Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE DECEMBRIE 2002
[ Componente ]


Caracteristici
Teste de performanță
PUNCTAJUL OBTINUT

Pret informativ: 135 $ (fara TVA).
Garantie: 3 ani.
Distribuitor Flamingo Computers,
tel.: 021-222.50.41

Via KT400 - MSI KT4 Ultra, Asus A7V8X

Șerban Păduroiu

Liderul necontestat al cipseturilor plăcilor de bază pentru procesoare AMD este firma taiwaneză VIA, iar ultimul său născut este cipsetul KT400. Apariția sa, de mult timp anunțată și comentată s-a concretizat, în cadrul laboratorului nostru, în plăcile de bază A7V8X și KT4Ultra, produse de către Asus, respectiv MSI.

NorthBridge-ul (VT 8377) este răspunzător de comunicarea cu procesorul (FSB 200/ 266 MHz), cu modulele de memorie (200/ 266/ 333 MHz) și cu placa grafică, prin intermediul portului AGP capabil acum de transfer 8x. SouthBridge-ul VT8235, utilizat și în plăci de bază cu NorthBridge Via KT333 (ultima generație), este răspunzător de comunicarea cu sloturile PCI, cu dispozitivele de stocare IDE (ATA 33, 66, 100, 133) și porturile serial, paralel și USB 2.0, PS2 (tastatură și mouse), unitatea de dischetă, placă de sunet și modem integrat. Cele două cipuri comunică prin interfața 8X V-Link care, așa cum arată și numele, permite transferul datelor cu o viteză superioară modelelor anterioare (533 MBps). În principiu, integrarea celor două cipseturi permite atingerea unor performanțe superioare, în paralel cu posibilitatea de a oferi facilități suplimentare, prin adăugarea de controlere specializate. Deși în specificațiile inițiale era anunțată integrarea controlerului pentru unități de stocare SerialATA, în cipsetul sud, la ora actuală, diagrama de funcționare indică utilizarea interfeței IDE.

Modelul A7V8X produs de către Asus vine cu o dotare de excepție, atât din punctul de vedere al facilităților oferite, cât și al prezentării. În pachet există tot ceea ce vă trebuie pentru o instalare și utilizare fără probleme, fiind furnizate cabluri de conectare, abțibilduri cu indicații, manuale și drivere. Plasarea conectorilor este excelent realizată, cu atât mai mult cu cât, suplimentar, există conectorii RAID pentru hard disk-uri SerialATA și IDE, conectorii pentru interfață USB, firewire și un smart card (opțional). Singurul inconvenient este distanța mică dintre sloturile de memorie și AGP, montarea memoriilor fiind obligatoriu realizată înainte de montarea plăcii video. Aceeași problemă se regăsește și la modelul produs de către MSI.

De remarcat în privința dotării este controlerul de LAN integrat produs de către BroadCOM care permite conectarea în rețele UTP cu 10/100/1000 Mbps. Prin intermediul unor cabluri de extensie puteți beneficia și de interfața FireWire. Controlerul Promise oferă facilități RAID 0 și 1, un canal fiind destinat dispozitivelor de stocare SerialATA, cel de-al doilea canal rămânând disponibil pentru dispozitive ATA133.


Caracteristici
Teste de performanță
PUNCTAJUL OBTINUT

Pret informativ: 168 $ (fara TVA).
Garantie: 3 ani.
Distribuitor Romsoft,
tel.: 01-224.03.33

Punctul sensibil al configurării acestei plăci de bază este memoria și aici trebuie amintită și situația delicată existentă la ora actuală în piață. Deși VIA nu garantează în mod oficial pentru compatibilitatea dintre cipseturile sale și memoria PC3200 (DDR400), producătorii de plăci de bază, în marea lor majoritate, certifică utilizarea acestei memorii în condițiile în care se utilizează doar un singur slot din cele trei disponibile. Pentru memoria PC2700 (DDR333), compatibilă și conform specificațiilor VIA, este necesară utilizarea a cel mult două dintre cele trei sloturi disponibile. Acest lucru este valabil și pentru modelul similar produs de către MSI. La configurarea modelului A7V8X, produs de către Asus, au apărut probleme în funcționarea cu anumite tipuri de memorie PC2700. Aceeași memorie utilizată cu alte plăci de bază a funcționat ireproșabil (testarea s-a realizat atât pe plăci de bază cu socket 462, cât și cu socket 478, inclusiv pe modelul KT4 Ulta produs de MSI), deci atenție la achiziția de memorie pentru verificarea compatibilității. Deși aș fi dorit extrem de mult să pot realiza teste și cu discuri SerialATA, nu am reușit să procur un astel de echipament în timp util.

Între facilitățile oferite trebuie amintită interfața audio, care poate oferi sunetul în format digital pe 6 canale (5.1) și tehnologiile de protecție și depanare. Extrem de utilă este protecția la supraîncălzire a procesorului, realizată prin tehnologia C.O.P care permite monitorizarea temperaturii și închiderea sistemului în momentul în care aceasta atinge valori care-l pot deteriora. Trebuie amintite și alte două tehnologii, care permit, pe de o parte schimbarea limbii în care este afișat BIOS-ul, și pe de altă parte avertizarea sonoră în cazul în care apar probleme la bootare, nu prin semnale acustice, ci prin intermediul unei voci care vă explică ce anume se întâmplă.
Diferența de preț între cele două modele prezentate în acest articol poate fi explicată prin lipsa anumitor dotări (în manual apar opționale, deci există și varianta cu ele incluse). Modelul MSI KT4 Ultra nu era dotat cu controler RAID suplimentar (deci nu este oferită interfață SerialATA), interfață Bluetooth sau interfață de rețea (tot 10/100/1000 Mbps). Ceea ce rămâne, este suficient unui utilizator obișnuit, în cutie existând și în acest caz tot ceea ce este necesar pentru o instalare fără probleme.

Deja devenită standard, și aici există o tehnologie care permite monitorizarea temperaturii procesorului, în vederea protejării sale. În acest caz este extrem de utilă, dată fiind prezența în dotarea software a unui utilitar numit Fuzzy Logic 4, care permite cu foarte mare ușurință modificarea parametrilor standard de funcționare.

Mai devreme, vorbeam despre performanțele posibile doar principial, pentru că rezultatele din teste nu dovedesc nimic în acest sens. Diferențele dintre rezultatele celor două plăci sunt minore. Dar aceste rezultate diferă extrem de puțin și față de rezultatele obținute cu plăci dotate cu cipseturi din vechea generație (KT333), ceea ce limitează avantajele celor două modele prezentate la facilitățile suplimentare oferite și la posibilitatea de a utiliza dispozitive video AGP 8X și de stocare SerialATA.

Ca o concluzie finală, modelele prezentate reprezintă un pas înainte, facilitățile suplimentare oferite justificând apariția lor pe piață și plasându-le, în mod evident, în poziția celei mai performante opțiuni existente la ora actuală pentru procesoarele produse de către AMD.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro