Timpul Liber - PC Magazine Romania, Iulie 2004
Biblioteca TI
Primii
pași în Linux
Concepută într-un stil accesibil și direct, lucrarea se adresează atât începătorilor, cât și utilizatorilor "consacrați" ai altor platforme care doresc să migreze către Linux.
Conceptele de bază și noțiunile prezentate sunt analizate în cinci pași și întregite de un studiu de caz complex, prezentând o situație concretă de instalare, configurare și utilizare a sistemului.
Cartea începe cu o prezentare generală a sistemului Linux, continuînd apoi cu instalarea - pentru exemplificare fiind utilizate Fedora Core 1, Red Hat Linux 8.0 și 9.0, precum și Mandrake 9.1 și 9.2 - și continuă cu noțiuni concrete de utilizate pornind de la fișiere, procese, interpretor de comenzi, pachete software, până la medii grafice și configurări de bază. Nu lipsesc informațiile referitoare la editarea și procesarea de texte, la accesul Internet, la suitele de birou ori la prelucrarea de conținut grafic sau multimedia și nici noțiunile de utilizare avansată, cum ar fi cele privitoare la configurarea legăturii la rețea, la nucleul Linux, la instalarea dispozitivelor hardware sau la conectivitatea cu alte sisteme de operare.
Utilizare Linux, Dragoș Costăchioaie, Sabin Buraga, Editura Polirom, 408 pagini,
ISBN 973-681-542-0, preț: 339.000 lei.
Baze
de date și în română
Timp de treizeci de ani, CJ Date a lucrat în domeniul bazelor de date. A fost unul dintre primii care a recunoscut semnificația lucrării de pionerat a lui Codd privind modelul relațional. Cărțile sale au fost traduse în Braille, chineză, olandeză, franceză, germană, greacă, italiană, japoneză, coreeană, poloneză, portugheză, rusă, spaniolă, și, iată, pentru prima dată în limba română
Ajunsă la a opta ediție, celebra carte Baze de date oferă o prezentare exhaustivă a acestui domeniu. Modificările aduse acestei noi ediții au în vedere prezentarea limbajului SQL actualizată la nivelul standardului curent, o prezentare riguroasă a modelului relațional, o analiză atentă privind proprietățile ACID ale tranzacțiilor și trecerea în revistă a relației dintre bazele de date și standardele XML. În plus, capitolele despre integritate, moștenirea tipurilor și bazele de date temporale au fost complet rescrise, astfel încât să reflecte rezultatele cercetărilor recente. Cele patru anexe ale cărții cuprind o prezentare a modelul TransRelational și a gramaticii BNF pentru expresiile SQL, un glosar al celor mai importante abrevieri și acronime din text și un îndrumar privind structurile de stocare și metodele de acces.
Baze de date, ediția a opta, C.J. Date, Editura Plus, 1030 pagini, ISBN 973-86190-1-7,
preț: 799.000 lei.
Photoshop
CS pentru profesioniști
Expert în Photoshop, Deke McClelland propune o abordare simplă, demistificând printr-un stil accesibil chiar și cele mai complexe task-uri din Photoshop.
Această ediție Professional cuprinde subiecte de top, cum ar fi crearea și optimizarea graficelor web, utilizarea filtrelor, ajustarea culorilor și multe alte facilități de interes. Utilizatorii cu o bază solidă pot învăța de aici cum să obțină cele mai bune performanțe folosind software-ul de editare a imaginii de la Adobe, în timp ce începătorilor li se oferă toate resursele necesare pentru a edita imagini digitale într-un mod profesionist. Cel mai mare atu al cărții este însă faptul că toate instrucțiunile de utilizare și prezentările tuturor facilităților programului sunt însoțite de imagini full color, care arată subiectul de lucru înainte și după prelucrarea în Photoshop. Axată exclusiv pe subiecte high end, prezentate în cel mai explicit mod, această carte este o resursă extrem de utilă pentru oricine dorește să devină un profesionist în Photoshop.
Photoshop CS, Professional Edition, Deke McClelland, Editura Wiley, 649 pagini,
ISBN 0-7645-4179-X, în România prin Byblos,
preț: 69$.
|