Din ce în ce mai - Samsung SGH-S300M
Cristian Lăcraru
Dimensiuni din ce în ce mai reduse. Funcţii din ce în ce mai multe. Forme din ce în ce mai variate. Utilizatori din ce în ce mai pretenţioşi. Se poate deduce că expresia evoluţiei ar fi ceva de felul "din ce în ce mai". Vorbind în acest caz despre terminale mobile, problema se pune şi dacă operatorii de telefonie mobilă oferă servicii "din ce în ce mai", dar şi dacă utilizatorii de astfel de terminale sunt "din ce în ce mai". În cazul primei categorii, a operatorilor, lucrurile merg foarte bine, poate chiar prea repede. Cea de-a doua categorie, a utilizatorilor, se pare că se axează în acest moment mai mult pe sectorul design şi multimedia (cel puţin pe piaţa din Romania). Fără a lua prea mult în seamă creşterea tehnologică a terminalelor. Am aflat deci că producătorii de terminale mobile trebuie să producă modele la un înalt grad tehnologic şi într-o gamă cât mai variată de forme, culori şi funcţii multimedia.
Samsung S300M fură privirea prin dimensiunile sale foarte reduse. De la distanţă
pare o brichetă ceva mai "specială", cu antenă. De aproape îţi dai
repede seama că o brichetă nu prea are ecran LCD pentru afişarea nivelului de
gaz J. Pentru a nu deveni greoi de manevrat, Samsung S300M prezintă un sistem
de deschidere pe verticală, cu clapă. În acest fel se face mai uşor legătura
ureche/gură.
Pe lângă funcţiile clasice de telefon, Samsung S300M deţine o extraordinară colecţie de lumini, melodii, sunete şi alte accesorii, toate aduse pentru a face telefonul cât mai distractiv. Şi ţelul a fost pe deplin atins. Ecranul color este exploatat la maxim, datorită animaţiilor întâlnite aici. Nimic nu stă la locul lui. Apeluri, meniuri, avertizări. Până şi imaginea de fundal este animată. Samsung S300M are două ecrane. Cel mai mic şi mai mic este plasat pe faţa clapetei. În acest fel utilizatorul poate culege în orice moment informaţii despre starea telefonului fără a mai fi nevoie de deschiderea clapei. Am observat că în timpul unei convorbiri (acţiune ce se efectuează cu clapa ridicată) este afişat pentru o scurtă durată numărul apelat şi pe ecranul mic. Acest lucru nu este foarte îmbucurător, ecranul mic fiind plasat, aşa cum am mai spus, pe partea exterioară, deci în "văzul lumii". Sigur că poziţionarea mâinii poate rezolva totul. Am vrut să vedem şi dacă sunt afişate în continuare şi eventualele coduri (robot telefonic de exemplu) ce se pot introduce în timpul unei convorbiri. Nu vă faceţi probleme. Rămân secrete J. Ar mai fi ceva de adăugat. Nici unul dintre ecrane nu are o vizibilitate bună în condiţii de lumină solară puternică.
Manevrabilitatea lui S300M nu are puncte slabe. Este nevoie totuşi de ceva mai multă atenţie la început, acordată tastelor pentru direcţii. Acestea sunt aşezate circular, iar în centrul lor se află butonul de conectare GPRS. La capitolul conectare mai poate fi amintit şi portul IR.
Ca o impresie finală am spune că Samsung S300M reprezintă un telefon "fără astâmpăr". Este excelent pentru cei foarte dinamici. În acelaşi timp se pretează foarte bine şi la geanta unei domnişoare sau doamne. Este mic, şic şi plin de surprize. Imagini în mişcare, sunete care mai de care mai ţipătoare şi mai variate.
Specificaţii: dimensiuni 80x40x20 mm, greutate 70 g, ecran color
128x128, GPRS, IR, WAP 1.2.
|