Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuţii   




Cartea de oaspeţi   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





PC MAGAZINE MARTIE 2002
[ Comunicaţii ]


Barricade Broadband Router SMC7008BR

Reţea de tip stea

Caracteristici
Informaţii

SMC 7008BR
Preţ (fără TVA): 199EUR
Garanţie: durata de viaţă a produsului
PUNCTAJUL OBTINUT
SMC 7208SBR
Preţ (fără TVA): 936EUR
Garanţie: durata de viaţă a produsului
PUNCTAJUL OBTINUT
În România prin Omnilogic
Tel: 01-303.31.00

Soluţii pentru reţele de calculatoare SOHO

Alexandru Voiculescu

SOHO (prescurtarea de la Small Office/Home Office) se referă la piaţa soluţiilor destinate grupurilor de lucru mici şi medii (în cazul particular al ţării noastre). O reţea de calculatoare SOHO, în acest caz, poate fi o reţea realizată împreună cu vecinii din bloc sau colegii de la firmă. Configurarea şi conectarea la internet cu costuri minime nu necesită în mod obligatoriu intervenţia unui specialist.

În reţelele de dimensiuni mici şi mijlocii cele mai folosite metode de conectare a calculatoarelor sunt prin cablu coaxial subţire (un singur fir acesta va trece pe la fiecare calculator şi se obţine o reţea de tip magistrala) sau prin cablu UTP (cablu torsadat neecranat, fiecare calculator fiind conectat printr-un astfel de cablu la un dispozitiv numit concentrator, reţeaua formată fiind de tip stea).

Dezavantajele unei reţele de tip magistrală pe cablu coaxial (cu impedanţă 50 Ohm, spre deosebire de cel folosit în televiziune care este de 75 Ohm) sunt viteza de transfer (nu poate depăşi cumulat 10 Mbps) şi faptul că orice întrerupere va duce la nefuncţionarea întregii reţele. În varianta de tip stea se elimină exact aceste probleme, fiecare calculator fiind conectat la concentrator prin propriul său fir care suportă viteze de transfer de până la 100 Mbps. Există două tipuri larg răspândite de concentratoare, hub-ul şi switch-ul, pentru utilizator diferenţa esenţială constând în viteza de transfer. În cazul unui hub, nu se pot atinge viteze mai mari de 100 Mbps între toate calculatoarele, spre deosebire de un switch, care ne oferă 100 Mbps între oricare două sisteme de calcul, atât pentru recepţie de date, cât şi pentru transmisie (numită comunicaţie full-duplex).

Indiferent de cum am realizat reţeaua locală, pentru a o putea conecta la internet avem nevoie de un ruter. Acesta este un dispozitiv care se conectează atât la reţeaua locală, cât şi la reţeaua furnizorului de servicii internet (Internet Service Provider sau pe scurt ISP), de obicei, prin intermediul unui modem.

Un ruter poate fi înlocuit cu un calculator ce va realiza comunicaţia între cele două reţele cu ajutorul unor aplicaţii software speciale, de tip gateway sau proxy.

O soluţie elegantă, simplă şi eficientă de realizare a reţelei locale şi a conexiunii acesteia la internet este să folosim echipamente special realizate pentru astfel de situaţii. Ele sunt o soluţie integrată de ruter-switch cu posibilităţi de conectare la aproape orice tip de modem.

Barricade Broadband Router SMC7008BR produs de firma SMC Networks este un astfel de echipament cu 7 porturi 10/100 Mbps pentru conectarea calculatoarelor (porturile negociază automat viteza de transfer) şi un port de WAN (pentru legătura la ISP) pentru conectarea la un modem de cablu, de xDSL sau la un alt ruter sau switch printr-o legătură maximă de 10 Mbps. În situaţia conectării la un modem analog sau ISDN se foloseşte portul serial de 9 pini. Echipamentul poate juca şi rol de server de imprimantă, aceasta putând fi conectată prin intermediul portului paralel inclus.

După ce am conectat calculatoarele la echipamentul SMC şi pe acesta la modemul ISP-ului, putem accesa ruterul în vederea configurării (există predefinit contul admin cu drepturi depline) prin intermediul oricărui navigator de web (Internet Explorer, Netscape, Opera etc.) la adresa http://192.168.123.254. Datorită faptului că echipamentul are inclus un server de DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) el oferă automat fiecărui calculator din reţea o adresă de IP (Internet Protocol) eliminând necesitatea configurării manuale a reţelei şi permiţându-ne să navigăm pe internet în câteva minute. Tehnica prin care toate calculatoarele (maxim 253) pot fi conectate la internet folosind un singur modem, care are o adresă unică de IP, se numeşte IP Sharing (partajarea unei adrese IP), iar tehnologia folosită este Network Address Translation (pe scurt NAT), cunoscută şi sub denumirea de Masquerading. Din exterior nu vor fi vizibile calculatoarele (deci nici accesibile direct), ci numai echipamentul SMC, obţinându-se automat o protecţie a acestora. Există o opţiune specială de Server Virtual (Virtual Server) prin care se poate permite accesul la cel mult 10 servere (care se află pe calculatoarele din reţeaua pe care tocmai am creat-o), cum ar fi AUTH, DNS, FTP, POP3, PPTP, SMTP, TELNET, WEB şi maxim patru aplicaţii speciale la alegere (Battle.net, Dialpad, ICU II, PC-to-Phone, MSN Gaming Zone). O altă opţiune utilă este DMZ (activarea zonei demilitarizate - aceasta reprezintă acea parte a reţelei care cuprinde calculatoarele pe care sunt instalate diferite servere) prin care, în acest caz, putem "expune" un calculator pe Internet. Acesta va fi accesibil din exteriorul reţelei şi el va "vedea" conexiunea la internet ca şi cum ar fi conectat direct la ISP. Acest lucru este posibil datorită acestei setări speciale din echipamentul SMC, pe calculator nefiind necesară decât alocarea statică, manuală a unei adrese de IP.

Barricade Broadband Router şi Server SMC 7208 SBR funcţionează similar oferindu-ne în plus servicii de stocare de fişiere pe un disc hard intern de 20 GB (produs de firma Maxtor). Pentru accesul la fişiere se pot defini utilizatori (şi chiar grupuri) cu diferite drepturi de acces (citire, scriere). Totodată accesul la internet poate fi controlat mai amănunţit (interzicerea accesului pe anumite adrese de web sau pe paginile de web care conţin diferite cuvinte), prin opţiunea filtrare de conţinut (Content Filtering), specifică serverelor de proxy. De altfel acesta conţine un astfel de server ce poate fi accesat prin portul 3128 la adresa http:// 192.168.123.254. Remarcăm prezenţa portului de "uplink" care permite conectarea la un alt concentrator (hub, switch) folosind cablu UTP normal (în cazul echipamentelor care nu au un astfel de port conectarea se face cu cablu mufat "cross"). Remarcăm prezenţa a cinci LED-uri de avertizare, care ne indică buna funcţionare a echipamentului, a legăturii la internet, dacă este accesat discul hard intern şi dacă acesta este ocupat în totalitate. De asemenea acest ruter este prevăzut cu un buton de reset, situat în partea din spate, care este util dacă dorim aducerea echipamentului la starea în care l-am cumpărat. Printr-o astfel de reiniţializare se pierd toate modificările dumneavostră, inclusiv parola contului de administrare. O altă opţiune extrem de interesantă o reprezintă posibilitate modificării, după dorinţă, a adresei de MAC pentru conexiunea de WAN.

Echipamentele sunt uşor şi intuitiv de utilizat, iar pentru orice nelămuriri puteţi consulta atât descrierile prezente la fiecare opţiune a meniurilor de configurare, precum şi manualele tipărite sau documentaţia prezentă pe CD.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

webmaster@pcmagazine.ro

LG - Life´s Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro