Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





Comentarii și interviuri - PC Magazine Romania, Septembrie 2004


Aparate specializate pentru lectura cărților digitale au început să apară, dar succesul a fost modest.


Mircea Sârbu
Director al firmei IntraWeb Software și columnist al revistei PC Magazine România.

Cititorul de cărți

Mircea Sârbu

Am întreprins săptămânile trecute o investigație în lumea așa-numitelor "cărți electronice". Totul a pornit de la sentimentul că sub ochii mei se petrece un fenomen extrem de important, o adevărată revoluție. Iar la mulțimea de revoluții cu care s-a nimerit să fim contemporani, e posibil să ratezi câte una din pură neatenție. Pe scurt, investigația mea a fost mai degrabă un exercițiu de atenție.

Lucrurile sunt în aparență simple. Textul se transpune în format digital, această formă este stocată și distribuită cititorilor, iar cititorii îl vor vedea cu ajutorul unor aparate capabile să afișeze textul. Gata, am scăpat de hârtie, am salvat pădurile și avem șansa să ne purtăm biblioteca în buzunar. Dar... Intervin o mulțime de probleme. Pentru a le inventaria le-am împărțit în trei clase: conținut, distribuție și vizualizare.

În privința conținutului, prima problemă o constituie formatul. Proiectul Gutenberg a digitizat până acum vreo 12.000 de cărți în format plain vanilla ASCII, adică "text chior". Desigur, în 1971 părea varianta cea mai accesibilă. La polul celălalt se află cărțile scanate pur și simplu ca imagini bitmap. Între aceste extreme găsim o mulțime de variante, începând cu text chior cu marcaje (eventual Unicode), Postscript și PDF, HTML, SGML și XML, plus o mulțime de formate proprietare. Fiecare cu avantaje și dezavantaje.

Dar mai intervine ceva. Cărțile nu înseamnă numai text, ci și ilustrații. Mai mult, eliberați de limitările impuse de hârtie, autorii au început să experimenteze diverse tehnici specifice web-ului: hipertextul, interactivitate, elaborarea colaborativă. În plus, cărțile viitorului vor integra cu siguranță și conținut audiovizual.

Distribuția comportă mai multe aspecte. Practic, autorii pot deveni proprii lor editori și librari, furnizând conținutul direct cititorilor, ceea ce ar demola o întreagă industrie a cărții. Totuși, editorii vor supraviețui, pentru că e de presupus că mulți autori vor prefera să lase în seama profesioniștilor tot ce nu ține de elaborarea conținutului. Complicațiile legate de bani și drepturi de autor nu sunt chiar la îndemâna tuturor.

În fine, ajungem și la "aparatul de citit", la device. Deocamdată, cel mai răspândit este PC-ul. Cu el pot să-mi descarc cărțile, să le stochez și să le vizualizez. Am viewer-e pentru aproape orice format de conținut și spațiu pe discuri și CD-uri pentru mii de cărți. Dar e incomod. Nu atât pentru că nu-l poți duce în pat sau în cadă - nici chiar laptop-ul, cre- de-ți-mă - ci mai ales pentru că ergonomia vizuală a paginii tipărite este încă departe de a fi egalată de orice tip de display. Marea majoritate a utilizatorilor preferă să listeze texte mai mari de câteva mii de cuvinte.

Aparate specializate pentru lectura cărților digitale au început să apară, dar succesul a fost modest. RocketBook a fost cel mai notabil, dar cu un an în urmă compania producătoare a încetat să-l mai fabrice. Palmtop-urile nu sunt decât un surogat inacceptabil. Cel mai interesant produs pe care l-am găsit se cheamă hiebook, dar dimensiunile m-au dezamăgit. Cu o diagonală a ecranului de 5,6 țoli, este doar un palmtop ceva mai specializat.

Acum urmează un exercițiu de imaginație. Să presupunem că tehnologiile de afișare au atins acel nivel la care avantajul vizual al tipăriturii este anulat. Cum ar trebui să fie "aparatul de citit" ideal?

Mi-ar plăcea să fie compact, ca un handheld, dar cu un ecran touchscreen de dimensiunile unei coli A4, cu o copertă subțire de protecție. Chiar dacă ar fi suficient de ușor ca să-l țin într-o mână, ar trebui să-l pot așeza în picioare pe birou. Ar trebui să poată să afișeze imaginea fie pe verticală fie pe orizontală. Ar trebui să știe să afișeze toate formatele uzuale și să redea conținut multimedia. Să cânte și, mai ales, să citească: când conduc îl pun pe scaunul alăturat și-l ascult. Ar trebui să se conecteze wireless la Rețea și să aibă măcar un browser și un client de e-mail. Ar trebui să pot face însemnări de mână, cu un pen banal, iar pentru text să recunoască scrisul de mână. Porturi wireless pentru conectare la orice fel de periferice (tastatură, imprimantă etc.). Iar dacă tot are atâta putere de procesare, de ce să nu aibă și softurile de birou obișnuite?

De fapt, n-ar fi altceva decât PC-ul ideal. Îl aștept.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro