Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuţii   




Cartea de oaspeţi   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE IULIE 2002
[ Software ]


Caracteristici
Teste de performanţă
PUNCTAJUL OBTINUT

Preţ informativ: 29,95 $
www.lycoris.com

Lycoris Desktop/LX - Linux pentru acasă

Alexandru Voiculescu

Tendinţa generală în ultimii ani pe piaţa sistemelor de operare pentru servere este trecerea către Linux. Indiferent de serviciile de care avem nevoie, Linux-ul se dovedeşte o soluţie viabilă la un preţ foarte convenabil. Problemele care pot apărea nu ţin atât de sistemul de operare, cât de lipsa cunoştinţelor celor care îl administrează, deşi fiecare componentă este extrem de bine documentată, iar suportul comunităţii nu a dezamăgit pe nimeni până acum. Deocamdată uneltele grafice de configurare nu ating nivelul celor întâlnite în sistemele comerciale şi este uneori necesară intervenţia din linia de comandă în fişierele cu setări; de aici şi răspândirea slabă a sistemelor cu Linux pe piaţa desktop-urilor.
Cu scopul declarat de a realiza un Linux uşor de mânuit pentru utilizator, tânăra companie Lycoris (fosta Redmod Linux Corp.) a lansat distribuţia Desktop/LX (recent redenumita distribuţie RedmondLinux Personal). Din această cauză lipsesc din distribuţie pachetele care oferă servicii (cu excepţia serverelor de samba 2.2.1 şi openssh 3.0.2) şi s-au inclus doar cele de tip office, multimedia şi amuzament.

Interfaţa este construită în jurul versiunii de KDE 2.2.2. modificate să semene cu cea de la Microsoft Windows XP. Pachetul de tip office este suita Koffice 1.1, ce conţine un editor de text (KWord), un spreadsheet pentru calcul tabelar (KSpread) şi o aplicaţie de prezentare (KPresenter). Pentru gestiunea fişierelor şi navigarea pe internet sunt incluse Konqueror (2.2.1) şi Mozilla (0.9.7). Cum serviciile de mesaje instantanee sunt tot mai utilizate, nu puteau lipsi aplicaţiile de conectare la acestea: LICQ (client de ICQ), KSIRC (client IRC) şi KIT (client AOL). Nici transferul de fişiere nu a fost uitat, fiind prezente Gftp, QTella şi KNapster. Gestiunea fişierelor audio/ video este realizată cu ajutorul programelor XMMS, KSCD, RealPlayer şi Xine DVD/Divx, iar dacă dispunem de un TV Tuner, aplicaţia XawTV ne permite vizionarea canalelor de televiziune. Pentru introducerea imaginilor în calculator de pe scanner se poate folosi Kooka, iar descărcarea pozelor de pe o cameră digitală foto este intermediată de gPhoto.

GIMP (GNU Image Manipulation Program), prezent în versiunea 1.2.2, este o aplicaţie asemănătoare Adobe Photoshop-ului şi ne permite prelucrarea profesională a imaginilor. Koncd face parte din suita KDE şi vă permite scrierea CD-urilor în Linux. Pentru amuzament au fost introduse 10 jocuri dintre care amintim Solitaire, Tetris, Galaga şi Asteroids.

Instalarea sistemului este probabil cea mai simplă din câte am întâlnit. Distribuţia de la Lycoris nu permite nici un fel de selecţie a pachetelor (individuală sau pe grupuri). Astfel, procesul de instalare a pachetelor (gestionat de rlizard) începe imediat după alegerea partiţiilor, rulând în fundal, iar configurările sistemului (numele calculatorului, parola de root, utilizatorii, legătura la internet) se realizează în paralel. După finalizarea tuturor setărilor, ne putem delecta cu un Solitaire până la terminarea instalării.

O aplicaţie extrem de utilă realizată de Lycoris este Network Browser-ul ce ne permite o intercomunicaţie simplă cu alte sisteme Linux sau Microsoft Windows (folosind samba), în gen "Network Neighborhood" de la Microsoft. Sunt incluse facilităţile drag&drop prin reţea, nefiind necesară operaţia "smbmount". Distribuţia ne mai pune la dispoziţie două utilitare specializate pentru actualizarea pachetelor cu software şi pentru instalarea de noi programe de pe siturile Lycoris. Pentru că această versiune de Linux se adresează mai ales celor obişnuiţi cu mediile de lucru Microsoft Windows, s-au realizat modificări la nivel de interfaţă pentru a elimina senzaţia de necunoscut. Astfel, desktop-ul conţine "My Linux System" şi "Network Browser", iar configurarea sistemului se realizează prin intermediul unui "Control Panel", care este de fapt binecunoscutul KDE Control Center. Managerul sistemului de fişiere, Konqueror-ul, recunoaşte aplicaţiile executabile de Microsoft Windows şi le rulează folosind Wine (Wine Is Not an Emulator, versiune 20011226), independent de prezenţa unei partiţii cu Windows pe sistemul dumneavoastră. Cu ajutorul Wine-ului putem chiar instala programe de Windows.

Lycoris Desktop/LX este construit în jurul kernelului 2.4.12, cu versiunea XFree86 4.1.0 a serverului grafic.
Manualul tipărit prezent este sumar şi se rezumă la un ghid de instalare de 30 de pagini. Documentaţia sistemului este prezentă în format electronic şi poate fi consultată prin intermediul KDE HelpCenter-ului.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

webmaster@pcmagazine.ro

LG - Life´s Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro