Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuţii   




Cartea de oaspeţi   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





Timpul Liber - PC Magazine Romania, August 2004

PERIMETER

Filip Pitaru

Dacă piaţa RTS-urilor (Real Time Strategy) este deja suprasaturată asta nu înseamnă că nu există şi loc de inovaţii în domeniu! Majoritatea companiilor producătoare de jocuri s-au impus de ani de zile pe piaţă şi şi-au creat un renume, scoţând ca pe bandă rulantă creaţiile proprii. Iată totuşi că şi companiile mai "tinere" şi necunoscute îşi pot găsi locul în frunte...

K-D Group este o echipă tânără din Rusia care există din 1992. Primul lor joc de succes a fost o tentativă de RTS în 1996, când s-au şi înfiinţat legal sub numele de K-D Lab. Este vorba despre jocul Vangers, care a apărut pe piaţă în 1998, distribuit în Rusia de Bucka Entertainment iar pe piaţa internaţională de Interactive Magic. După succesul repurtat cu Vangers, în iulie 2000 K-D Lab devine afiliata celei mai mari companii ruseşti de distribuţie soft, 1C. Contractul semnat cu aceştia avea scopul de a aduce un nou RTS pe piaţă care să reprezinte într-adevăr o noutate.

Patru ani mai târziu apare şi "Perimeter", jocul pe care vi-l prezentăm în acest număr, având un subtititlu extrem de sugestiv: "Renaşterea RTS-ului".

Story

Povestea jocului este una ce ţine de fantastic şi science-fiction şi poate părea incredibilă la prima vedere, însă de îndată ce ve-ţi începe jocul aceasta se va schimba. Într-un viitor îndepărtat omenirea lasă în urmă "pământul" muribund şi porneşte într-un exil spaţial în speranţa de a găsi o nouă lume locuibilă. Din păcate, sistemul solar găsit este locuit de o altă rasă ("scourge") care nu priveşte bine expansiunea rasei umane. Acestă rasă poate lua diverse înfăţişări în funcţie de gândurile inamicului, cum ar fi sub forma unor paienjeni, şobolani, dragoni, furnici sau păsări, atacând bazele umane în cele mai nepotrivite momente. Pentru a complica lucrurile, lupta pentru putere a creat scindări, trei grupări rivale încercând să preia controlul asupra noii planete descoperite.

Game

Odată ajunşi pe suprafaţa locuibilă, o bază mobilă ("Frame") în genul Starcraft, va avea grijă să vă pună la dispoziţie unităţi. Mai departe însă, jocul capătă o altă întorsătură şi se desprinde de banalitatea RTS-urilor cunoscute deja.

Unităţile iniţiale au rol în contrucţie şi în teraformarea solului, datorită faptului că întreg sistemul economic al jocului se bazează pe controlul suprafeţelor de pe hartă. Acestea sunt teraformate pentru a fi propice construcţiilor, iar mai departe resursele principale constau în rezervele de energie ale fiecărui jucător. Pentru a construi clădiri, unitaţi sau a le transforma pe acestea din urmă este nevoie de energie, aceasta fiind obţinută prin intermediul unor centrale construite pe suprafaţa modificată anterior. Cu cât veţi construi mai multe unitaţi şi clădiri, cu atât veţi avea nevoie de mai multă energie şi implicit de mai multe centrale care să v-o furnizeze. Spaţiul însă, este preţios şi greu de apărat aşa că va trebui să teraformaţi solul într-un mod cât se poate de inteligent.

Altă caracteristică unică a jocului constă în scutul de energie care protejează toate structurile jucătorului dacă acestea se află în raza de acţiune a centralelor. Din păcate o inconvenienţă a acestuia este consumul exagerat de mare de energie.

Atâta timp cât scutul este activat, inamicul nu poate decât să-şi irosească forţele încercând să-l penetreze, jucătorul având posibilitatea de a-şi crea strategia de apărare sau să-şi aducă armata acasă. Odată ce energia avută la dispoziţie este consumată scutul va dispărea, "oraşul" fiind lăsat pradă atacatorilor.

Teraformarea solului se realizează foarte uşor prin selectarea locaţiilor care se doresc a fi modificate. Restul lucrului îl vor face în mod automat roboţeii unităţilor de bază.

Fiindcă tot am vorbit despre inovaţii, scutul de energie şi felul în care poate fi folosit nu este singurul de acest tip, unităţile combatante separând "Perimeter" de banalitatea RTS-urilor deja existente pe piaţă. Sunt trei categorii principale de unităţi destinate luptelor şi anume "nano-soldaţii", "nano-ofiţerii" şi tehnicienii. Toţi au capacităţi ofensive sau defensive limitate însă prin îmbunătăţirea unor diverse clădiri se pot transforma în alt gen de unităţi. Astfel, prin intermediul nanotehnologiei, un grup de soldaţi/ofiţeri poate fi transformat chiar pe câmpul de luptă în alt tip de unitate. Poate unul din cele mai clare exemple este cel al situaţiei în care este nevoie de o retragere forţată iar armata, înconjurată de inamic, nu are posibilitatea de a se distanţa fără pierderi masive. Atunci, dacă dispuneţi de energia necesară, puteţi transforma restul armatei în elicoptere... De fapt întreaga strategie a jocului este bazată pe acest tip de transformare a unităţilor, necesară pentru a face faţă tacticilor adverse.

Pentru campania single-player, K-D Lab a realizat nu mai puţin de 27 de scenarii cu 30 de hărţi. Nici modul multiplayer nu lipseşte, fiind vorba doar despre un RTS, existând deocamdată doar şase hărţi disponibile. Detaliile grafice ale fiecărei misiuni sunt extrem de bine realizate, motorul jocului fiind capabil să manipuleze peste un milion de poligoane pe secundă. Spre deosebire de partea grafică, care a fost foarte bine pusă la punct, cea sonoră lasă totuşi de dorit. Aceleaşi sunete repetitive îşi fac apariţia pe tot parcursul jocului deşi muzica din fundal este bine aleasă.

Singurele inconveniente ale jocului constau în dimensiunea unităţilor, care sunt mult prea mici şi în special a cerinţelor de sistem. Chiar pe unul din sistemele recomandate de producători jocul rulează încet când numărul clădirilor şi al unităţilor creşte. Despre modul multiplayer ce să mai spunem decât că se produc adevărate "blocaje" ale computerului când harta se aglomerează!

Cu toate acestea fanii RTS-urilor vor găsi o adevărată provocare în a descoperi noile facilităţi puse la dispoziţie de "Perimeter".

Cerinţe minime de sistem:
Procesor: Athlon / Pentium III la 1Ghz
RAM: 256MB
Placă video: 3D cu accelerator grafic, 64 MB
Placă de sunet: standard
Versiune Windows: 98SE/ME/2000/XP
DirectX: 9.0b
Spaţiu pe HDD: 950Mb

Cerinţe recomandate de sistem:
Procesor: Athlon XP 2000+ sau Pentium 4 la 2Ghz
RAM: 512MB
Placă video: ATi Radeon 9500 sau nVidia GeForce 4 (nu MX)
Placă de sunet: surround, 5.1
Versiune Windows: XP
DirectX: 9.0b
Spaţiu pe HDD: 950Mb
Plăci video recomandate: ATi Radeon 7200, 7500, 8500, 9100, 9200, 9500, 9600, 9700, 9800 nVidia nForce, nForce2, GeForce2, GeForce3, GeForce4, GeForceFX

Jocul poate fi achiziţionat de pe www.gameshop.ro la preţul de 33.30€ + TVA.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

webmaster@pcmagazine.ro

LG - Life´s Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro