Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


  PC MAGAZINE FEBRUARIE 2003
[ Imagine ]

Ofensiva LCD

Șerban Păduroiu

Dacă nu ar exista întârzierea în afișarea semnalului video, monitoarele LCD ar putea fi considerate net superioare monitoarelor clasice cu tub catodic. Chiar și în aceste condiții, apar mereu noi modele mai performante, momentul în care timpul de răspuns va fi similar pentru monitoarele LCD și CRT fiind destul de aproape. Și apoi câți dintre noi au nevoie la birou de imaginea dinamică a unei scene dintr-un joc sau dintr-un film? Într-o scurtă enumerare, avantajele majore ale monitoarelor LCD sunt greutatea mai mică, spațiul ocupat mai mic, imagini cu o geometrie perfectă, ergonomie ridicată. Dezavantajele sunt legate de timpul de răspuns și de prețul care este sensibil mai ridicat față de al monitoarelor CRT cu o suprafață vizibilă echivalentă. Dar în condițiile în care prețul scade mereu ar merita să aruncăm o privire celor 4 monitoare LCD care sunt prezente în această lună în laboratorul nostru.

Cel mai mic dintre modele prezente are o diagonală de 15", este produs de către firma Mitsubishi și se numește E55. Cuvântul mic se poate referi la mai multe aspecte: are cea mai mică diagonală, are cel mai mic spațiu ocupat pe birou, are cea mai mică greutate dar are și cel mai mic preț (aș spune pe măsură). Deși are o imagine frumoasă, aspectul general este auster, aș spune chiar sărăcăcios. Designul spartan cu plasarea butoanelor de acces al meniului OSD pe panoul frontal, central, sub ecran, simbolurile care sunt mici și nu tocmai sugestive contribuie la această impresie. În plus, accesul la conectorii VGA și de alimentare cu tensiune este dificil. La fel ca și la celelalte monitoare nu există decât intrare analogică, ceea ce reprezintă o absență notabilă în condițiile în care mare parte dintre plăcile video lansate recent sunt dotate cu ieșiri DVI-I.

Primul dintre celelalte trei monitoare de 17" este cel produs de LiteOn. Modelul LitePanel 170 are un design extrem de asemănător cu monitorul Nec prezentat în continuare, dar aici asemănările se opresc. Caracterul multimedia constă în includerea a două difuzoare de 1W în piciorul monitorului, suficiente pentru semnale sonore de atenționare dar nu mai mult. Butoanele care permit accesul la meniul de configurare sunt plasate pe panoul frontal, dreapta, jos, manevrarea fiind extrem de ușoară. Meniul cuprinzător permite modificarea tuturor parametrilor imaginii, deși funcția de autoreglare funcționează foarte bine, intervenția utilizatorului fiind o problemă de gust.

Modelul MultiSync 1700V produs de către Nec este cel mai scump echipament testat, explicația fiind dată de calitatea ridicată a displayului, care este capabil de un contrast de 400:1, caracteristică în general rară pentru acest tip de monitoare. Alimentarea este separată, cu plasarea accesibilă a mufelor de conectare. Carcasa din plastic alb, cu sublinierea părții inferioare dă o impresie plăcută de sobrietate și profesionalism. Imaginea este excelentă, utilizarea meniului de configurare fiind și în acest caz o problemă de gust.

Ultimul dintre monitoarele prezentate este modelul SyncMaster 171s. Prezentarea este de excepție, alături de manualul de instalare rapidă existând și un CD cu manualul complet în format electronic și utilitarul Natural Color, care permite calibrarea cromatică pentru a se putea obține la tipărire exact culoarea care apare și pe ecranul monitorului. Masca de culoare argintie a monitorului are dispuse accesibil butoanele de control al meniului de configurare pe partea dreaptă, impresia generală fiind extrem de plăcută. Și în acest caz funcția de autoreglare a imaginii funcționează impecabil, corecțiile fiind o problemă de gust.

În ansamblu, cred că se conturează imaginea unei oferte bogate, pentru toate gusturile. Utilizarea acestui tip de monitoare rămâne extrem de avantajoasă, mai ales în mediul de afaceri, acolo unde există și fondurile necesare achiziționării.

 

PUNCTAJUL OBTINUT

Preț informativ: 355$ (fără TVA).
Garanție: 36 luni.
Distribuitor UltraPro Computers,
tel.: 021-211.70.90.

Mitsubishi E55
Specificații:
TFT cu diagonala 15" (38 cm), suprafață vizibilă 15", rezoluție maximă 1024x768 pixeli, intrare analogică (D-Sub 15), timp de răspuns 30 ms, dot pitch 0,297 mm, contrast 300:1, strălucire 200 cd/mp, unghi de vizibilitate +-60 grd., greutate 4,2 kg, certifict TCO99.

 

PUNCTAJUL OBTINUT

Preț informativ: 499$ (fără TVA).
Garanție: 36 luni.
Distribuitor Alliance Computers,
tel.: 021-410.79.10.

LiteOn LitePanel 170
Specificații:
TFT cu diagonala 17" (43 cm), suprafață vizibilă 17", rezoluție maximă 1280x1024 pixeli, intrare analogică (D-Sub 15), contrast 350:1, strălucire 250 cd/mp, unghi de vizibilitate +-75 grd., greutate 5,9 kg, certifict TCO99, are două difuzoare de 1W încorporate în bază.

 

PUNCTAJUL OBTINUT

Preț informativ: 563$ (fără TVA).
Garanție: 36 luni.
Distribuitor UltraPro Computers,
tel.: 021-211.70.90.

Nec MultiSync 1700V
Specificații: TFT cu diagonala 17" (43 cm), suprafață vizibilă 17", rezoluție maximă 1280x1024 pixeli, intrare analogică (D-Sub 15), contrast 400:1, strălucire 250 cd/mp, unghi de vizibilitate +-70 grd., greutate 6,2 kg, certifict TCO99, are două difuzoare de 1W încorporate în bază.

 

PUNCTAJUL OBTINUT

Preț informativ: 506$ (fără TVA).
Garanție: 36 luni.
Distribuitor Deck Computers,
tel.: 021-434.34.00.

Samsung SyncMaster 171s
Specificații: TFT cu diagonala 17" (43 cm), suprafață vizibilă 17", rezoluție maximă 1280x1024 pixeli, dot pitch 0,264 mm, intrare analogică (D-Sub 15), contrast 330:1, strălucire 220 cd/mp, unghi de vizibilitate +-80 grd., greutate 5,4 kg, certificat TCO99.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro