări și preț. Aprecierea de performanță a inclus testele rulate, fiecare rezultat contribuind la scorul final, conform ponderilor din schema alăturată. Dotările s-au referit la frecvența maximă suportată pentru procesor, viteza maximă de rotație a ventilatorului, durata de viață, greutate și altele. Importanța prețului este evidentă și nu mai are nevoie de alte comentarii.
Cum am testat
Testele au fost desfășurate în laboratorul PC Magazine Romania folosindu-se următoarele configurații de test.
Sistem pentru AMD Athlon XP
Placă de bază Epox EP-8RDA3+, cipset nVidia nForce2, procesor AMD Athlon
XP 2800+, 2x512MB DDR PC3200 (dual-channel), hard disk Western Digital Raptor
WD740 (10.000rpm/ SATA/150/ buffer 8 MB), placă video cipset Ati Radeon 9600XT.
Sistem pentru AMD Athlon 64
Placă de bază Epox EP-8KDA3+, cipset nVidia nForce3 250, procesor AMD
Athlon 64 3000+, 2x512MB DDR PC3200 (dual-channel), hard disk Western Digital
Raptor WD740 (10.000rpm/ SATA/150/ buffer 8 MB), placă video cipset Ati Radeon
9600XT.
Sistem pentru Intel Pentium 4
Placă de bază Epox 4PDA3i, cipset Intel 865PE, procesor Intel Pentium
4 3GHz/FSB800 MHz, 2x512MB DDR PC3200 (dual-channel), hard disk Western Digital
Raptor WD740 (10.000rpm/ SATA/150/ buffer 8 MB), placă video cipset Ati Radeon
9600XT.
GLOSAR
Bay de control: extensie externă, montată într-un locaș de
5,25" sau în spatele carcasei în locul de ieșire al unei plăci PSI. Deține
un potențiometru de unde utilizatorul poate modifica turația ventilatorului.
În unele cazuri apare și un element optic, leduri sau afișaje, ce fac referire
la starea curentă a sistemului din punct de vedere al temperaturii interne și
pe componente.
CFM- unitate de măsură a fluxului de aer.
Control manual al turației: potențiometru prin intermediul
căruia utilizatorul poate varia turația ventilatorului.
dB: unitate de măsură a nivelului de zgomot.
Ventilator: sistem de palete comandat de un mini motor, prin
intermediul cărora, în timpul unei rotații este evacuat sau răcit aerul.
Radiator: sistem de lamele realizat de cele mai multe ori
din cupru, aluminiu sau combinații ale acestora utilizat în disiparea căldurii.
Rpm: rotații pe minut, numărul de rotații pe minut pe care
le efectează ventilatorul.
Senzor de temperatură: dispozitiv de citire a temperaturii
mediului sau suprafeței de contact. Prin intermediul său se reglează viteza
de rotație necesară.
Socket: reprezintă conectorul de interfață dintre placa de
bază și procesor.
|