Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuţii   




Cartea de oaspeţi   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





  PC MAGAZINE Mai 2004
[ Imprimare ]

TESTE COMPARATIVE

UNUL pentru tot - 23 multifuncţionale

Cristian Lăcraru, Ştefan Iliescu

Multifuncţionale inkjet
   Canon SmartBase MP370
   Canon SmartBase MP700 Photo
   Canon SmartBase MP730 Photo
   Epson Stylus CX5400
   Epson Stylus Photo CX6400
   Epson Stylus Photo RX500
   HP PSC 1350
   HP PSC 2175
   HP PSC 2410 Photosmart
   HP OfficeJet 5510
   Lexmark X5150
   Lexmark X6170

Multifuncţionale laser
   Brother MFC-8420
   Brother MFC-8820D
   Brother MFC-9070
   HP LaserJet 3015
   HP LaserJet 3030
   HP LaserJet 3380
   Konica-Minolta Dialta Di1610
   Lexmark X215
   Samsung SCX-4016
   Samsung SCX-4216F
   Xerox WorkCentre M15i

Evaluare pe scurt

Lipsa de spaţiu din birou a constituit întotdeauna o problemă, iar echipamentele multifuncţionale, care înglobează facilităţi de tipărire, scanare, copiere şi fax au apărut ca o necesitate. Principalul contraargument însă la achiziţia unor astfel de echipamente a constat în performanţele modeste ale acestor echipamente, faţă de fiecare componentă luată separat. Se pare însă că producătorii, simţind o scădere a interesului faţă de unităţile dedicate, au luat decizia de a dezvolta echipamente multifuncţionale care să satisfacă toate nevoile clienţilor. Modelele din ultimele generaţii apărute se diferenţiază radical faţă de predecesoarele lor. Probabil că în următoarea perioadă vom asista la o creştere a volumului de echipamente multifuncţionale prezente în firme, imprimantele, scanerele sau copiatoarele de sine stătătoare urmând să se adreseze utilizatorilor cu pretenţii specifice extrem de ridicate.

Tehnologia folosită

Există două tipuri de echipamente multifuncţionale: laser sau inkjet. Dacă vei folosi unitatea pentru a tipări cantităţi mari de documente text, sau pentru a copia multe documente de acelaşi tip, este bine să te îndrepţi către un echipament laser. Dacă vrei să realizezi prezentări pentru diferiţi clienţi şi ai nevoie de un grad ridicat de flexibilitate în operare înseamnă că un model inkjet este pentru tine.

Copierea

Una dintre misiunile pe care le primeşte un echipament multifuncţional o dată cu instalarea în birou este să înlocuiască vechiul copiator. Atunci când apelezi la realizarea unei copii te afli de obicei în grabă. Astfel un panou de comandă intuitiv cu posibilitatea de a realiza o copie la apăsarea unui buton, combinate cu o viteză mare de tipărire sunt elemente ce se pot dovedi vitale. În plus, posibilitatea de a opera cu funcţia de copiere direct din panoul de comandă, fără a fi nevoie să conectezi echipamentul la un PC este deja o opţiune care trebuie să fie standard.

Rezoluţia

Există două rezoluţii care trebuie urmărite în cazul echipamentelor multifuncţionale: cea de tipărire şi cea de scanare. Există încă modele care oferă doar scanare monocrom, însă echipamentele din clasele noi sunt capabile de scanare color.

Caută modele care să poată tipări la rezoluţii de cel puţin 600x600dpi. Rezoluţia de scanare nu trebuie să fie la fel de mare, 300dpi fiind în marea majoritate a cazurilor suficient. Nu te lăsa impresionat uşor de rezoluţiile foarte mari de scanare, acestea fiind de cele mai multe ori interpolate şi nu optice. Rezoluţia interpolată se obţine aducând îmbunătăţiri prin software rezultatelor obţinute prin intermediul rezoluţiei optice.

Funcţia de fax

Multifuncţionalele disponibile astăzi oferă aproape toate funcţiile pe care le deţin echipamentele fax specializate. Viteza de comunicaţie maxim posibilă este un aspect, dar mai sunt şi alte caracteristici importante de urmărit. Printre cele mai importante se numără capacitatea unităţii automate de alimentare cu hârtie, câte numere pot fi memorate şi câte dintre acestea pot fi apelate la apăsarea unui singur buton. Broadcasting-ul, adică facilitatea de a transmite un fax către mai multe numere, reprezintă o caracteristică pe care nu trebuie de asemenea să o scapi din vedere. Nu în ultimul rând cantitatea de memorie de care dispune echipamentul este foarte importantă. Aceasta determină numărul maxim de pagini pe care unitatea le poate stoca în cazul în care la primirea unui fax nu mai există destulă hârtie pentru tipărire.

Viteza

În cazul echipamentelor multifuncţionale există mai multe viteze de care trebuie să ţinem seama. În primul rând, şi probabil cea mai importantă, este viteza de tipărire, deoarece aceasta afectează direct procesele de tipărire, copiere şi primire a faxurilor. Majoritatea documentelor amintite mai sus vor fi alb-negru, aşa că acordă o atenţie deosebită vitezei de tipărire pe negru. Chiar şi pentru echipamentele inkjet o viteză mimimă de 10ppm este necesară. Ţine cont că viteza reală de tipărire va fi mai mică decât cea specificată, iar în cazul documentelor color aceasta poate ajunge la până de câteva ori mai mică, în funcţie de gradul de acoperire cu culoare.

Viteza de scanare este de asemenea un element important în evaluarea globală. Aceasta este implicată atât în scanarea propriu-zisă a documentelor, cât şi în procesul de copiere. Nu în ultimul rând, mecanismul de transport al hârtiei joacă un rol important. Dacă alegeţi un model cu tăvi de colectare separate pentru foile scanate şi cele tipărite, atunci tipărirea unei pagini se poate face în timp ce altă foaie este scanată. În cazul echipamentelor care partajează aceeaşi tavă de colectare va trebui să se termine de scanat o pagină pentru a se trece la tipărirea copiei.

Panoul de control

Spre deosebire de imprimantele obişnuite vei fi nevoit să lucrezi mult mai des direct cu panoul de comandă al echipamentului. Fie că trimiţi un fax, realizezi copii sau configurezi parametrii de funcţionare, un panou de comandă bine realizat te va ajuta enorm în munca de zi cu zi. O construcţie bine gândită include o combinaţie între butoanele tradiţionale folosite la faxuri şi copiatoare, alături de alte câteva suplimentare dedicate alegerii modurilor de tipărire. Un bloc numeric şi un buton de copiere de dimensiuni mai mari sunt necesare. De asemenea un ecran LCD pe care să fie afişate mesaje cât mai simple şi cât mai descriptive este important.

Costurile de utilizare

Din moment ce un echipament multifuncţional este prin definiţie folosit în mod intensiv, costurile implicate trebuie să reprezinte una dintre principalele preocupări în decizia de achiziţie. Dimensiunea acestor costuri este destul de greu de estimat, având în vedere că depinde foarte mult de tipurile de documente care vor fi prelucrate. Ca în cazul oricărei imprimante, costul per pagină este un indicator folosit şi în cazul echipamentelor multifuncţionale. Câteva reguli de bază pot fi totuşi de folos. În cazul modelelor inkjet caută echipamente care să permită schimbarea separată a cartuşelor de cerneală, posibilitatea înlocuirii cartuşelor color cu un cartuş negru suplimentar fiind o opţiune deloc de neglijat. Caută unităţi care să poată tipări imagini de calitate pe hârtie normală. În cazul modelelor laser preţul per pagină indicat de producător nu este întotdeauna real, dar îţi poate face o idee.

Recunoaşterea optică a caracterelor (OCR)

Una dintre aplicaţiile cel mai des întâlnite în cazul scanerelor este recunoaşterea optică a caracterelor sau OCR. Folosind OCR-ul poţi scana documente, care apoi sunt transformate automat în text editabil. Multe modele de multifuncţionale includ aplicaţii OCR, însă unele versiuni nu oferă cele mai bune rezultate. Dacă plănuieşti să foloseşti OCR-ul în mod intensiv asigură-te că unitatea de scanare beneficiază de sertar de alimentare automată cu capacitatea de minim 10 pagini.

Memoria

Cantitatea de memorie cu care sunt dotate echipamentele multifuncţionale variază în limite destul de largi. Memoria poate fi alocată de către utilizator pentru stocarea numerelor de fax folosite, pentru reţinerea

faxurilor sosite şi netipărite sau, în cazul unor modele, pentru poşta vocală. Capacitatea memoriei poate de asemenea determina numărul maxim de pagini care pot fi stocate pentru a fi tipărite sau pentru a fi transmise pe fax către mai multe numere succesiv. Modul de alocare a memoriei poate varia de la un model la altul. În acest caz compararea se poate face fără teama de a greşi între numărul de pagini pe care producătorul susţine că pot fi stocate.

Avantaje şi dezavantaje

Aşa cum am mai spus principalul avantaj oferit de un echipament multifuncţional este reprezentat de economia de spaţiu. De asemenea, economia realizată prin prezenţa unui număr mai mic de cartuşe de cerneală sau de tonere ce trebuie schimbate, constituie un alt argument pro. Există însă şi un aspect mai puţin plăcut, care trebuie luat în considerare de la început: în cazul în care echipamentul se defectează veţi fi lipsiţi de toate funcţiile sale. Chiar şi în situaţia în care doar una dintre componente nu mai funcţionează, echipamentul trebuie dus la service şi în consecinţă trebuie să rezişti o perioadă fară imprimantă, scaner, copiator şi fax la un loc. Înainte de a decide achiziţionarea unui astfel de echipament, mai ales dacă activitatea ta depinde de funcţionarea sa, interesează-te de condiţiile de garanţie puse la dispoziţie de ofertant.

Nu te rezuma doar la a întreba care este perioada de garanţie şi unde se efectuează operaţiunile de service, ci încearcă să găseşti şi alţi clienţi care au achiziţionat astfel de produse prin acelaşi intermediar şi întreabă-i de modul în care se desfăşoară tot acest proces în realitate.

Cum am testat

Testele au fost desfăşurate în laboratorul PC Magazine România folosindu-se acelaşi sistem pentru a asigura condiţii identice tuturor participanţilor.

Configuraţia sistemului a fost după cum urmează: placă de bază Epox 4PDA3i, cipset Intel 865PE (southbridge ICH5 USB 2.0), procesor Intel Pentium 4 3GHz/FSB 800MHz, 2x512 MB DDR PC3200 (dual-channel), Hard Disk Seagate Barracuda 7200.7, 160GB, 7200 rpm, 8MB buffer, SATA, placă video cipset FX5600. S-a folosit o imagine a sistemului de operare Windows XP Professional, aceasta fiind instalată pentru fiecare echipament în parte. Driverele utilizate au fost cele disponibile în cutia echipamentului. Fiecare echipament a fost calibrat după instalare. Viteza de tipărire este exprimată în pagini pe minut şi a fost măsurată din momentul comenzii de tipărire şi până la eliberarea ultimei coli de hârtie tipărite.

Testele folosite au constat din documente create cu ajutorul principalelor pachete Microsoft Office: Excel, PowerPoint şi Word. Testele realizate în Excel au constat dintr-un document de trei pagini cu grafice complexe. Documentul PowerPoint a fost compus din patru pagini de prezentare în care se puteau urmări atât calitatea culorilor, în cazul echipamentelor color, cât şi fineţea reprezentării grafice. Testele realizate în Word, au constat din două documente de câte 12 pagini pentru categoria echipamentelor laser, respectiv câte patru pagini pentru echipamentele cu motor inkjet. Primul document a fost un text neformatat, iar al doilea conţinea o serie de imagini inserate, pentru testarea capabilităţilor de prelucrare. Toate aceste teste au fost rulate pe modul economic. Hârtia folosită pentru aceste teste a fost hârtie normală de copiator (80g/m2).

Pentru testarea capabilităţilor de scanare am folosit o imagine A4. Scanarea s-a făcut la o rezoluţie de 300x300dpi. Pentru testele de copiere s-a folosit o foaie A4 cu text şi grafică. În cazul echipamentelor inkjet copierea s-a efectuat color.

Conectarea s-a făcut pe portul cel mai rapid disponibil.

Glosar

Banding - un artefact al gradaţiei de culoare apărut în imaginile digitale, acest aspect apărând în urma "spargerii" culorilor în blocuri mai mari aparţinând unei singure culori, reducându-se astfel aspectul de "smooth" al gradaţiei normale.

Buffer - zonă de memorie utilizată de imprimantă pentru a stoca datele sosite de la calculator cu un debit mai mare decât cel cu care poate lucra motorul intern al imprimantei. Acest fapt are ca efect un acces mai rapid la aplicaţiile de pe sistem.

Calibrare - acţiunea de ajustare a culorii unui echipament relativ la un altul, de exemplu a unui monitor cu imprimanta. Calibrarea se mai poate face şi prin ajustarea culorilor cu un prag deja stabilit, memorat anterior, de cele mai multe ori încă din fabrică.

Consumabile - accesoriile utilizate de imprimantă în timpul procesulului de tipărire a unui job: toner, cerneală, hârtie, etichete etc.

DPI (dot per inch) - măsură a rezoluţiei unei imprimante sau a unui monitor bazată pe densitatea de puncte, numărul de puncte pe unitatea de lungime (1 inch=2,54 cm). De exemplu, majoritatea imprimantelor laser prezintă o rezoluţie de 300 dpi, iar un monitor o rezoluţie de 72 dpi.

Driver - soft ce aduce control asupra unui echipament hardware, aşa cum sunt de exemplu imprimatele. Un driver funcţionează ca un convertor, ca un interpretor, asigurând o bună înţelegere a comenzilor trimise de utilizator din soft, de către imprimantă.

Duplex - capacitatea unei imprimante de a tipări documente pe ambele feţe ale unei foi, fără a mai fi nevoie de intervenţia utilizatorului sau de comenzi auxiliare soft.

Memorie RAM - Random Acces Memory. Locul unde sunt stocate informaţii necesare sistemului de operare, aplicaţii sau date în uz, pentru un acces rapid al procesorului către acestea. Cu cât aplicaţiile date imprimantei spre tipărire sunt mai complexe cu atât creşte nevoia de memorie RAM.

Plug and Play (PnP) - este un standard dezvoltat de producătorul de software Microsoft pentru sistemul de operare Windows 95 şi cele care i-au urmat, care permite calculatorului ca la conectarea unui dispozitiv să-l recunoască. Sistemele de operare anterioare necesitau intervenţia utilizatorului care trebuia să specifice sistemului de operare că un nou dispozitiv a fost adăugat. Acest standard a fost înlocuit de către un standard industrial numit Universal Plug and Play (UPnP) care utilizează protocoalele Internet pentru recunoaşterea dispozitivelor introduse în sistem.

Port Paralel - interfaţă a calculatorului ce are ca rol realizarea unei conexiuni a acestuia cu un echipament extern, în cazul de faţă imprimanta. În modul de transmisie paralel datele sunt transmise pe 8 biţi o dată prin intermediul a opt fire. Transferul de date paralele este mai rapid faţă de cel serial, dar este fiabil numai pentru o distanţă ce nu depăşeşte şase metri.

Port Serial - o interfaţă a calculatorului ce are ca rol realizarea unei conexiuni a acestuia cu un echipament extern, în cazul de faţă imprimanta. În modul serial transmisia este secvenţială, bit cu bit, avantajul constând în mărirea cablului de date până la şase metri sau mai mult.

Rezoluţie - calitatea imaginii rezultată în urma tipăririi unui document. Măsurătoarea se face în general ţinând cont de dpi (numărul de puncte tipărite). Când este vorba de măsurarea rezoluţiei unei imagini halftone, măsurătoarea se mai poate face şi în lpi (linii pe unitatea de măsură). Cu cât există un număr mai mare de dpi sau lpi cu atât imaginea este de o calitate mai bună.

TWAIN - protocol pentru schimbul de informaţii între aplicaţii şi echipamente precum scanerele sau aparatele foto digitale. TWAIN spre exemplu face posibilă comunicarea între o cameră foto digitală şi un soft prin intermediul calculatorului. Prin intermediul TWAIN putem scana o imagine direct într-o aplicaţie precum PhotoShop eliminân-du-se astfel metoda scanării în aplicaţia proprie scaner-ului pentru ca mai apoi aceasta să fie trimisă către Adobe PhotoShop.

USB (Universal Serial Bus) - interfaţă plug and play între calculator şi un alt echipament extern (imprimantă, scaner, aparat foto digital, tastatură, mouse...). Echipamentele care prezintă un port USB nu necesită o altă placă de extensie, rata de transfer acceptată fiind de 12Mbps pentru standardul USB 1.1 şi de 480Mbps pentru standardul USB 2.0.

Cum am notat

Pentru evaluarea cât mai corectă a fiecărui model în parte, apelăm la o schemă de punctare bazată pe trei stâlpi de susţinere: performanţă, dotări şi preţ. Aprecierea de performanţă a inclus testele rulate, fiecare rezultat contribuind la scorul final, conform ponderilor din schema alăturată. Dotările s-au referit la prezenţa cartuşelor separate de cerneală în cazul modelelor inkjet, a modulului de fax, a celui ADF, a aplicaţiilor software suplimentare, precum şi la garanţia acordată. Importanţa preţului este evidentă şi nu mai are nevoie de alte comentarii.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

webmaster@pcmagazine.ro

LG - Life´s Good

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro