Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





Editorial PC Magazine Romania, Iunie 2004

E carte?

Dan Iancu
Redactor șef
PC Magazine România

Spunea cineva "dacă ai carte, ai parte". Zicerea se referă desigur la citirea cărților, iar nu la simpla deținere a lor. Pe de altă parte Internetul este construit pentru a disipa informația, unde prin cuvântul informație înțelegem nu numai jocuri, programe pe calculator, coduri de cărți de credit cu care "facem" cumpărături sau cine știe ce-i mai trece românului prin cap. Una din informațiile foarte importante aflate pe rețea este Cartea. Din păcate la noi foarte puțini înțeleg că o carte este indiferentă la suportul pe care ea există, iar această existență este dată de accesul la ea. Cu cât mai mulți cititori vor fi, cu atât va fi prelungită viața acesteia, iar nu de pomană aflăm mai toate textele fundamentale pe web.

În anii dictaturii comuniste cărțile aveau un destin ciudat. Unele, în milioane de exemplare, înțesau bibliotecile și librăriile, altele își prelungeau tirajul prin ceea ce numim cu nonșalanță xeroxare. Cunosc oameni care au copiat la greu, iar bibliotecile lor arătau pline de ceasloave incomode. Copiatul față-verso era o raritate, iar achiziționarea o iluzie. Pe vremea când eram student multe bibliografii le vedeam numai în stadiul de copie xeroxată. Nimeni nu făcea mofturi cu privire la aspect, iar principalul obiectiv era evident accesul. Nu mai vorbesc de lucrări de diplomă scrise de mână, dactilografiate în mai multe exemplare, unde necesitatea citatelor sau referințelor constituia o muncă asiduă.

La mult timp după ce am terminat facultatea am ajuns să țin în mână un CD-ROM cu ediții electronice ale textelor fundamentale. Mă uitam la el și mă simțeam minunat. Tot ce-ți dorea inima. Biblia, integrala Shakespeare, Don Quijote, în sfârșit lista e lungă. Mă gândeam cu invidie la tânara generație și la posibilitățile ei.

Venind în România, mi-am închipuit că după cincizeci de ani de comunism oamenii sunt avizi de cunoaștere și mai ales deschiși. Din păcate nu a fost să fie așa, iar lucrurile continuă într-un mod cel puțin ciudat după mine. Majoritatea zdrobitoare a editorilor se cramponează de hârtie. La fel și criticii, la fel și autorii. Foarte puțini îndrăznesc să scoată ceva numai pentru mediul electronic sau folosind posibilitățile aproape nelimitate ale hipertextului, deși dacă îi iei la bani mărunți vei observa că folosesc această unealtă "indezirabilă" pe nume Internet. Este inexplicabil, după mine, de ce entuziaștii care scot cărți în ediții electronice nu sunt băgați în seamă mai mult pentru că soiul acesta de oameni este rar și dificil de găsit.

Acu´ ceva timp ICI a lansat cu surle, trâmbițe și miniștri aferenți o librărie electronică. La momentul acela erau pe rafturi patru cărți. Acum e o frumoasă pagină albă. Oricum face parte din capitolul 500.000 de calculatoare în școli sau operele clasicilor pe Internet. Promisiuni multe, faceri mai deloc. În schimb există situri care se chinuie să aibă apariții variate și mai ales cu regularitate. Dacă ținem cont de faptul că activitatea este sută la sută voluntară putem să ne întrebăm de ce aceste apariții nu sunt prezentate și în alte locuri decât în revistele de calculatoare. Calitatea unei cărți nu este dată de suport, după cum am mai spus, ci de obiectul în sine. Puneți în balanță faptul că o bibliotecă pe Internet este o unealtă binevenită și criticului și studentului, adăugați accesul nelimitat și de cele mai multe ori gratuit și veți avea o imagine cel puțin ciudată față de ce se întâmplă la noi. Pe la alții www.amazon.com face bani buni din vânzarea cărților în variantă electronică, iar aici lumea "bună" se înfioară la auzul acestei blasfemii. Pentru cei lipsiți de prejudecăți www.liternet.ro este deja un nume de referință pe lângă altele care le-am pomenit în decursul vremii. O integrală Ana Blandiana este o trilogie de referință sau nu? Mergeți și vă uitați la titluri măcar. Veți avea surprize plăcute și poate cu această ocazie veți întâlni și nume necunoscute care vă vor face curioși mai ales pentru iubitorii de poezie pentru care editurile nu se prea omoară. Poezia nu se vinde, spun ei. Mde.

PC Magazine România face de ani de zile oficiul de distribuitor de carte, pe lângă punerea pe CD-ul nostru al revistei electronice agoraONline (www.aol.ro). Există în lumea calculatoarelor nume care se implică în accesul la cultură, cum ar fi Microsoft România. Există oameni implicați profund în această modalitate de disipare a culturii, îl numesc aici pe unul dintre pilonii de la Liternet, Răzvan Penescu. Există cărți excelente. Mergeți și vedeți. Povestea cu comoditatea formatului clasic nu este întotdeauna valabilă la fel cum nu sunt valabile multe din aserțiunile retractorilor. Aștept din partea AER o recunoaștere a acestui efort pentru că dincolo de calitatea operelor este și împinsul înainte din partea unora pentru care cartea e în primul rând acces.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro