Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





Comentarii și interviuri - PC Magazine Romania, August 2004


La ce ne folosește facultatea de calculatoare ca să analizăm transformările pe care Internetul le induce în mass media tradițională?


Mircea Sârbu
Director al firmei IntraWeb Software și columnist al revistei PC Magazine România.

Specialistul amator

Mircea Sârbu

Nu demult, mi s-a pus o întrebare nu tocmai ușoară: ce pregătire i-ar trebui unui jurnalist pentru a aborda subiecte legate de informatică? Fiind în bătaia camerelor de luat vederi, timpul era prea limitat pentru a dezvolta subiectul așa cum s-ar fi cuvenit, așa că am improvizat o variantă prescurtată de răspuns. În esență, am subliniat că - asemenea oricărui domeniu al jurnalisticii - abilitățile de comunicare sunt cele mai importante, iar acestea țin atât de talent cât și de o cultură generală solidă, care aduce cu sine capacitatea de sinteză și o sumă de abilități discursive capabile de a capta atenția cititorului.

Nu este mai puțin adevărat că răspunsul depinde și de perspectiva din care jurnalistul privește domeniul IT, de specializarea sa jurnalistică. Astfel, pentru jurnalistul care abordează informatica prin prisma tehnologiei, studiile de specialitate sunt de un real ajutor, așa cum pentru domeniul business-ului IT studiile economice pot fi de folos... Însă diversitatea profesiilor de bază ale redactorilor și colaboratorilor cu care am lucrat la diverse reviste de informatică -medici, arhitecți, filologi etc. - mi-a întărit convingerea că nu studiile de specialitate sunt esențiale. Mai mult chiar, uneori acestea tind să îngusteze perspectiva și să producă în cele din urmă prezentări anoste și lipsite de o necesară plasare într-un context mai larg.

Aceste considerații n-ar fi depășit sfera jurnalului meu mai mult sau mai puțin intim dacă zilele trecute n-aș fi intrat într-o controversă cu iz de flame war într-un forum virtual. Subiect era oarecum similar. Ce competență are Lucian Mândruță să semneze editoriale IT în Jurnalul Național? Mai mult: cum își permite Andrei Pleșu să abordeze un subiect legat de Internet în rubrica sa din același ziar? Lipsiți fiind de competențele specialistului în informatică, autorii citați riscă să-i dezinformeze prin articolele lor pe cititorii ziarului. Trebuie să admit că iritarea în fața acestei abordări mi-a fost sporită și se faptul că, indirect, m-am simțit și eu vizat. Cu toate că am studii de specialitate, abordez adesea în această rubrică subiecte care - deși au tangență cu informatica - ies din ceea ce

s-ar numi sfera mea de competență: vorbesc despre amenințările la adresa intimității personale pe care le aduce Sistemul Informatic Integrat fără a fi jurist, îmi exprim părerea despre învățământul de specialitate fără a avea vreo calificare pedagogică și așa mai departe...

Sunt însă câteva precizări care trebuie făcute. Toate articolele puse în discuție sunt, mai mult sau mai puțin explicit, articolele de opinie. Cititorul se confruntă cu opinia autorului și poate fi sau nu de acord cu acesta. Cititorul caută aceste articole - cu atât mai mult cu cât sunt semnate de persoane cu notorietate - pentru a găsi mai degrabă puncte de vedere decât informații tehnice sau sfaturi de viață. Comentariile lui Lucian Mândruță, vizând cu precădere piața de consum, le citesc cu multă plăcere, chiar dacă el este un amator pasionat de gadgeturi high-tech în vreme ce eu nu sunt (sau poate tocmai de aceea). Dacă însă aș sta să aleg ce aparat foto digital să cumpăr, aș apela la o revistă de specialitate sau la situri web de specialitate.

Cazul comentariului lui Andrei Pleșu - Scriitorii de Internet - este însă mult mai interesant, pentru că abordează dintr-o perspectivă mai degrabă psihologică o formă nouă de comunicare pe care Rețeaua o face posibilă: comentariile cititorilor ziarelor de pe Web pe marginea diferitelor articole. Cu siguranță profilurile schițate sunt veridice și este suficient să parcurgi astfel de comentarii pe situl Evenimentul Zilei pentru a te convinge. Însă orientarea articolului spre tipologiile "patologice" lasă oarecum descoperită partea pozitivă a acestui gen de comunicare spontană, vie, de neconceput cu câțiva ani în urmă. Iar comentariile mai mult sau mai puțin înțepate ale cititorilor au evidențiat tocmai această parte. Rezultatul este că articolul luat împreună cu comentariile formează un nou "obiect" publicistic, mai complet și mai informativ.

Până la urmă, la ce ne folosește facultatea de calculatoare ca să analizăm transformările pe care Internetul le induce în mass media tradițională precum și noile forme de comunicare pe care acesta le face posibile? Suntem oare mai avizați decât Andrei Pleșu?

În celebra sa carte What Will Be, Michael Dertouzos prezicea că tagma "tehnicienilor" se va contopi cu cea a "umaniștilor". Speranța mea e că n-a greșit.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro