Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuţii   




Cartea de oaspeţi   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





PC MAGAZINE MARTIE 2002
[ Componente ]


În curând vor fi disponibile şi alte culori, în afara celei argintii
Este oferită o varietate mare de măşti frontale (stânga şi centru din plastic, dreapta din aluminiu).
Modelele dotate cu ventilatoare suplimentare şi cu sistem de fixare a plăcilor  de extensie vor fi disponibile în curând
În afara finisajului deosebit un element inedit este sistemul   suplimentar de   ventilaţie a procesorului


Caracteristici
Teste de performanţă PUNCTAJUL OBTINUT
Informaţii

Preţ (fără TVA):80-100$
Garanţie: 1 an
În România prin NOAA Computers
Tel: 01-242.86.75

Carcasele din aluminiu

Şerban Păduroiu

La achiziţia oricărui calculator, carcasa este ultima luată în considerare, decizia de achiziţie fiind luată în grabă şi ţinând cont numai de dimensiunea exterioară şi puterea sursei de tensiune. Rar se întâmplă să se ia în calcul şi alte caracteristici extrem de importante pentru funcţionarea sistemului în parametrii optimi.

Aluminiul, ca material de construcţie al carcaselor are trei mari avantaje. În primul rând, aliajele de aluminiu sunt la fel de rezistente, dar cu o greutate cu mult mai mică decât materialele metalice similare folosite în construcţia carcaselor. De aici provine şi impresia de fragilitate pe care o ai atunci când ridici o astfel de carcasă. Carcasele tradiţionale de dimensiuni similare sunt cu cel puţin 2 kilograme mai grele.

În al doilea rând, aluminiul este un material cu parametrii de transfer termic superiori. Totul în interiorul unităţii centrale generează căldură şi, în acelaşi timp, regimul de funcţionare al tuturor componentelor este influenţat de temperatura mediului de lucru. Creşterea excesivă a temperaturii duce nu numai la o funcţionare sub parametrii standard, dar şi la apariţia de erori şi în caz extrem la deteriorarea componentei respective. Carcasele din aluminiu permit un transfer termic mai bun, dând posibilitatea egalizării temperaturii din interiorul carcasei cu cea din exteriorul ei, într-un cuvânt o ventilaţie mai bună.

Trebuie luat în considerare că acest avantaj este obţinut în mod pasiv, fără a fi implicat un ventilator suplimentar.

Finisarea carcaselor de aluminiu este deosebită şi acest lucru se poate explica în două moduri: în primul rând este mai uşor de realizat, aluminiul fiind mult mai uşor de prelucrat. În al doilea rând, preţul aluminiului ca material este mai mare, costul suplimentar al unei prelucrării superioare fiind, procentual vorbind, mult mai mic.

Pentru a se evita problemele legate de "mâncarea" filetului din aluminiu, în carcasă filetele sunt realizate prin inserarea unor cămăşi de oţel care permit un număr mare de utilizări. Feţele frontale sunt realizate fie din plastic, fie din aluminiu. Deşi feţele din plastic sunt mai puţin eficiente din punctul de vedere al transferului termic, ele reuşesc să puncteze la capitolul aspect estetic. Sunt disponibile modele care au masca unităţii de dischetă vizibilă sau ascunsă şi modele care permit ascunderea măştilor de 5,25" cu o uşiţă.

Arhitectura internă a acestor carcase oferă un număr de patru sloturi de 5,25" şi trei sloturi de 3,5", suficient pentru necesităţile majorităţii sistemelor. Sursa este plasată orizontal, în partea superioară permiţând o ventilaţie corectă. Similar cu arhitectura folosită în sistemele provenite de la integratori de renume (Dell, IBM etc.) există un ventilator care preia aerul cald de deasupra procesorului evacuându-l spre exterior, în spatele carcasei. Deşi nu sunt disponibile deocamdată în stoc, am avut acces la un model dotat cu un dispozitiv de rigidizare a plăcilor de extensie şi cu posibilitatea introducerii unui ventilator suplimentar, paralel cu ventilatorul sursei, dar poziţionat central în carcasă.

Deşi până la ora actuală nu am văzut nici un sistem provenit de la un integrator local într-o asemenea carcasă, ele sunt folosite în majoritatea sistemelor produse de marile firme. Această primă impresie nu ar fi completă dacă nu aş menţiona că toate aceste avantaje sunt plătite scump. Dar cum la obţinerea lor nu există alternativă, cei care doresc vor trebui să plătească preţul.

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

webmaster@pcmagazine.ro

LG - Life´s Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro