Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuţii   




Cartea de oaspeţi   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PC MAGAZINE DECEMBRIE 2002
[ Componente ]

SiS nu se dezminte - Abit SR7-8X, Asus P4S8X

Ştefan Iliescu

Producătorul de cipuri SiS (Silicon Integrated System) atrage în ultima perioadă tot mai mult atenţia asupra sa, prin produsele foarte bine apreciate. Problemele legate de compatibilitate şi de performanţele scăzute au fost rezolvate de inginerii firmei. În plus, un cipset pentru Pentium 4 aprobat de Intel elimină toate bătăile de cap generate de eventualele procese intentate de gigantul american.

AGP 8X este probabil facilitatea care va atrage pe cei mai mulţi gameri, însă primele jocuri care vor folosi cu adevărat lăţimea de bandă oferită de această interfaţă vor fi disponibile abia anul viitor. Suportul oferit pentru memoria DDR333 şi FSB la 533 MHz reprezintă de asemenea câştiguri importante ale cipsetului SiS 648. Chiar dacă neoficial este suportată şi memoria DDR400, nu am realizat teste şi în această configuraţie.

Abit SR7-8X

Caracteristici
Teste de performanţă
PUNCTAJUL OBTINUT

Preţ informativ: 96,5 $ (fără TVA).
Garanţie: 24 luni.
Distribuitor Tape Computer,
tel.: 021-330.57.83.

Abit SR7-8X
Încă de la prima vedere placa pare să fie construită pentru cei mai puţin preocupaţi de multiplele facilităţi suplimentare oferite de mulţi producători, iar acest lucru este dovedit de spaţiul aerisit dintre componente. Ţinând cont de acest aspect, nu mi-a fost foarte clar de ce conectorul de alimentare de 12 V a fost plasat lângă NorthBridge, între socket şi AGP. În schimb, slotul AGP a fost plasat destul de departe de capetele sloturilor de memorie, astfel încât nu veţi avea probleme cu instalarea uneia sau alteia dintre cele două componente.

Una dintre facilităţile care au făcut din Abit un producător căutat se numeşte SoftMenu, iar SR7-8X nu face excepţie de la regulă. Placa este aproape total lipsită de jumperi, singurul prezent fiind cel pentru curăţarea BIOS-ului. Aşa cum ştim, prin intermediul SoftMenu se pot modifica frecvenţele de funcţionare şi tensiunile de alimentare pentru procesor şi memorie. FSB-ul poate fi setat între 100 şi 200 MHz.

În teste placa s-a comportat excelent, motiv pentru care a primit punctaj maxim. O placă pentru Pentium 4 cu AGP 8X, DDR333 şi USB 2.0, la un preţ mai mic de 100 de dolari nu poate fi decât o alegere reuşită.

Asus P4S8X

Caracteristici
Teste de performanţă
PUNCTAJUL OBTINUT

Preţ informativ: NS. Garanţie: NS.
Distribuitor Romsoft,
tel.: 021-224.03.33.

Preţ informativ: 140,9 $ (fără TVA).
Garanţie: 36 luni.
Distribuitor Ultra Pro Computers,
tel.: 021-211.70.90.

Asus P4S8X
Pentru că am pomenit de plasarea conectorului de alimentare de 12 V la placa Abit, este de apreciat că această problemă nu mai există la P4S8X. În plus, ca în cazul tuturor plăcilor Asus pentru P4, conectorul specific de 5 V pentru AGP este dublat de un conector standard, pentru cei care deţin o sursă normală şi doresc să facă trecerea la P4, fără să achiziţioneze şi altă sursă de tensiune.

Pe placă se află trei conectori IDE ATA/133. Doi dintre aceştia sunt controlaţi de SouthBridge, iar al treilea se află în grija controlerului Promise PDC 20376, care administrează şi cei doi conectori Serial ATA. Pe cel de-al treilea conector IDE se poate instala un singur hard disk, care poate funcţiona în RAID împreună cu discurile Serial ATA.

Evident, acest scenariu este doar teoretic deocamdată, hard disk-uri Serial ATA nefiind încă disponibile.

Spre deosebire de placa Abit, P4S8X oferă o mulţime de facilităţi suplimentare, cum ar fi Serial ATA, RAID sau FireWire, însă tot spre deosebire de SR7-8X funcţionarea în teste a prezentat o serie de probleme. În timpul instalării sistemul a repornit fără să fie forţat, chiar dacă setările din BIOS erau pe valorile implicite. La un moment dat am reuşit stabilizarea sistemului, iar comportarea ulterioară m-a făcut să pun problemele iniţiale pe seama faptului că aveam de-a face cu o placă de test. Chiar şi aşa, rezultatele s-au situat sub modelul Abit.

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

webmaster@pcmagazine.ro

LG - Life´s Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro