Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuţii   




Cartea de oaspeţi   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





PC MAGAZINE IANUARIE 2002
[ Imagine ]

Instantanee digitale - QV 2400UX, QV3500EX

Cristian Lăcraru

Majoritatea fotografilor profesionişti folosesc aparate foto cu film. Motivele invocate sunt destul de multe. Aceştia spun că imaginile realizate cu aparate clasice sunt mai bune din punct de vedere calitativ decât cele realizate cu aparate digitale. Ce putem spune? Din unele puncte de vedere au dreptate. Din altele nu (multitudinea de setări ce se pot aplica pre şi post fotografiere). Odată cu trecerea timpului vom vedea cine va caştiga această luptă. Casio este una din numeroasele firme de renume care încearcă să ducă mai departe conceptul fotografiei digitale. Pentru dumneavoastră noi am testat două dintre produsele acesteia: Casio QV 2400UX şi Casio QV 3500EX.

QV 2400UX

Caracteristici

PUNCTAJUL OBTINUT
Informaţii

Preţ (fără TVA):529 €
Garanţie: 1 an
În România prin Easy Mobile Computing
Tel.: 01-410.64.55

QV 2400UX
Este o cameră digitală USB ce surprinde în primul rând prin designul deosebit şi dimensiunile relativ reduse. Prezintă o aşezare a butoanelor intuitivă, iar acomodarea cu acestea este fantastic de rapidă. În pachetul sosit se află, pe lângă aparat, un manual de utilizare, o husă, cabluri de conectare, 4 baterii alcaline, un card de memorie cu capacitatea de 8 MB şi un CD. Cu toate că aparatul poate folosi şi un alimentator de 6 V, acesta nu este prezent în pachet (nici la QV3500EX). Un lucru de efect este faptul că aparatul este practic împărţit în două, datorită obiectivului care poate fi rotit. Acest lucru permite fotografului ca la realizarea unei fotografii din unghi, să privească perpendicular imaginea afişată pe ecranul LCD color pentru a avea o previzualizare optimă asupra ecranului. Deşi în principiu este un lucru folositor, apar probleme la rotirea completă a obiectivului. Aceasta deoarece, pentru a avea un control mai bun al imaginii, aparatul răstoarnă imaginea pe ecran, iar în final poza apare de fapt oglindită. După această privire de ansamblu a camerei, am hotărât să purcedem cu instalarea sa. În afară de driverele camerei, au mai fost instalate automat Acrobat Reader, Photo Loader, Panorama Editor, Internet Explorer, Outlook Express şi Quick Time. După terminarea instalării utilizarea camerelor devine o plăcere. Şi asta pentru că la conectarea cablului USB urmată de pornirea camerei, cardul de 8 MB al acesteia este recunoscut automat ca un mediu de stocare extern.

Acest lucru este foarte util pentru o administrare corespunzătoare şi uşurinţă în manevrare. Pentru o mai bună organizare a pozelor există o bibliotecă electronică, concepută sub forma unui album, unde acestea sunt stocate şi ordonate în funcţie de anumite criterii (cum ar fi data când acestea au fost realizate), toate venite în scopul de a îmbina utilul cu plăcutul. Să vorbim şi de cealaltă parte a baricadei, şi anume despre funcţiile pe care camera le oferă utilizatorului. Meniurile camerei sunt foarte amuzante, animate şi cu o grafică deosebită. Se pot face o mulţime de setări. De la alegerea rezoluţiei, modificarea culorilor, alegerea intensităţii flashului, şi până la alegerea unor setări predefinite pentru modul de fotografiere (portret, landscape...). Se pot vizualiza histograme şi activa filtre. Se pot face 8 poze la o rezoluţie de 1600X1200 pixeli pe modul Fine şi se poate ajunge la un număr de 53 de fotografii la o rezoluţie de 800X600 pixeli pe modul Economic. Salvarea imaginilor pe card durează destul de mult. Casio QV 2400UX poate înregistra şi secvenţe video. Noi am înregistrat aproximativ 70 de secunde secvenţial. Este destul de puţin, dar trebuie ţinut cont că pe piaţă există la ora actuală carduri foto cu capacităţi mult mai mari. O problemă pe care am semnalat-o este aceea că durata de viaţă a bateriilor este foarte scurtă.

QV 3500EX

Caracteristici

PUNCTAJUL OBTINUT
Informaţii

Preţ (fără TVA):610 €
Garanţie: 1 an
În România prin Easy Mobile Computing
Tel.: 01-410.64.55

QV3500EX
Această cameră este un produs ulterior celei de mai sus, având incluse majoritatea funcţiilor prezente la QV 2400UX. Rezoluţia maxim suportată este de 2048X1536 pixeli, în acest mod camera fiind capabilă să stocheze 5 poze. Prezintă butoane în plus şi mai bine dispuse pentru o mai mare rapiditate.

Poate că aşezarea butonului de selecţie a modurilor REC-PLAY lângă cel de shot nu a fost cea mai bună idee, din acest motiv fiind mai greu manevrabil şi necesitând o mai mare atenţie pentru a nu accesa butonul de shot. Apare încă un ecran mult mai mic şi mult mai simplificat pe care sunt afişate în mod text doar setările majore impuse. Acesta are rolul de a economisi energia bateriilor în urma dezactivării ecranului LCD. Nu mai există posibilitatea rotirii obiectivului.

În concluzie, putem spune că aceste două aparate, mai ales datorită preţului destul de redus, îşi ating ţinta. Nu va mai dura mult şi fotografia digitală va fi privită cu mai multă încredere, iar noi utilizatorii vom fi mai mulţumiţi.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

webmaster@pcmagazine.ro

LG - Life´s Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro