Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


  PC MAGAZINE Martie 2004
[ Comunicatii ]

TESTE COMPARATIVE

PDA-uri în teste

Cristian Lăcraru, Ștefan Iliescu

Echipamente Palm OS
   Palm Zire 21
   Palm Zire 71
   Palm Tungsten C
   Palm Tungsten E
   Palm Tungsten T3

Echipamente Pocket PC
   Fujitsu Siemens Pocket LOOX 610
   HP iPaq h1940
   HP iPaq h2210
   HP iPaq h4150
   Packard Bell Pocket Gear 2030
   Packard Bell Pocket Gear 3025

Evaluare pe scurt

Calculatorul este în acest moment un dispozitiv extrem de complex și aproape indispensabil. Nu credem că mai trebuie să spunem ceva de domeniile în care este implicat și în care ar putea să se implice. Echipamentele portabile au apărut ca o nevoie a oamenilor în mișcare. Laptop-ul nu mai este nimic nou pentru nici unul dintre noi. Am văzut, poate chiar ne-am și jucat cu un astfel de echipament. Miniaturizarea echipamentelor și păstrarea dacă nu chiar îmbunătățirea performanțelor reprezintă cheia succesului dispozitivului portabil. Și dacă am vorbit de portabilitate exemplul cel mai bun pe care îl pot da în acest moment este PDA-ul (Personal Digital Assistant).

PDA. Mic. Strălucitor. Adaptabil. Portabil. Iată câteva atribute ale unui astfel de dispozitiv, perfect adevărate. Producătorii au încercat să ofere cât mai multe elemente în strânsă legătură cu clasicul calculator. În primul rând a contat foarte mult sistemul de operare. Așa cum acum avem un Microsoft Windows multiprezent, dar și un Linux din ce în ce mai atractiv, și la capitolul PDA avem doi mari concurenți. Este vorba de sistemul de operare Pocket PC și de Palm OS. Având la test echipamente cu ambele sisteme de operare am stabilit după acest criteriu și două grupe. Sistemul Pocket PC este dezvoltat de către Microsoft și se bazează pe același criteriu ca și cel al cunoscutului Windows (desktop, my computer, program files). De aceea este posibil ca utilizatorii să încline spre Pocket PC-uri. Palm OS a fost dezvoltat de către Palm și are o altă structură grafică, de altfel nici aceasta foarte greu de înțeles. Unul din motivele pentru care puteți alege un Palm este acela că în acest moment Palm are o foarte mare parte din utilizatorii PDA. O problemă ar fi că pentru moment nu aveți prea multe companii la alegere, pe piață fiind prezente Palm și Sony. La capitolul Pocket PC un motiv pentru care ați putea achiziționa un astfel de PDA ar fi acela că puteți alege dintr-o listă mult mai mare de producători, printre aceștia numărându-se Asus, Casio, Dell, Fujitsu-Siemens, HP și Toshiba. Și mai trebuie spus că Pocket PC-ul prezintă ca Web browser Pocket Internet Explorer, funcționarea acestuia fiind fără reproș.

De ce nu sunt așa de cunoscute și de utilizate PDA-urile? Prețul este un element cu un factor destul de important. În afară de asta se poate spune că sectorul de adresabilitate este cel al afacerilor, al oamenilor cu nevoi de mobilitate.

Un utilizator obișnuit nu cred că poate solicita la maxim un astfel de echipament pentru nevoile personale. Așa se explică faptul că oamenii de afaceri nu prea concep bagajul de plecare în călătorie fără un PDA. Uneori acest fapt este valabil chiar dacă există și un laptop. Producătorii, în afara îmbunătățirilor legate în mod direct de performanță, au fost atenți cu potențialii utilizatori și au încercat să aducă PDA-ului și alte accesorii, unele interesante, altele mai puțin interesante. Principala funcție care a trebuit însă păstrată a fost dimensiunea. Astfel, chiar dacă erau aduse îmbunătățiri, dimensiunile echipamentului nu trebuiau modificate, miniaturizarea fiind așa cum am spus cheia succesului PDA.

Fiind un echipament de buzunar, o călătorie mai lungă putea fi "scurtată" prin implementarea unui player MP3. Zis și făcut. Avem acum și posibilitatea de a asculta muzică pe PDA. Dar poate vrem să vedem un mic film. Avem acum și un player pentru filme. Încet, încet PDA-ul tinde către multifuncționalitate.

Din cele două noi funcții aduse a rezultat o a treia componentă: memoria. Se simțea nevoia de mai multă memorie. Cea mai convenabilă, și în cele din urmă și aleasă, este introducerea unui cititor de carduri. Utilizatorul are în acest mod acces la alegerea capacității de care are nevoie (implicit de suma de bani necesară), dar și încă o posibilitate de conectare cu alte dispozitive care utilizează un astfel de suport de memorie.

Ecranul unui PDA reprezintă interfața cu utilizatorul. Pentru a oferi mai multe variante de preț, în acest moment există pe piață modele cu ecran alb negru, dar și color. Mai mult decât atât, sunt oferite și ecrane cu diferite posibilități de afișare (de exemplu 120x120 sau 320x480 pixeli).

Glosar

802,11b - standard de conexiune wireless.

Backlight - lumină opțională necesară lucrului în condiții de lumină redusă.

Beaming - posibilitatea de transmitere de date între două PDA-uri prin intermediul portului InfraRoșu.

Buffer - zonă de date utilizată atât de echipamentele hardware, cât și de procesele software ce operează la viteze diferite și respectă seturi diferite de priorități. Un buffer permite fiecărui echipament sau proces să opereze fără a se încurca reciproc. Pentru a fi eficient, dimnensiunea și modul de operare ale unui buffer trebuie bine gândite de către producător.

Byte - sau octet, este acea unitate de măsură a cantității de date, care este formată din opt biți. Marea majoritate a calculatoarelor folosesc un octet pentru a reprezenta un caracter, cum ar fi o literă, o cifră sau un simbol special. Abrevierea folosită pentru a desemna un octet sau byte este "B" și nu "b", care este abrevierea folosită pentru un bit. Foarte mulți utilizatori fac această confuzie, ea putând fi întâlnită chiar și în multe oferte ale firmelor de calculatoare de la noi.

Capacitate - este termenul folosit pentru a desemna cantitatea de memorie (măsurată în MB sau GB) care poate fi stocată pe un disc sau pe o unitate de bandă magnetică.

CPU - procesor.

Cradle - dispozitiv, bază, locul unde un PDA este așezat pentru a realiza sincronizarea cu calculatorul și unde se face alimentarea PDA-ului. Cradle-ul oferă o conexiune USB sau serială cu calculatorul.

Creion electronic - un dispozitiv din plastic sau metal (cu capete din plastic) utilizat pentru "tastarea" pe ecranul senzitiv.

Data transfer rate - viteza la care datele sunt transferate pe și de pe mediul de stocare (în cazul de față platanul discului hard). Discurile actuale prezintă rate de transfer din ce în ce mai ridicate dinspre interiorul discului către exterior.

Driver - software dedicat în exclusivitate comunicației cu un anume echipament hardware. Fără drivere care să le controleze, toate subansamblele dintr-un PC ar fi complet inutile. Driverele sunt încărcate și gestionate de sistemul de operare.

Graffiti - recunoaștere a scrisului de mână pe sistemele PALM OS.

Hotsync - procesul și softul de conectare prin care un PDA face schimb de date cu calculatorul.

Interfață - se referă la conexiunea fizică dintre imprimantă și calculator (paralel, USB, infraroșu etc.).

PALM OS - sistem de operare pentru handheld-uri dezvoltat de către PALM.

PDA - Personal Digital Assistant.

Pocket PC - sistem de operare pentru handheld-uri dezvoltat de către Microsoft.

Cum am testat

Echipamentele au fost împărțite pe două categorii, funție de sistemul de operare folosit. Acestea au fost Pocket PC și Palm OS. Am fost interesați de viteza la care rulează procesorul, de performanțele grafice, de viteza de lucru a memoriei, de accesul la date. Am făcut și teste comparative cu un model de referință, un alt echipament din aceeași clasă. Nu în ultimul rând am rulat și un test de baterie, durata de viață a acestor dispozitive fiind o adevărată provocare. Toate testele (mai puțin cel de baterie) au fost efectuate cu echipamentele alimentate.

Pentru Pocket PC

Pentru această categorie am utilizat două teste, GXMark și Pocket PC Mark. Primul dintre acestea folosește ca referință modelul iPaq 3600 (acesta fiind notat cu 100 de puncte), toate rezultatele fiind relative la acesta. Cu GXMark sunt testate performanțele grafice. Cel de-al doilea test, Pocket PC Mark oferă informații despre viteza de scriere și citire a datelor, despre posibilitățile grafice și asupra vitezei de lucru a procesorului. Pocket PC Mark este a fost dezvoltat de PC Professionell.

Pentru PALM OS

Am optat și aici pentru două teste. PALM Benchmark (pBench) efectuează teste asupra procesorului, viteza de acces asupra datelor, capabilitățile grafice și realizează și un test supra bateriei. pBench realizează aceste teste luând ca referință modelul Palm M505. Benchmark 2.0 analizează performanțele procesorului și a lățimii de bandă utilizate, și aici existând relativitate la modelul Palm IIIe/IIIxe.

Cum am notat

Pentru evaluarea cât mai corectă a fiecărui model în parte, am apelat la o schemă de punctare bazată pe trei stâlpi de susținere: performanță, facilități și preț. Aprecierea de performanță a inclus toate testele rulate, fiecare rezultat contribuind la scorul final, conform ponderilor din schema alăturată. Dotările au luat în calcul prezența unor facilități de tipul frecvenței procesorului, memoriei oferite, posibilităților de conectare etc. Importanța prețului este evidentă și nu mai are nevoie de explicații.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro