Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuţii   




Cartea de oaspeţi   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





PC MAGAZINE APRILIE 2002
Componente






Caracteristici
Teste de performanţă PUNCTAJUL OBTINUT
Informaţii

Producător: Aladdin Knowledge Systems Ltd.,
În România prin: Ro Interactive Technologies,
Garanţie: 1 an.
Preţul diferă, în funcţie de tipul de cheie, de la 25$ (HASP-4 Standard ) până la 165$ ( HASP-4 Net 100).

Protecţia softului prin hard - HASP4

Ionuţ Ghionea

HASP (Hardware Against Software Piracy) este un dispozitiv care protejează software-ul de pe un calculator sau dintr-o reţea împotriva utilizării şi copierii ilegale. Protecţia se realizează prin prevenirea accesului neautorizat la execuţia programului protejat.

Toate sistemele HASP (cu excepţia celor pentru portul USB) se bazează pe un model avansat de cip ASIC (Application Specific Integrated Circuit), proiectat de inginerii companiei Aladdin.

Acest cip previne toate metodele moderne de atac asupra fişierelor protejate ale unui program, sistemul HASP fiind, cel puţin teoretic, imposibil de spart. Modelele USB sunt unice prin aceea că incorporează un micro-controler de ultimă tehnologie, oferind un nivel înalt de securitate.

Facilităţile avansate de codare ale sistemelor HASP permit o mai bună integrare a componentelor hardware în programele ce vor fi protejate. Funcţiile inteligente prezente în cheia de protecţie determină programul codat să devină dependent de prezenţa acesteia, în caz contrar, execuţia sa fiind oprită. Cu alte cuvinte, la rularea aplicaţiei protejate, aceasta cere sistemului HASP (cheia pentru portul paralel sau USB) autorizaţia de funcţionare. Dacă algoritmul găsit este cel corect, aplicaţia se lansează în execuţie. Dacă răspunsul primit de la HASP nu este valabil, aplicaţia poate refuza să ruleze sau să o facă în mod Demo, ori să-şi limiteze din funcţionalităţi.

Toate datele folosite de o aplicaţie pot fi codate şi trimise către sistemul HASP pentru decodare şi validare în orice moment, acest sistem de protecţie însemnând mai mult decât simpla verificare a prezenţei unui dispozitiv ataşat computerului.

HASP 4 este ultima generaţie de sisteme de protecţie hardware create de compania Aladdin, proiectate pentru a stabili noi standarde de performanţă şi siguranţă. Aceste sisteme de protecţie împotriva pirateriei şi utilizării ilegale a programelor de calculator previn accesul neautorizat şi execuţia aplicaţiilor protejate, oferind producătorului posibilitatea de a distribui versiuni demo, a controla cu precizie procesul de licenţiere şi chiar a câştiga pieţe noi de desfacere, în paralel cu creşterea veniturilor.

Sistemele HASP 4 sunt disponibile în mai multe versiuni, cu memorie sau fără, pentru portul paralel sau USB, pentru utilizare în reţea sau pe un singur computer. HASP 4 are suport pentru diverse compilatoare ce rulează sub Windows 3.x/95/98/ME/ 2000/ NT/XP, DOS, Mac OS X şi Linux.

Producătorul unei aplicaţii software îşi poate proteja proprietatea intelectuală prin două metode:

  • în codul sursă al programului se inserează porţiuni de cod HASP care verifică existenţa sistemului de protecţie, oricând în timpul funcţionării programului. După compilare, rezultă un executabil care nu rulează fără cheia HASP, sau, dacă o face, va fi în mod Demo sau cu limitări de timp, după cum hotărăşte programatorul. Această metodă este foarte eficientă, protecţia implementată în codul sursă şi compilată odată cu acesta, fiind aproape imposibil de găsit şi înlăturat.
  • prin folosirea utilitarului HASP Envelope care modifică executabilul aplicaţiei, inserând codul necesar sistemului HASP, acţionând ca un scut de protecţie împotriva atacului hackerilor. Această a doua metodă nu necesită acces la codul sursă al aplicaţiei, fiind, în acelaşi timp, şi foarte rapidă, întregul proces de protejare durând câteva minute (Figura 2).

Ambele metode previn accesul neautorizat şi spargerea programului protejat, oferind nivelul maxim de protecţie posibil. Din momentul în care aplicaţia a fost modificată, ea mai poate rula doar dacă sistemul HASP, livrat împreună cu aceasta, este conectat computerului. Aplicaţia devine dependentă de acest sistem, toate comunicaţiile între ea şi sistemul de protecţie sunt trimise aleatoriu, având ca rezultat imposibilitatea scrierii unei aplicaţii pirat care să emuleze cheia HASP.

Compania Aladdin a produs trei categorii de chei de protecţie HASP 4 pentru diferite porturi:

  • HASP 4 pentru portul paralel, utilizat pentru a proteja aplicaţiile ce rulează pe PC-uri
  • HASP 4 pentru portul USB, utilizat la protejarea aplicaţiilor ce rulează pe platformele PC şi Mac
  • HASP 4 PC-Cards, carduri avansate de protecţie ce pot fi inserate în sloturile PCMCIA ale laptopurilor

Cele trei categorii de chei amintite sunt incluse în patru modele de chei: HASP 4 Standard, HASP 4 M1 şi M4, HASP 4 Time şi HASP 4 Net. Modelul Standard este cea mai ieftină soluţie de protecţie oferită, utilizează tehnologia sistemelor HASP şi este singurul fără memorie, dar include un algoritm de protecţie surprinzător de puternic comparativ cu preţul său. HASP 4 M1 şi M4 sunt cele mai configurabile şi sigure modele de protecţie, care combină un nivel ridicat de criptare a datelor, 496 octeţi de memorie şi un număr de identificare unic pentru fiecare cheie Modelele permit distribuţia produsului software ca demo, shareware, try-before-you-buy etc.

Modelul Time conţine un ceas intern care indică cu precizie data şi timpul până la care o aplicaţie va rula, fiind ideal pentru închirierea sau leasingul produselor software. El conţine 512 octeţi de memorie şi un număr de identificare pentru fiecare cheie. HASP 4 Net oferă licenţe de funcţionare a produselor software în reţea. Se poate conecta o cheie HASP Net la o singură staţie din reţea pentru a proteja aplicaţia şi a limita numărul staţiilor care o folosesc simultan. În rest, acest model oferă toate caracteristicile modelelor HASP 4 M1 şi M4.

Toate modelele HASP sunt produse pentru portul paralel standard (cu 25 de pini) şi se pot conecta la acesta fără a afecta conectarea şi utilizarea altor periferice (imprimantă, scanner). Pentru a satisface cererile tuturor clienţilor, compania Aladdin a produs şi cele două variante speciale USB şi PC-Card. Modelul USB poate fi conectat la orice port USB, având mărimea unui breloc şi foloseşte un micro-controler cu 496 octeţi de memorie internă.

Avantajele sistemului HASP includ o pregnantă flexibilitate pentru producătorul de software, o extraordinară uşurinţă în folosire pentru client (utilizator) şi o avansată protecţie împotriva piraţilor informatici.

Manualul de utilizare, multitudinea de pliante şi CD-urile ce însoţesc produsul ne-au oferit toate informaţiile necesare, fiind plăcut surprinşi de calitatea şi cantitatea explicaţiilor găsite.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

webmaster@pcmagazine.ro

LG - Life´s Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro