Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuţii   




Cartea de oaspeţi   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


  PC MAGAZINE APRILIE 2003
[ Imagine ]

 

 

PUNCTAJUL OBTINUT

Preţ informativ: 1125,18 EUR (fără TVA).
 Garanţie: 12 luni.
 Distribuitor Lantec Romania,
 tel.: 021-250.48.25.

Supraveghere de calitate + Camera de supraveghere Mobotix-MX-M1M-Secure

Cristian Lăcraru

Obişnuirea cu noul musafir
Camerele video au reprezentat, de la începuturile lor, surse multimedia pentru video conferinţe sau supraveghere. Ţinând cont de aceste două preocupări principale, încet-încet, piaţa a început să dicteze drumuri separate pentru cele două tendinţe. Camerele de supravehere pot efectua foarte uşor şi funcţii de video conferinţă, iar celelalte pot efectua un concept de supravehere primar, legătura de început între cele două tipuri nedislocându-se nici astăzi. Cu toate acestea, impuşi şi de scopul dorit, supraveherea a avut de câştigat, investiţia tehnică fiind semnificativă.
Scopul acestor echipamente este foarte clar: supravegerea. Cauzele pot fi multiple, de la simpla supravehere a unei benzi rulante în mişcare până la spionaj. Producătorii, în principal, gândesc dispozitivele ca pe nişte "ochi virtuali". Dacă se pleacă de la această idee se poate înţelege mult mai uşor conceptul de lucru şi aşteptările utilizatorilor. Specialiştii de la Mobotix au realizat o cameră video de supravehere, pentru mine cu totul ieşită din comun. Să o luăm însă cu începuturile prezenţei acesteia în laboratorul nostru. Prima întâlnire "face to face" cu ea nu numai că nu încântă, dar aduce şi unele îndoieli. Cauza este reprezentată de design. Se poate observa foarte clar că producătorii nu au fost aproape deloc interesaţi de acest aspect. Pe faţa acesteia se observă două butoane, două locaşuri pentru obiective, alte câteva "desene" (la început nu am înţeles ce sunt) şi o serie de leduri care chiar nu am înţeles ce rol au într-o cameră de supraveghere ce se doreşte a fi, poate, ascunsă de priviri neavizate. Există două variante de producţie. Cea a camerelor de interior şi cea a camerelor de exterior. Singura diferenţă este însă "căciula" prezentă la modelele de exterior. În rest "motoarele" sunt aceleaşi. La o privire mai atentă am mai observat un difuzor. Cu ajutorul manualului de utilizare am mai "găsit" un detector infra-roşu şi am aflat că cel de-al doilea locaş pentru obiectiv poate fi folosit cu rol de zoom pentru primul (acolo unde este cazul). Pe spatele camerei se pot observa: o priză ISDN, o priză in/out RS232 şi o priză (RJ 45). Cam asta este tot ce se poate observa la exterior. Şi cum v-am spus mai devreme că designul nu este partea forte a camerei, înseamnă că la interior ne aşteptă, sperăm, o surpriză plăcută. Vă spun de pe acum că nu am fost dezamăgiţi.

Instalarea şi utilizarea camerei
Partea cea mai interesantă la instalare este reprezentată de faptul că nu există soft de instalare. "Instalaţia" internă reprezintă un "server" cu sistem de operare Linux. Aşa că tot ce aveţi nevoie pentru conectare este o reţea activă şi o priză de tensiune. Camera are o adresă de IP proprie, care însă poate fi schimbată, funcţie de necesităţi, lucru pe care l-am efectuat şi noi. Din acest moment prin accesarea de pe orice calculator a adresei stabilite se intră direct în funcţiile camerei. La prima "întâlnire online" noi am stabilit şi parolele pentru acces, ţinând cont de conectarea la internet. La pornire camera face un test hard de aproximativ 2 secunde pentru ca mai apoi într-un timp relativ scurt rulează sistemul de operare. Pentru lucru există două moduri, utilizator şi administrator. Din momentul accesării IP-ului şi introducerii parolei, pe ecran apare imaginea captată de cameră. Calitatea imaginii, frecvenţa cadrelor, dimensiunea ferestrei, sunt doar câţiva parametrii ce pot fi modificaţi. La interfaţă se pot adăuga butoane noi personalizate. Setările ce pot fi aduse camerei sunt atât de multe încât practic cu cât stai mai mult în prezenţa ei şi te "joci" cu atât poţi afla mai multe "unghere", unele deosebit de folositoare. Aşa că nu excludem ipoteza că din relatarea noastră să nu "sărim", involuntar, anumite calităţi ale acestui echipament.

Să vedem cum se poate utiliza un astfel de echipament, sau mai bine zis ce putem face, unde putem utiliza. Din câte am descoperit noi cam aproape în orice domeniu. În timpul supravegherilor camera poate trimite mail, uiliza un client FTP, transmite live pe internet sau stoca informaţii în memoria internă. Camera "încearcă" funcţionalitatea reţelei, pentru a hotârî dacă trimite date sau stochează date. Practic, camera utilizează "evenimente" pentru a se declanşa operaţiunea de înregistrare video sau fotografiere. Aceste evenimente sunt de mai multe tipuri, ca de exemplu mişcare, diferenţe de textură, infra-roşu, sunet, apel telefonic. Rapoartele transmise sunt însoţite (în afară de imagini) şi de informaţii precum data exactă asupra preluării imaginilor, setările camerei la acel moment, temperatura exterioară. Camera poate realiza o histogramă în timp real, dar mai ales poate defini "zone de interes". Acestea sunt desenate de utilizator. Iată un exemplu de utilizare: camera preia o imagine a trotuarului din faţa firmei, dar pe noi nu ne interesează decât intrarea în firmă şi parcarea de peste stradă. Definim mici dreptunghiuri cu aceste două zone şi comandăm camera ca la mişcare în aceste zone să înceapă înregistrare video. Dar reţineţi! Numai în aceste zone. Practic în acest fel se micşorează şi volumul de informaţii transmis, neinteresându-ne persoanele care trec pe trotuar în afara zonelor de interes. În cazul unui eveniment, camera poate chiar activa un echipament separat, putând da de exemplu comandă de deschidere unei uşi de garaj. Interesant este cazul în care camera nu primeşte nici un evenimet un timp îndelungat. Pentru a preveni apariţia unor probleme (un hoţ care se mişcă cu 0,5 cm/zi J) camera poate face singură simulare de eveniment din minut în minut (în funcţie de setare) pentru a prelua una sau mai multe fotografii. Un "accesoriu" deosebit de intresant şi de important este posibilitatea de a lucra direct în limbajul de operare, în cazul necunoscătorilor simple operaţinui copy/paste simplificând o serie de proceduri şi aducând funcţii noi.
Din toată manevrarea făcută camerei am descoperit o varietate extremă a locurilor unde poate fi utilizată. De la simple supravegheri ale unui depozit, la supraveghere pe zone de intereres şi până la supravegherea unei linii tehnologice cu comandă de avarie şi oprire a unor utilaje, şi până la ce alte nevoi sau idei mai aveţi, camera poate implementa aproape orice tip de monitorizare şi acţiune terţă doriţi. Aşa cum am mai spus şi mai devreme, este foarte posibil ca unele funcţii să treacă neobservate. Un astfel de echipament are un cost destul de piperat la prima vedere, dar trebuie puse în balanţă şi scopul pentru care este utilizat şi funcţiile pe care le poate implementa. Şi atunci poate că vă daţi seama că nu este deloc scump sau că trebuie să vă gândiţi la o altă variantă mai simplă, adaptată strict la la necesităţile dumneavoastră. Camera de faţă reprezintă totuşi un echipament care îndeplineşte cu succes funcţiile promise, aduce uşurinţă în instalare şi manevrabilitate şi trimite informaţii stricte asupra muncii sale.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

webmaster@pcmagazine.ro

LG - Life´s Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro