Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuţii   




Cartea de oaspeţi   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


  PC MAGAZINE MAI 2003
[ Comunicaţii ]

Un gateway aproape complet - SMC Barricade Turbo Broadband Router (2404WBR), SMC-2435W

Alexandru Voiculescu

Conexiunile fără fir pătrund încet, dar inevitabil, în toate reţelele de calculatoare, indiferent de dimensiunile lor. Ele nu pot înlocui complet reţelele cablate, dar au un loc bine stabilit alături de acestea. Pentru interconectarea celor două tipuri de reţele există punctele de acces fără fir (wireless access point) ce se pot conecta şi la o reţea cablată.

Produsul SMC Barricade Turbo Broadband Router (2404WBR) este un internet gateway ce are inclus şi un punct de acces fără fir. În denumirea lui este inclus termenul de "router", dar nu este un ruter în adevăratul său sens. Practic, SMC 2404WBR perminte o conexiune unică de WAN pe un port UTP RJ45 de 100 Mbps, la care putem conecta orice modem de cablu, radio, xDSL sau mediaconvertor, dar nu permite realizarea unei legături redundante.

Pe partea de conexiuni fără fir, acest produs se conformează standardelor 802.11b, plus suport pentru Packet Binary Convolutional Code (PBCC). Astfel se pot atinge viteze de până la 22 Mbps. Securizarea conexiunii se face prin WEP (Wired Equivalent Privacy) pe 64/128/256 de biţi, precum şi prin filtrarea adreselor de MAC. Pentru accesul dinspre internet în vedea configurării echipamentului se poate defini static o singură adresă IP de pe care se poate iniţia conexiunea.

Simplitatea configurării rămâne unul dintre atuurile celor de la SMC. Meniul simplu şi intuitiv al interfeţei web de configurare este însoţit de o cuprinzătoare documentaţie în format html. Astfel, orice cunoscător al limbii engleze cu puţină răbdare se poate familiariza cu acest echipament care oferă o gamă largă de facilităţi. Barricade Turbo Wireless Router are inclus un firewall ce oferă protecţie contra atacurilor din categoria Denial of Service(DoS), filtrare pe adrese IP, adrese MAC şi poate chiar bloca accesul către adresele web care conţin anumite cuvinte cheie (de exemplu prin interzicerea cuvântului "test" nu se mai pot accesa adresele "www.test.com" sau "www.orice.com/test..."). Atunci când au loc atacuri, firewall-ul ne avertizeaza prin e-mail. Opţiunea de zonă demilitarizată (DMZ) permite unui singur calculator din reţeaua locală să fie accesibil din exterior ca şi cum ar avea IP public.
Implicit, ieşirea pe portul de WAN se realizează prin NAT (Network Address Translation). Se pot defini cel mult 20 de servere virtuale în reţeaua locală, care astfel devin accesibile din internet, prin procedeul de redirectare de port (port forward). Pentru fiecare trebuie să specificăm adresa IP şi portul pe care le găsim în reţeaua locală, precum şi portul de pe IP-ul extern pe care dorim să-l accesăm din internet. Anumite aplicaţii, cum ar fi PC-to-Phone, au nevoie de o comunicaţie bi-direcţională ce nu poate funcţiona prin procedura normală de NAT şi nici prin cea de server virtual. Pentru astfel de situaţii putem defini cel mult 10 astfel de reguli care le vor permite utilizatorilor să folosească acele aplicaţii.

Pentru o mai uşoară gestiune a reţelei locale, cei de la SMC au inclus şi un server de DHCP ce oferă automat calculatoarelor adrese locale de IP şi numele domeniului. Totuşi serverul de DHCP nu poate elibera adrese IP în funcţie de adresa de MAC, ci doar aleator, între limitele definite de administrator.

   

PUNCTAJUL OBTINUT

Ofertant Flamingo Computers,
tel.: 021-222.50.41.

Conexiunea la WAN se poate realiza atât prin asocierea dinamică a unei adrese IP de către furnizorul de internet (client DHCP), asociată cu adresa de MAC internă a echipamentului sau orice altă adresă de MAC doriţi să folosiţi. Adresa IP poate fi alocată şi static. Este inclus suportul pentru protocoalele PPPoE sau PPPtP, folosite de anumite conexiuni xDSL.

Pentru firmele mici şi mijlocii sau pentru reţele de acasă acest echipament este o soluţie simplă, convenabilă şi aproape completă. Suportul pentru reţele virtuale private (VPN-Virtual Private Network) de care dispune Barricade Turbo Wireless Router îi permite doar să fie o componentă pasivă. Astfel nu poate fi nici server şi nici client VPN, dar sesizează traficul de VPN şi nu îl afectează prin NAT.

SMC Barricade Turbo Broadband Router (2404WBR)
Specificaţii:
3 porturi pentru LAN auto MDI-MDIX 100Mbs plus unul de 100 Mbs de WAN, NAT, Stateful Packet Inspection (SPI) firewall, filtrare URL, adrese IP şi MAC, administrare web, lăţime de bandă 22/11/5.5/2/1 Mbs, distanţa maximă 350m, 2 antene bipolare, 13 canale, securitate WEP(64, 128, 256 biţi), tipul de semnal radio: DSSS, modulaţie PBCC/CCK/QPSK/BPSK, putere emisie 16-18dBm, câştig 2dBi.

   

SMC-2435W
Preţ informativ: 89 EUR (fără TVA).
Garanţie: 60 luni.
Ofertant Flamingo Computers,
tel.: 021-222.50.41.

Am vorbit mai sus de componenta fixă a unei reţele fără fir. Partea mobilă este reprezentată de cartelele PCMCIA. SMC-2435W este adaptorul perfect compatibil cu Barricade Turbo Wireless. Compatibil IEEE 802.11b şi cu suport pentru PBCC, el se poate conecta la viteza maximă de 22 Mbps. Comunicaţia se face în banda de 2,4 GHz, folosind DSSS (Direct Sequence Spread Spectrum). Cartela este uşor de instalat, iar driverele pentru sistemele de operare Microsoft Windows 98/ME/2000/XP sunt incluse pe CD.

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

webmaster@pcmagazine.ro

LG - Life´s Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro