Drive Image a ajuns la versiunea 7 - Power Quest Drive Image 7
Cristian Lăcraru
Dacă datele tale sunt la loc sigur poți dormi liniștit. Dar "loc sigur" nu înseamnă în dulapul bunicii sau sub copacul din spatele curții J. Noțiunea de loc sigur se înțelege în cazul datelor sub o altă formă. Când toate documentele se redactau pe hârtie, securitatea și integritatea acestora se referea într-adevăr la locul unde sunt depozitate. Eventual te mai interesai de prevederea unui incendiu sau a unei inundații. Nu mai vorbim de eventualii hoți. Astăzi, în cazul datelor electronice, se păstrează toate cele spuse mai sus. Se pune însă un accent mult mai mare pe integritatea acestora. O mare problemă o reprezintă penele de curent, "căderile" neanunțate ale sistemelor de calcul, sau alterarea intenționată a datelor.
Drive Image este unul dintre cele mai cunoscute astfel de programe. Încet, încet acesta a ajuns la versiunea 7. Drive Image poate realiza clone, back-up-uri și alte astfel de operațiuni, credeți-mă, cu grad deosebit mare de importanță. Lucrul cu acesta se face extrem de simplu, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care cu ceva timp în urmă am hotărât să lucrez cu Drive Image și pe sistemul propriu. În versiunea anterioară, se lucra sub mediu Windows. În momentul în care programul lucra efectiv la o operațiune era nevoie de trecere a lucrului în mediul DOS. În versiunea 7, lucrul se face direct sub mediul Windows, nemaifiind nevoie de acea trecere Windows-DOS și invers. Lucrul cu o astfel de interfață este extrem de facil. O altă noutate introdusă în această versiune este posibilitatea de lucru direct pe rețea sau pe medii de stocare externe cu conectare USB sau FireWire. În versiunea 7 a lui Drive Image suportul de rețea este încorporat nemaifiind nevoie de alte drivere. Pentru a nu fi surprinși de Back-up Image Browser, o nouă componentă a lui Drive Image, vă anunțăm că aceasta este de fapt vechiul ImageExplorer reînnoit.
Utilizarea unui program ca Drive Image vă scapă de multe probleme. Unele poate chiar iremediabile. Gândiți-vă numai la un spital ce ține o bază de date cu grupele de sânge ale pacienților. Acestea sunt ținute pe un server. Crapă sistemul de operare și un "prieten", neintenționat, formatează partiția. Și astfel de scenarii se pot face fără nici o problemă.
Se simte deci nevoia de realizare a unui program care să se ocupe de toate acestea. Integritatea programului trebuie însă să o asigurați în mod direct. În dulapul bunicii sau sub copacul din spatele curții ☺.
|