Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuţii   




Cartea de oaspeţi   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


  PC MAGAZINE Octombrie 2003
[ Stocare ]

 

RedHat Linux Professional 9

 
PUNCTAJUL OBTINUT

În România prin: Romsym Data,
Telefon: 021-323.14.31

 

RedHat Linux Professional 9

Alexandru Voiculescu

La nouă ani de la apariţia sa compania RedHat, lider în domeniul soluţiilor open-source şi Linux, a lansat versiunea 9 a distribuţiei proprii de Linux. Începând cu această versiune numerotarea distribuţiilor de le RedHat are numai o cifră(respectiv 9 în acest caz), era 'dot'-urilor fiind, în viziunea celebrului producător, de domeniul anilor '90 ai secolului trecut.

Instalarea se realizează, aşa cum ne-am obişnuit, extrem de simplu, iar după prima restartare("firstboot") se lansează automat o aplicaţie care solicită utilizatorului câteva informaţii şi permite testarea sistemului de sunet. După autentificare observăm managerul implicit de desktop, Gnome cu tema Bluecurve, care seamănă foarte mult RedHat Linux 8.0. Cursorul mouse-ului are acum suport de transparenţă şi antialiasing.

Datorită versiunii acualizate de kernel, cei care deţin chipset-uri Intel i845, i852, i855 şi i865 cu video integrat vor putea da uitării probleme din trecut. Remarcăm apariţia suportului pentru Bluetooth, precum şi actualizarea driverelor open-source Ati Radeon 3D care acum suportă hardware TCL. Din păcate pentru deţinătorii de plăci Nvidia driverele incluse(realizate de comunitatea open-source) nu au suport 3D; astfel pentru o bună performanţă 2D/3D va trebui să descărcaţi driverele oficiale produse de Nvidia şi disponibile gratuit pe situl companiei.

Pentru cei interesaţi de partea de multimedia, suportul pentru fişierele mp3 lipseşte datorită licenţei proprietare(există totuşi plug-in-uri pentru xmms, dar trebuie să le adăugaţi singuri). De asemenea remarcăm lipsa unui player decent de fişiere video sau DVD: mplayer sau Xine. Navigarea prin reţeaua locală este mult simplificată, Nautilus permiţând şi folosirea opţiunii de Drag'n'Drop pentru copierea de fişiere. Din păcate o simplă opţiune grafică de "Samba mount" pentru resursele din reţea lipseşte. Posibilitatea de actualizare a sistemului prin aplicaţia "up2date" este simplă, dar se ocupă numai de aplicaţiile care au acumulat probleme de securitate. Pentru configurare se recomandă folosirea seriei de utilitare "redhat-config-xxx", o aplicaţie nouă, de tip grafic, fiind "redhat-config-samba".

Pachetul "professional" conţine aproape 900 de pagini tipărite de documentaţie în limba engleză(grupate în patru manuale), un DVD, 3 CD-uri de instalare, 3 CD-uri cu sursele aferente, un CD cu documentaţie şi unul cu aplicaţii multimedia şi de birou. Cele peste 2000 de aplicaţii acoperă toate domeniile: office, grafică, jocuri, multimedia, dezvoltare program. Suportul tehnic prin telefon şi pe web este asigurat timp de 60 de zile, iar subscrierea la serviciile de actualizare a sistemului de operare prin RedHat Network Basic Service este valabilă 60 de zile.

Documentaţia scrisă este grupată în patru manuale: un ghid de instalare a sistemului (Installation Guide), unul de iniţiere (Getting Started Guide), unul de personalizare (Customization Guide) şi unul de referinţă (Refference Guide). Ultimul descrie sistemul de operare RedHat 9 cu diferenţele faţă de versiunile anterioare.

RedHat 9 este construit în jurul kernelului 2.4.20-8, cu GCC 3.2.1 şi GNU libc 2.3.2 (cu NPTL - Native POSIX Thread Library). Dintre pachetele mai des utilizate amintim Gnome 2.2, Mozilla 1.2.1, KDE 3.1, XFree86 4.3.0-2, Apache httpd 2.0, Evolution 1.2.2 şi OpenOffice 1.0.2. Este o distribuţie care acoperă toate aspectele acestei platforme putând fi utilizat pentru realizarea oricărui tip de sistem: server (web, ftp, dns, e-mail, baze de date, fişiere, imprimare fişiere etc.), staţie de birou, multimedia, grafică sau mobilă. Este remarcabilă bogăţia de unelte grafice care elimină complet necesitatea editării manuale a fişierelor de configurare. Versiunea 9 este apreciată atât de specialişti, cât şi de începători datorită robusteţii sistemului şi uşurinţei cu care se configurează.

Cerinţe: minim procesor echivalent Intel-Pentium 200Mhz, minim 64 MB memorie (128 MB pentru interfaţa grafică), minim 475 MB spaţiu pe discul hard (5.0 GB pentru instalare completă).


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

webmaster@pcmagazine.ro

LG - Life´s Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro