Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuţii   




Cartea de oaspeţi   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


  PC MAGAZINE APRILIE 2003
[ Software ]

 
 

PUNCTAJUL OBTINUT

Detalii la www.execsoft.co.uk

Gardianul - Executive Software Diskeeper 7.0

Ştefan Iliescu

Cu excepţia celor care sunt foarte la început în ale calculatoarelor, toată lumea ştie câte ceva despre fragmentarea datelor de pe hard disk. Fragmentarea este o consecinţă a faptului că sistemul de operare salvează fişierele pe primul spaţiu disponibil de pe hard disk, chiar dacă respectivul spaţiu nu este destul de mare pentru a găzdui întregul fişier. Astfel, restul datelor sunt plasate într-o altă locaţie. În locul unor blocuri continue de date, suprafaţa hard disk-ului începe să semene în timp mai repede cu o bucată de şvaiţer, capetele de citire fiind nevoite uneori să schimbe zeci de sectoare pentru a încărca o aplicaţie de dimensiuni mai mari sau un fişier multimedia. Tot acest efort suplimentar din partea hard disk-ului conduce la scurtarea duratei de viaţă a acestuia, ca să nu mai vorbim de scăderea semnificativă de performanţă a întregului sistem.

Rearanjarea fragmentelor de fişiere în blocuri continue de date, defragmentarea, este un proces care poate aduce o creştere de peste 20% în performanţe, însă există o foarte mică parte a utilizatorilor care apelează la ea. Utilitarul de defragmentare inclus în sistemele de operare Windows face treabă bună, însă prezintă două dezavantaje: procesul durează destul de mult şi, cel mai important, este apelat manual, adică trebuie rulat în prezenţa utilizatorului. În plus, în timpul procesului de defragmentare nu este permisă nici o operaţie pe hard disk, în caz contrar sistemul urmând să reia la nesfârşit defragmentarea.

Diskeeper 7.0 este un utilitar de defragmentare care rulează în paralel cu celelalte aplicaţii, permiţându-vă să păstraţi hard disk-ul defragmentat în permanenţă şi fără să vă împiedice din lucru. Principalul dezavantaj al lui Diskeeper faţă de utilitarul oferite de Windows constă în faptul că nu e gratis.

Instalarea se face foarte uşor, ca orice aplicaţie Windows, interfaţa de lucru semănând izbitor cu cea a utilitarului Windows. Odată pornit Diskeeper aveţi posibilitatea fie să rulaţi o defragmentare manuală a unei partiţii, fie să alegeţi modul de lucru "set it and forget it", în traducere liberă "îl configurezi şi uiţi de el". Acest lucru înseamă că aplicaţia va fi setată pentru a rula periodic defragmentări ale partiţiilor de pe hard disk, putându-se opta pentru rularea în paralel cu alte aplicaţii sau specifica resursele care pot fi blocate pentru defragmentare. În termeni de performanţă, deşi producătorul susţine că Diskeeper efectuează o defragmentare de câteva ori mai repede decât utilitarul Windows, realitatea nu a confirmat acest lucru. Am defragmentat aceeaşi partiţie atât cu Diskeeper, cât şi cu utilitarul Windows şi diferenţa a fost nesemnificativă.

Diskeeper 7.0 este disponibil în trei variante: pentru acasă, pentru staţii de lucru şi pentru server. Dacă utilizatorul de acasă îşi poate permite să piardă o oră pe săptămână pentru a defragmenta hard disk-ul folosind utilitarul gratuit oferit de Windows, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre un administrator de reţea, care are în grijă câteva zeci de sisteme. Un utilitar care să poată administra procesele de defragmentare de pe mai multe staţii de lucru, în acelaşi timp, fără să fie nevoie de întreruperea lucrului pe acele staţii, se poate compara cu diferenţa între viaţă şi moarte.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

webmaster@pcmagazine.ro

LG - Life´s Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro