Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


  PC MAGAZINE Noiembrie 2003
[ Componente ]

TESTE COMPARATIVE
[ evaluarea pe scurt ]

Inscriptoare DVD

Ștefan Iliescu, Cristian Lăcraru

Modele DVD-R/-RW
LG GMA-4020B
Toshiba SD-R5112

Modele DVD+R/+RW
Benq DW400A
LiteOn LDW-401S
NEC ND-1100A
Philips DVDRW416K

Modele DVD±RW
NEC ND-1300A
Pioneer DVR-A06
Sony DRU-510A
LG GSA-4040B

Dacă ești pasionat de domeniul TI și încerci să te menții la curent cu cât mai multe noutăți, ai tot dreptul să te declari nemulțumit de mulțimea sufocantă de acronime folosite de companiile producătoare. Însă, în toată această nebunie, nimic nu este mai rău decât confuzia aproape generală din jurul standardelor DVD, acolo unde întregi grupuri de companii și tehnologii se ascund în spatele unui "+" sau al unui "-". Dacă te afli în situața de a nu mai înțelege nimic, nu e cazul să îți faci probleme, nici cei care au generat toată această confuzie nu mai înțeleg nimic.

DVD-RW

La începutul anilor Ž90, câteva companii au început să lucreze la dezvoltarea unui format care să înlocuiască bătrânul CD. Misiunea lor era să creeze un disc similar ca dimensiuni cu CD-ul, dar cu o capacitate de stocare mult mai mare. Printre companiile menționate se numărau Toshiba, Sony și Philips. În acest timp, un grup format din mai multe companii producătoare de componente de PC, precum și din industria divertismentului, insistau ca susținătorii DVD-ului să ajungă la un acord asupra folosirii unui singur standard. Astfel s-a format DVD Consortium. Consorțiul cuprindea 10 firme: Hitachi, JVC, Panasonic, Mitsubishi, Philips, Pioneer, Sony, Thomson, Time Warner și Toshiba. În 1995 formatul DVD era definitivat. În 1997 DVD Forum a înlocuit DVD Consortium.

În calitatea sa de autoritate în definirea standardelor DVD, DVD Forum a promovat pe rând trei formate de medii DVD inscriptibile. DVD-R este un mediu care suportă o singură scriere, similar cu CD-R. DVD-RW reprezintă versiunea reinscriptibilă a lui DVD-R. Supotând până la 4,7 GB de date, un mediu DVD-RW poate fi inscripționat de până la 1000 de ori. DVD-RAM este tot un mediu reinscriptibil, însă spre deosebire de DVD-RW, care oferă acces secvențial la date, acesta permite acces aleator. Un mediu DVD-RAM poate fi scris de până la 100.000 de ori.

DVD+RW

În 1997 a fost anunțat un nou standard, DVD+RW. Inițial un mediu DVD+RW putea stoca 3 GB, însă întârzierea apariției pe piață a primelor modele de unități a făcut ca această capacitate să crească apoi la 4,7 GB. Important de notat ar fi faptul că, poate pentru a spori confuzia și așa totală, capacitățile mediilor DVD se exprimă în GB, 1 GB însemnând de fapt un miliard de octeți, și nu 10243 octeți. De aceea e bine să nu încerci să scrii 4,7 GB de date pe un mediu DVD de 4,7 GB, pentru că nu vei reuși. Standardul DVD+RW a fost susținut de DVD Alliance, printre membrii alianței numărându-se HP, Dell, Philips, Sony și Ricoh. DVD+R reprezintă o adăugare adusă standardului inițial.

DVD±RW

După un scurt război între susținătorii celor două formate DVD, producătorii au trecut la o redistribuire de forțe, iar lupta a reînceput. Foștii rivali din taberele DVD+ și DVD- s-au unit sub steagul standardului DVD-Dual, în timp ce conservatorii, susținători ai formatelor DVD- și DVD-RAM, s-au organizat sub formatul DVD-Multi. Partea mai puțin bună este că cei care au cel mai mult de pierdut sunt utilizatorii. Aceștia sunt nevoiți să asiste neputincioși la această luptă, încercând în tot acest timp să găsească o cale de a alege varianta cea mai bună.

Despre tehnologiile care se ascund în spatele celor trei litere, DVD, au existat și vor mai exista materiale ample în PC Magazine România. Scopul acestui test comparativ este de a pune la lucru câteva dintre modelele disponibile pe piața românească, pentru ca cititoilor noștri să le poată fi mai ușor atunci când se vor decide că a venit vremea să cumpere un DVD writer.

Am adunat așadar 10 unități, grupate în jurul celor trei standarde predominante în acest moment: DVD-R/-RW, DVD+R/+RW și DVD±R/±RW. Avantajul unităților "-" constă în răspândirea pe scară mai largă a mediilor și a unităților DVD-ROM compatibile. Mai puțin răspândite, unitățile "+" prezintă la rândul lor avantajul performanțelor mai ridicate decât contracandidatele lor. Evident, soluția "±" este optimă dacă privim problema în termeni de compatibilitate și de performanță, însă există dezavantajul prețului sensibil mai mare.

Avantaje și dezavantaje:
Format Capa-citate/
față
Cicluri de scriere Avantaje Dezavantaje
DVD-R 4,7 GB 1

- medii mai ieftine decât cele reinscriptibile
- compatibilitate foarte bună cu unitățile DVD-ROM mai vechi și playerele DVD

- nu poate fi scris decât o singură dată
DVD-RW 4,7 GB 1000

- reinscriptibil; - compatibili-tate cu foarte multe unități DVD-ROM și playere actuale

- destule incompatibilități cu unitățile cititoare mai vechi
DVD-RAM 4,7 GB 100.000 - reinscriptibil;
- perioadă mare de folosire în timp;
- tehnologie testată în timp
- viteză scăzută de scriere în viața reală;
- încă există foarte multe incompatibilități cu unitățile DVD-ROM și cu playerele DVD;
- medii scumpe
DVD+R 4,7 GB 1 - potențial mai mare de compatibilitate cu unitățile mai vechi decât mediile +RW;
- medii mai ieftine decât cele +RW
- poate fi scris o singură dată;
- încă prezintă probleme de compatibilitate
DVD+RW 4,7 GB 1000 - reinscriptibil
- compatibil cu multe unități DVD-ROM și playere actuale;
- viteză mare de scriere

- probleme majore de compatibilitate cu unitățile DVD-ROM și playerele mai vechi.

 

Cum am testat

Toate testele au fost desfășurate în laboratorul PC Magazine România folosindu-se același sistem de test. Configurația sa a fost după cum urmează: placă de bază cu cipset Intel 875P, procesor Intel Pentium4 3 GHz, 2x512 MB DDR-RAM PC3200, hard disk Seagate Barracuda ATAV (SerialATA/150, 7200 rpm, 60 GB), video GeForce4 Ti4600 128 MB, Windows XP Professional cu Service Pack 1. Toate unitățile au fost setate ca master pe cel de-al doilea controller IDE.

Unitățile au fost testate în condiții identice, verificându-se consistența rezultatelor și integritatea mediilor de test.

Nero CD Speed și DVD Speed sunt două teste care permit măsurarea performanțelor reale ale diferiților parametrii, cum ar fi: rata de transfer, timpul de căutare, rata de utilizare a procesorului. Pentru acest test am folosit omponentele dedicate ratelor de transfer la începutul și la finalul discului, atât pentru medii CD cât și DVD.

Pentru testul de scriere pe medii CD-R s-a folosit o structură arborescentă de 4676 de fișiere, în 38 de foldere, totalizând 640 MB, iar pentru testul de scriere CD-RW a fost folosită o structură de 2606 fișiere, în 23 de foldere, însumând 350 MB.

Pentru testul de scriere pe medii DVD±R/±RW s-a folosit o structură arborescentă de 5708 de fișiere, în 463 de foldere, totalizând 4,34 GB.

Pentru fiecare unitate s-a folosit aplicația de inscripționat inclusă în pachetul unității, iar în cazul unităților bulk am folosit Nero Burning Rom 6.0 și medii de scriere certificate. Timpul de scriere a fost măsurat din momentul comenzii de scriere și până în momentul finalizării procesului. Viteza de scriere a fost viteza maximă a unității.

Cum am notat

Pentru evaluarea cât mai corectă a fiecărui model în parte, am apelat la o schemă de punctare bazată pe trei stâlpi de susținere: performanță, facilități și preț. Aprecierea de performanță a inclus toate testele rulate, fiecare rezultat contribuind la scorul final, conform ponderilor din schema alăturată. Facilitățile s-au referit la prezența/absența panglicii de conectare, a cablului audio, la garanția acordată și la aplicațiile suplimentare incluse. Importanța prețului este evidentă și nu mai are nevoie de explicații.

Glosar

ADPCM - Adaptive Delta Pulse Code Modulation; tehnică de compresie audio ce se bazează pe encodarea diferențelor dintre valorile eșantioanelor, acestea fiind în general mici și necesitând un număr mai redus de biți.

Blue Book - Standard pentru combinarea informațiilor audio și a datelor pe un același CD. Cunoscut și ca CD-Extra și CD-Plus.

CAV - Constant Angular Velocity; metodă folosită de unitățile CD-ROM prin care discul este rotit la o viteză constantă, având ca urmare o rată mai mare de citire a datelor aflate pe zonele exterioare.

CD-DA - Compact Disc - Digital Audio; standard dezvoltat de Philips împreună cu Sony pentru înregistrarea și redarea digitală a fragmentelor audio. Prima încarnare a CD-ului se supune standardelor cuprinse în Red Book.

CD-R - Compact Disc - Recordable; cunoscut și sub numele de Compact Disc - Write Once (CD-WO) acesta permite utilizatorilor înregistrarea propriilor discuri CD-ROM sau CD-DA.

CD-ROM - Compact Disc - Read Only Memory; standard pentru discurile compacte pentru a putea fi folosite ca memorii de stocare digitale pentru computere personale. Mediul de 4,75" poate stoca aproximativ 650 MB de date. Standardul ce stă la baza celor mai multe CD-ROM-uri este cuprins în Yellow Book, publicat de Philips.

CD-ROM XA - CD-ROM eXtended Architecture; format hibrid promovat de Sony și Microsoft ce combină facilitățile CD-ROM cu cele CD-i. Formatul permite existența unui secvențe audio digitale ce poate fi redată prin întrețesere cu secvențe video. Este formatul folosit de Kodak Photo-CD.

CD-RW - Compact Disc - ReWritable; cunoscut și ca CD-Erasable sau CD-E, permite suprascrierea informațiilor în mod repetat, nefiind necesară o ștergere prealabilă la nivel fizic.

CLV - Constant Linear Velocity; metoda tradițională utilizată în unitățile CD-ROM, prin care viteza motorului este sincronizată în așa fel încât viteza liniară de deasupra capului de citire să fie constantă.

DVD - Digital Versatile Disk; înlocuitorul CD-ului. Asemeni CD-urilor, și DVD-urile sunt prezente în mai multe formate. Capacitatea sa însă variază de la 4,7 la 17 GB.

DVD+R - Mediu optic de tip "write-once" creat pentru a lucra împreună cu unitățile DVD+RW.

DVD+RW - Standard de DVD reinscriptibil aflat în competiție cu DVD-RAM și DVD-RW, promovat de către Hewlett-Packard, Philips și Sony. Spre deosebire de DVD-RAM, permite utilizarea de discuri neprotejate în mod special. Toate cele trei standarde mai sus amintite nu sunt compatibile între ele. La un moment dat, DVD-Forum, ce nu suportă acest standard, a insistat în schimbarea numelui în +RW, însă se pare că nu au reușit acest lucru.

DVD-R - DVD - Recordable; format DVD de tip "write-once".

DVD-RAM - Format de disc compact reinscriptibil ce oferă o mai mare capacitate de stocare decât sistemele actuale CD-RW. Discurile inserate într-un "cartuș" de plastic vor oferi inițial 2,6 GB pe față, existând formate uni și dublă față.

DVD-ROM - Formatul de tip "read-only" suportă discuri cu capacități cuprinse între 4,7 GB (suficient pentru un film complet encodat MPEG-2) și 17 GB, cu rate de transfer pornind de la 600 KBps. Este compatibil "înapoi" cu formatul CD-ROM.

DVD-RW - Formatul reinscripționabil promovat de Pioneer, incompatibil cu formatele DVD-RAM și DVD+RW, care este însă ceva mai compatibil cu unitățile DVD-ROM și cu playerele DVD existente.

DVD-Video - Format DVD conceput pentru a oferi secvențe video pentru playere-le specializate. Spre deosebire de DVD-ROM, formatul Digital-Video include un sistem CSS (Content Scrambling System) pentru prevenirea copierii informației.

Joliet - Extensie a standardului ISO 9660 (ce prevedea inițial restricționarea numelor fișierelor la o structura de tip 8.3), acesta a fost dezvoltat de Microsoft pentru utilizarea numelor lungi de fișiere, incluzând și folosirea caracterelor Unicode. Joliet permite nume lungi de până la 64 de caractere, inclusiv spații albe. Sistemul înregistrează și numele standard în format MS-DOS, în așa fel încât discul va fi citibil și pe sisteme de operare mai vechi.

Lead-In - Zona de la inceputul fiecărei sesiuni de pe un CD înregistrabil, ce este lăsată liberă pentru scrierea TOC (Table Of Contents - numărul pistei și pozițiile de start). Lead-in-ul este scris atunci când sesiunea este închisă și ocupă până la 4500 de sectoare pe disc (un minut sau aproximativ 9 MB). Lead-in-ul semnifică de asemenea dacă discul este de tip multi-sesiune, iar în cazul în care nu a fost închis, care este următoarea adresă inscripționabilă.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro