Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


  PC MAGAZINE APRILIE 2003
[ Software ]

   

PUNCTAJUL OBTINUT

Distribuit în România de
 SIS International,
 tel.: 021-211.53.15.

Mathematica 4.2

Mihai Cârstea

Produsul Mathematica al companiei Wolfram Research este un program prin intermediul căruia se pot efectua operații matematice necesare într-o multitudine de domenii de activitate. În prezent, acesta este folosit atât în științele exacte precum fizica, matematica, chimia, în inginerie cât și în științele sociale, în finanțe și în aproape orice alt domeniu în care este necesară efectuarea de operații matematice complexe, dar care se pot realiza algoritmic.

Prima versiune a Mathematica a fost lansată în 1988 de către Stephen Wolfram, care este și în prezent CEO al Wolfram Research și conducătorul echipei care realizează Mathematica. Ultima versiune apărută este versiunea 4.2. Aceasta este disponibilă pe următoarele sisteme de operare: Windows, Mac OS, Mac OS X, Linux, Solaris, HP-UX, IRIX, AIX și Tru64 Unix.

Ce poate face Mathematica 4.2
O enumerare completă a tuturor posibilitățior acestui program este dincolo de scopul și posibilitățile acestui articol. Menționăm că are peste o mie de funcții cu ajutorul cărora se pot, printre altele, rezolva probleme de algebră, de algebră lineară, de analiză matematică, de combinatorică, de teoria numerelor și de statistică.
Mathematica poate fi folosită ca un calculator de buzunar obișnuit dar, spre deosebire de acestea și de multe dintre programele cu aceeași destinație, poate face calcule cu o precizie arbitrar de mare, atâta timp cât are suficientă memorie și timp de lucru.

În plus, Mathematica cunoaște majoritatea funcțiilor și operațiilor elementare cu numere reale și complexe (polinoame, funcții trigonometrice și hiperbolice, radicali etc.) și poate efectua calcule numerice și simbolice cu acestea.

Fucțiile de algebră lineară definesc operațiile uzuale cu matrici, se pot calcula (simbolic sau numeric) determinanți, urme, vectori și valori proprii etc. Mathematica știe să integreze și să deriveze funcții de n variabile reale, să rezolve ecuații lineare sau nelineare și ecuații diferențiale ordinare sau cu derivate parțiale, să rezolve probleme de extremum, să calculeze limite, sume și produse infinite și să transforme Fourier și Laplace. O colecție vastă de funcții speciale este disponibilă iar Mathematica lucrează în mod natural cu acestea. Pentru cei care lucrează cu date experimentale, Mathematica are funcții de prelucrare a acestora.

Demne de menționat sunt și funcțiile de reprezentare grafică. În Mathematica există posibilitatea de a realiza grafice 2D sau 3D ale căror caracteristici (cum ar fi numărul de puncte, poziția surselor de lumină, orientarea graficului etc.) pot fi alterate de către utilizator. Împreună cu restul facilităților Mathe-matica, aceste funcții de grafică devin unelte foarte puternice.

În plus față de cele scrise mai sus trebuie adăugat că Mathematica poate fi folosit și ca limbaj de programare, întrucât are toate caracteristicile necesare pentru aceasta.

Toate posibilitățile de mai sus, împreună cu altele pe care nu le-am amintit, țin de partea centrală a programului. Mathematica este distribuită împreună cu un număr de pachete adiționale standard care pot fi utilizate în algebră, analiză, geometrie, teoria numerelor, statistică, fizică, calcule numerice, grafică etc. Suplimentar, se pot găsi, contra cost sau gratuit, multe alte pachete cu utilizări din cele mai diverse.

Ce este nou în versiunea 4.2
Față de versiunea precedentă (Mathematica 4.1) au fost îmbunătățite unele funcții de calcul numeric și de calcul algebric. În plus, au fost introduși doi noi operatori de calcul algebric. Interfața cu utilizatorul a fost înbunătățită prin adăugarea posibilității de a realiza "slide show-uri", prin introducerea suportului pentru "themes" în Windows XP și Windows 2000 și prin adăugarea unor noi tipuri de simboluri. Interfeței cu sistemul i s-a adăugat "Transparent Java integration with J/Link 2.0 and built-in Java Runtime Environment" , două noi formate de documente care pot fi importate și exportate și posibilitatea de a importa grafice EPS. Pachetele standard au fost modificate prin adăugarea de noi algoritmi la pachetele NMinimize și NMaximize, prin introducerea suportului pentru XML și XHTML. Suportul pentru MathML 2.0 a fost extins. Pachetele de statistică au fost îmbunătățite, a fost adăugat un nou pachet de statistică și două noi pachete, Combinatorica și AuthorTools.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro