VIA nu se regăseşte
Ştefan Iliescu
nVidia şi diferitele sale versiuni de nForce2 sunt de ceva timp lideri pe piaţa platformelor pentru procesoare AMD. În ultima perioadă am scris despre foarte multe mişcări şi apariţii noi în tabăra Intel, însă de partea AMD lucrurile au înregistrat o stagnare. Anunţul noului cipset KT600 de la VIA a scos oarecum din amorţeală comunitatea pasionaţilor AMD, aceştia sperând într-o nouă platformă care, nu numai să o depăşească pe cea oferită de nVidia, ci mai ales pe cele ale Intel. VIA KT600 oferă suport pentru întreaga linie de procesoare AMD, inclusiv pentru FSB 400 MHz. De asemenea există suport oficial, spre deosebire de KT400A, pentru memoriile DDR PC3200 (400 MHz), însă acestea pot funcţiona doar în mod single-channel. Rezultatele obţinute de modelele dotate cu KT600 au dezamăgit însă, fanii VIA rămânând să mai aştepte momentul de triumf.
Deocamdată producătorii încearcă să ofere modele cu KT600, la care să adauge cât mai multe dotări suplimentare, cu rolul de a face produsele mai atractive. În această prezentare avem de-a face cu un model, aparţinând unui producător care, prin pricepere şi inventivitate, reuşeşte să acopere inferioritatea cipsetului.
MSI KT6 Delta-FIS2R
Dimensiunile lui KT6 DELTA sunt standard. MSI a ales să folosească un controler dedicat de la Broadcom pentru componenta Ethernet, iar suportul pentru unităţi de stocare a fost mărit prin adăugarea unui controler Promise PDC20378. Astfel, pe lângă cei doi conectori ATA/133 şi cei doi SATA 150 suportaţi de SouthBridge, ai la dispoziţie încă un conector RAID ATA/133 şi doi RAID SATA150.
Probabil cea mai importantă componentă, din punct de vedere al diferenţierii faţă de alţi producători, se numeşte CoreCell. Acesta este numele tehnologiei proprietare MSI, al cărui scop este acela de a regla tensiunile de alimentare ale componentelor de bază, funcţie de temperatura înregistrată în timp real. Astfel, în momentul în care necesităţile de putere ale utilizatorului cresc, CoreCell poate ajusta parametrii de funcţionare astfel încât să se obţină o creştere de performanţă, fără a fi însă afectată stabilitatea şi mai ales integritatea sistemului.
Specificaţii: socket 462, NorthBridge KT600, SouthBridge VT8237,
FSB 400, 3xDIMM DDR PC3200 (max. 3 GB), AGP 8X, 5xPCI, 2xATA/133, 2xSATA 150,
8xUSB 2.0, sunet 6 canale C-Media, Ethernet 10/100 Mbps, controler RAID Promise
PDC20378 (2XSATA 150 + 1xATA/133).
|