Comentarii și interviuri - PC Magazine Romania, Mai
2004
Problema patentelor software este una cât se poate de serioasă iar UE a adoptat o legislație de inspirație americană.
|
Mircea Sârbu
Director al firmei IntraWeb Software și columnist al revistei PC Magazine România.
Spiritul inovației
Mircea Sârbu
Îmi cer scuze că abuzez de limba engleză, dar o fac numai și numai pentru a mă asigura că voi transmite cititorului cu maximă fidelitate fraza următoare:
A method of swing on a swing is disclosed, in which a user positioned on
a standard swing suspended by two chains from a substantially horizontal tree
branch induces side to side motion by pulling alternately on one chain and then
the other.
Într-o traducere românească, fraza ar suna cam așa: "Este prezentată o metodă de a legăna un leagăn, prin care un utilizator plasat într-un leagăn obișnuit atârnat prin două lanțuri de o ramură orizontală a unui copac provoacă o mișcare dintr-o parte în alta prin tragerea alternativă a unui lanț și apoi a celuilalt."
Mai trebuie spus că "dintr-o parte în alta" este oarecum inexact, pentru că descrierea completă indică o mișcare care descrie o elipsă. Pentru ardeleni: "leagăn" este "hinta". Dacă aveți copii mici, v-aș recomanda să nu-i lăsați să meargă la joacă în parc decât însoțiți de un avocat. Această metodă de legănare a fost brevetată de U.S. Patent Office la data de 9 aprilie 2002 iar proprietatea intelectuală asupra ei a fost atribuită lui Steven Olson din St. Paul, Minessota, prin brevetul 6,368,227, pe care îl puteți găsi la adresa web patft.uspto.gov. Merită să citiți întregul text și să aflați că inventatorul și sora acestuia numesc această metodă "legănare de tip Tarzan". Nu trebuie să vă mirați prea tare, având în vedere că inventatorul nu are decât cinci ani. Poate vă întrebați cum a fost posibil ca un astfel de brevet să fie eliberat într-o țară pe care o considerăm adesea cea mai avansată din punct de vedere tehnologic. Răspunsul îl puteți găsi în prestigioasa revistă "New Scientist": tatăl micuțului inventator, Peter Olson, este avocat specializat în domeniul proprietății intelectuale și a declarat că nu a vrut să demonstreze nimic, ci doar a vrut să-i arate la modul practic fiului său cum funcționează sistemul. Bun, se poate spune că sistemul este învechit, rigid și așa mai departe. Australia a încercat să-și inoveze sistemul astfel încât brevetarea să fie mai simplă și mai ieftină. Noul sistem a fost introdus în mai 2001. Rezultatul a fost absolut fabulos: un australian pe nume John Keogh a obținut un brevet pentru ceva descris astfel (scuze din nou pentru abuzul de engleză): "circular transportation facilitation device". Adică, un dispozitiv circular care facilitează transportul. Roata.
Spre deosebire de Peter Olson, John Keogh a vrut să demonstreze ceva, și anume că în sistemul simplificat de brevetare se poate patenta orice. Desigur, în cazul unui proces, brevetul n-ar sta în picioare. Dar trebuie specificat un amănunt: Keogh este avocat liber profesionist. Specializat în... Da, ați ghicit. Însă demonstrația australianului rămâne edificatoare. Dacă mai adăugăm exemplul leagănului, brevetat de un sistem situat la polul opus a procedurilor, nu putem trage altă concluzie decât că un avocat priceput poate obține brevete pentru orice, oriunde.
De pildă, IBM deține patentul 6,748,468 pentru o invenție numită "Caps lock notification". Nu, nu este din anii 60, ci din 8 iunie 2004. Tot de la IBM provin cei patru ingineri care au obținut un patent (numărul 6,329,919 din decembrie 2001) pentru un sistem care emite rezervări pentru utilizarea cabinei de toaletă dintr-un avion. Poate vă întrebați de ce vă furnizez cu atâta scrupulozitate toate numerele de brevet. Pentru că au relevanță și pentru ca să le puteți verifica. Este din ce în ce mai greu să faci diferența între o glumă bună și un brevet valid. De pildă, am citit de curând că Dell a obținut un patent pentru procesul de suport tehnic numit "Reboot and See If That Fixes It". Mi-a fost greu să mă dumiresc dacă e "pe bune" sau nu. Se pare că e o glumă.
În schimb, problema patentelor software în ansamblu nu este o glumă. Dacă în 1991 Uniunea Europeană a adoptat o legislație a copyright-ului pentru software care să avantajeze producătorii europeni și a admis că programele de calculator nu pot face obiectul brevetelor, anul acesta UE a schimbat macazul și - în ciuda nenumăratelor proteste - a adoptat o legislație a patentelor software de inspirație americană.
Părinți, nu vă mai faceți copiii programatori. Nu va mai fi cerere. Mai bine avocați.
|