Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuţii   




Cartea de oaspeţi   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





PC MAGAZINE FEBRUARIE 2002
[ Software ]


Caracteristici
Teste de performanţă PUNCTAJUL OBTINUT
Informaţii

Preţ (fără TVA):84 EUR
Garanţie: 1 an
În România prin Genesys Software
Tel.: 01-242.05.42

SuSE Professional 7.3

Alexandru Voiculescu

Anul 2001 a fost un an zbuciumat pentru multe firme din TI şi mai ales pentru cele din comunitatea Open Source. Problemele nu i-au ocolit nici pe cei de la SuSE, fiind nevoiţi să închidă câteva birouri şi să facă reduceri de personal. În ciuda acestor greutăţi şi aflaţi în plină reorganizare ei au reuşit să scoată în anul care abia s-a încheiat nu mai puţin de 3 versiuni ale seriei 7. Fiecare aduce câte ceva nou, nefiind vorba numai de actualizări de pachete, 7.3-ul fiind considerat cel mai bun SuSE Linux care a apărut până acum (să nu uităm că abia la începutul anului 2001 am avut prima versiune stabilă de kernel 2.4, în vară a apărut XFree86 4.1).

Datorită seriozităţii şi minuţiozităţii cu care lucrează firmele germane, ele dau impresia de conservatorism. Linux SuSE AG se dovedeşte un excelent contraexemplu: au fost primii care au inclus sistemul de fişiere jurnalizat ReiserFS (septembrie 2000, odată cu versiunea 7.0), sunt încă singurii care oferă un sistem de fişiere criptat ca opţiune la instalare, au unul dintre cele mai complete utilitare de instalare, configurare şi administrare YaST2 (Yet Another Setup Tool, versiunea 2), au avut inspiraţia de a concentra pe DVD toate CD-urile distribuţiei.

Distribuţia SuSE Linux 7.3 nu aduce lucruri noi spectaculoase din punct de vedere al derulării procesului de instalare, dar remarcăm posibilitatea alegerii sistemelor de fişiere ext3 şi jfs la instalare, iar pachetele sunt grupate şi grupurile pot fi combinate. În YaST2 găsim câteva module noi: pentru configurarea scanner-ului, a Firewall-ului, a TV Tunner-elor de tip bttv, administrarea serverului NIS, partiţionarea discurilor hard şi suportul pentru software RAID (Redundant Array of Inexpensive Disks). Marea majoritate a unităţilor CD-Writer sunt detectate şi configurate automat. Câteva modificări apar şi în SaX2 (SuSE Advanced X), utilitarul cu ajutorul căruia configurăm serverul X, chiar dacă este pornit, rezoluţia şi adâncimea de culoare în care lucrăm, placa video, monitorul, mouse-ul, tastatura. Avem acum suport pentru "touchscreens", tabele grafice şi "cloned multihead" (afişarea pe un singur ecran a mai multor ecrane virtuale).

Kernel Linux care se află în centrul acestei versiuni de SuSE este 2.4.10; dintre pachetele mai importante amintim glibc 2.2.4, XFree86 4.1.0, KDE 2.2.1, GNOME 1.4.1 beta, Samba 2.2, BIND 9.1.3.

Un alt punct forte al acestei distribuţii îl constituie documentaţia pusă la dispoziţia utilizatorului. Deşi cei de la SuSE acordă o foarte mare atenţie siturilor (pe care le întreţin cu grijă), cele cinci manuale incluse în pachet însumează peste 800 de pagini şi acoperă, în linii mari, toate aspectele distribuţiei.
Quick Install este un ghid viu colorat al instalării sistemului, bogat în imagini succint explicate.

Imaginile le regăsim pe monitor în timpul instalării, nefiind loc de confuzii şi interpretări. Applications descrie câteva aplicaţii mai utilizate din aproape toate domeniile: editare text (StarOffice, Adobe Acrobat Reader), manipulări imagini (GIMP, XSane), pentru trimitere faxuri, scriere CD-uri, multimedia video şi audio. O scurtă prezentare a celor mai cunoscute managere grafice, GNOME şi KDE, descrierea aplicaţiilor de configurare a sistemului YaST2, serverului de X (SaX2) şi noţiuni despre shell (linia de comandă) găsim în Configuration. Cum să configurăm componentele de reţea (placă de reţea, modem), serverele adiacente (DNS, DHCP, Samba, Netatalk, Apache, FTP, Squid) şi securitea (Firewall, SSH) aflăm din Network. Manualul de referinţă, Reference, acoperă partea de iniţializare a sistemului, instalare, actualizare şi este un bun ghid de iniţiere în Linux.

SuSE Linux 7.3 Professional este un produs destinat tuturor, atât cunoscătorilor cât şi începătorilor, şi deşi cuprinde toate serviciile şi aplicaţiile necesare unui server, poate fi exploatat şi ca staţie de lucru pentru birotică sau multimedia. Cum în această perioadă se tot vorbeşte de titluri şi performanţe, închei amintind că SuSE Linux 7.3 a fost premiat cu "Produsul anului 2001" de către redactorii sitului "www.linux journal.com" (publicaţie excelent privită în cadrul comunităţii Linux, care aparţine companiei Specialized Systems Consultants).


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

webmaster@pcmagazine.ro

LG - Life´s Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro