Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





  PC MAGAZINE Noiembrie 2004
[ Sisteme ]

TESTE COMPARATIVE

Sisteme mamut

Cristian Lăcraru, Ștefan Iliescu

Evaluare pe scurt

Sumarul caracteristicilor

Sisteme pentru jocuri
   Caro C-One
  
Elsaco Tiger
  
FIT Gaming Xtreme
  
Flamingo Diablo
  
Omnitech Omni P4
  
Soliton Doom Slayer
  
Tape Atlantis
  
Tornado Kinetix

Am ales pentru luna noiembrie acest test pentru a avea timp să vă formați o idee asupra a ce puteți găsi pe piață pentru un eventual cadou sau "auto cadou" de sărbători. Ceea ce trebuie însă să vă spunem de la bun început este faptul că au existat firme care nu au putut asambla un sistem de jocuri din lipsa componentelor din stoc. Mare atenție deci, după ce v-ați hotărât ce anume vreți mergeți și întrebați dacă există toate componentele și dacă nu în cât timp pot fi aduse. Asta se întâmplă în special în cazul în care achiziționați un sistem cu componente alese în totalitate de voi. Dacă optați pentru un sistem gata asamblat "surpriza" de mai devreme are șanse mai mici de reușită.

În cadrul testului am avut opt participanți, fiecare dintre aceștia fiind liber să aleagă ce configurație dorește pentru sistemul său. Am observat însă că majoritatea a optat pentru un anumit set de componente, componente ce se cer cu precădere deci pe piață în acest moment.

Am avut trei modele de plăci de bază cu socket LGA775, de remarcat find faptul că una dintre acestea era o versiune hibrid, cu cipset 865PE. A existat însă un singur model de placă de bază cu cipset 925X, acest fapt permițând și introducerea memoriilor DDR2. Au existat și participanți cu PCI-Express, semn că încet încet și aceste noi sosite pe piață își fac loc prin sisteme cu destul succes. În materie de hard disk-uri cele mai utilizate capacități au fost cele de 120GB și 160GB, însă a existat un model de 400GB și două modelele cu SATA de 10.000 de rotații pe minut. Vorbind de memorie, toți participanții su sosit cu 1GB de RAM, format din două sau patru module (un singur caz). A fost înregistrat și un model cu DDR2. Procesoarele utilizate au fost majoritar Intel Pentium, existând un singur model cu AMD Athlon. În cazul sistemului de operare utilizat, șapte participanți au utilizat MS Windows XP Professional. Un participant a sosit însă cu MS Windows 2000 Professional, dar cu SP4, rezultatele fiind chiar bine plasate.

Am punctat destul de mult în cadrul dotărilor, modul de asamblare. În cadrul acestei noi categorii am fost interesați de modul de aranjare al componenteor în carcasă și de trasarea cablurilor de conexiune între acestea. Sistemul punctat cel mai bine a fost cel care oferă o aerisire completă a întregului, un acces lejer la componentele interne și per total o bună impresie artistică. Considerăm că această latură mai sus amintită, asamblarea, relevă atât profesionalismul integratorilor, cât și respectul acordat cumpărătorului.

Cum am testat

Am realizat testele folosind sistemele în configurația cu care au sosit la redacție, fără a efectua modificări în BIOS sau în sistemul de operare. Nu am permis însă forțarea parametrilor de funcționare maxim admiși de componentele sistemelor. După instalarea testelor, am dezactivat toate aplicațiile suplimentare și am efectuat o defragmentare a partiției primare. Rezoluția desktop-ului a fost de 1024x768 pixeli, la o adâncime de culoare de 32 de biți.

A fost eliminată proprietatea "Always on top" a taskbar-ului. Au fost dezactivate facilitățile System Restore și Automatic Update și s-a ales varianta de desktop optimizat pentru performanță. S-a dezactivat opțiunea V-Sync atât pentru DirectX, cât și pentru OpenGL. Ordinea de rulare a aplicațiilor de test a fost aceeași pentru toate sistemele. Fiecare test a fost rulat în mod repetat, pentru a se asigura consistența rezultatelor. Au fost alese valorile cele mai bune. După încheierea fiecărui test s-a efectuat o repornire a sistemului.

WinBench 99 este un test orientat hardware ce testează principalele componente ale unui sistem: procesor, hard disk și placă grafică. Pentru acest test am folosit modulul Disk WinMark 99, acesta fiind divizat în două secțiuni, una Business și una High-End. Ambele teste execută simulări de aplicații înregistrându-se performanța subsistemului de stocare.

Pentru o cât mai bună evaluare a performanțelor oferite de fiecare subsistem video, am folosit următoarele teste: 3DMark 2001SE, 3DMark 2003, GL Excess, Quake 3 și Doom 3. Toate testele au fost rulate folosind 32 de biți de culoare, în trei variante: 1024x768 și 1280x1024 pixeli.

3DMark 2001SE și 3DMark 2003 sunt probabil cele mai utilizate teste pentru DirectX 8.1, respectiv pentru DirectX 9 și deși sunt niște test sintetice, supun placa video unei serii destul de bogate de scenarii posibile în jocurile 3D.

Dacă în testele rulate în 1024x768 pixeli rezultatele sunt legate într-o măsură mai mare și de performanțele procesorului și ale FSB-ului, la 1280x1024 pixeli diferențele între diferitele sisteme sunt datorate în primul rând procesoarelor grafice.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro