Merită
Ștefan Iliescu
Chiar dacă am fost nevoiți să așteptăm destul de mult apariția în laborator a unui FX5900 (varianta Ultra pare mult prea scumpă pentru a fi adusă în țară pe scară largă), credem că aceasta a meritat din plin acest lucru. De când a început producția de plăci video, de pe vremea cipseturilor GeForce2, Abit ne-a obișnuit cu modele care mai de care mai reușite, vârful de gamă al acestui moment reprezentând pentru ei Siluro FX5900.
Prezentare generală
Vorbind de spre modul de împachetare, primul contact cu placa îți crează o senzație de ușoară confuzie, dimensiunile cutiei ducându-te mai repede cu gândul către o placă de bază. Având însă în vedere că este vorba de o placă dotată cu sistemul de răcire proprietar Abit, OTES, acest lucru devine explicabil. Alături de placa în sine, pachetul conține un întreg set de cabluri de extensie, la o cercetare amănunțită nelipsind aproape nimic din ce a-i putea avea nevoie. Prezența adaptorului DVI-VGA devine absolut necesară celor care posedă două monitoare analogice și folosesc intens funcția nView.. Un aspect important constă în lipsa oricăror jocuri, lipsă care personal mi se pare total neimportantă. Dacă ținem cont că jocurile incluse lângă plăcile video sunt de obicei destul de mature, astfel încât probabil că foarte multă lume le-a jucat deja, absența lor nu poate dranja pe nimeni.
La capitolul legat de aspectele aparent nesemnificative, dar care pot conta foarte mult, o prezență notabilă este constituită de radiatorul montat pe spatele plăcii, în dreptul procesorului și al memoriilor. Chiar dacă nu sare în ochi, această prezență contribuie cu câteva grade bune la scăderea temperaturii de funcționare a plăcii.
O prezență deja nelipsită pe plăcile de înaltă performanță este conectorul de alimentare Molex cu patru pini. La nivelul de performanță atins în acest moment de modelele amintite, necesitățile de alimentare cu tensiune depășesc capabilitățile AGP-ului, fiind astfel nevoie de acest conector suplimentar.
Impresia artistică este completată de sistemul de leduri albastre care clipesc în jurul ventilatorului de pe cipset în timpul funcționării și care, evident, nu sunt vizibile atunci când carcasa este închisă J.
OTES - ce înseamnă?
Abit a inventat în urmă cu ceva timp un sistem unic de răcire destinat plăcilor video, sistem ajuns în acest moment la vrsiunea 3 și portat recent spre plăcile de bază Abit. OTES (Outside Thermal Exhaust System) constă în principiu dintr-ul sistem de preluare a aerului încins de pe radiatorul procesorului plăcii video, și evacuarea acestuia direct în afara carcasei sistemului. Marele avantaj al acestui sistem constă în eliminarea directă a aerului cald, acesta nemaicontribuind la încălzirea suplimentară a celorlalte componente. Dezavantajul, pentru că trebuie să existe și așa ceva, este reprezentat de ocuparea unui slot suplimentar pe spatele carcasei, ceea ce face inutilizabile primele două sloturi PCI de sub cel AGP.
Performanță
Lista de teste rulate cu placa este destul de lungă, spațiul limitat permițând evidențierea doar a câtorva dintre ele. Am rulat testele în parametrii standard, cu care placa a venit, frecvența de funcționare a procesorului fiind de 300 MHz, iar cea a memoriei de 850 MHz. În momentul în care pui mâna pe un model de top ești tentat să îl compari cu modelele de vârf ale concurenței. Am fost impresionați să constatăm că rezultatele obținute de Siluro FX5900 au fost comparabile, pe alocuri mai mari, cu cele ale unui model anterior cu Radeon 9800 Pro. Acest lucru este cu atât mai surprinzător, de moment ce Radeon 9800 Pro se află pe aceeași treaptă teoretică cu FX5900 Ultra.
Specificații: Cipset nVidia FX5900, memorie 128 MB DDR, frecvență
core 300 MHz, frecvență memorie 850 MHz, magistrală memorie 256 biți, RAMDAC
400 MHz. Accesorii: CD drivere + Siluro DVD 4, CD WindowBlinds NV Edition +
Earthviewer 3D Demo, cablu adaptor S-Video la RCA, cablu Composite, cablu S-Video,
adaptor alimentare 4 pini, adaptor DVI - D-Sub.
|