Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





Soluții - PC Magazine Romania, Mai 2004

Puterea cuvântului

Răsvan Sandu

Motto: Și atunci s-a răspândit vorba aceasta printre iudeeei ...
(Evanghelia după Matei)

Stau din nou aici, la fereastra etajului trei, răsturnat în fotoliu și privesc șoseaua și liziera pădurii de afară. Biroul pustiu, încărcat de flori proaspete, soarele și atmosfera de duminică liniștită care plutește în jur mă fac să mă gândesc la sacra explozie a Vieții, care se apropie. Colegele mele au plecat în vacanța de Paști - pe etaj au rămas numai liniștea și eu, administratorul, împreună cu Mașinile mele care bâzâie încetișor și cu povestea pe care vreau să v-o spun vouă, prieteni …

Și pentru că cea mai mare Minune este atât de aproape, astăzi nu vom vorbi despre computere, ci despre oameni.

Cu pinguinii pe banchiză

Motivul pentru care ne întâlnim aici, în fiecare lună, este o pasiune comună pentru calculatoare și pentru sistemul de operare Linux. Probabil că și voi, ca și mine, vă simtiți inspirați de puterea colosală pe care v-o conferă un sistem de operare adevărat. Poate că cel mai important avantaj pe care îl avem este acela de a ne împărtăși reciproc experiențele trăite în Linux, de a comunica, de a deveni parte din marea lume Unix și din cultura ei. Și, poate mai presus de orice, de a ne face prieteni.

Dincolo de a fi un sistem de operare, Linux a devenit centrul unei mișcări sociale care promovează libertatea absolută în domeniul software. Și nu numai - libertății i se acordă adevărata ei importanță, este un scop în sine… Pornind de la o nouă filozofie asupra a ceea ce este software-ul, mișcarea Linux ajunge să fie o entitate de sine stătătoare, excelent coordonată dar totuși perfect liberă, fără birocrație, dar cu reguli clare - o excelentă exemplificare a ideii de "unitate în diversitate".

Expresia colaborării în lumea Linux o reprezintă grupurile de utilizatori de Linux (Linux User Groups - LUG). Scopul declarat al acestora este să contribuie la răspândirea sistemului de operare Linux, să îl facă cunoscut, să ajute noii utilizatori să îl instaleze și să educe publicul larg, apropiindu-l de filozofia Unix. Și, nu în ultimul rând, să sprijine comunicarea între membrii săi, să permită schimbul liber de informații… În timp ce apariția Internetului a dus la disoluția multor grupuri de pasionați de calculatoare (care, cel puțin în Statele Unite, publicau buletine tehnice informative, puneau la dispozitia membrilor biblioteci software și organizau conferințe, întâlniri și evenimente sociale), grupurile Linux au fost puternic propulsate de noul instrument de comunicare. În lumea Linux, fiind înlăturată îngrădirea legală asupra copierii software-ului și încurajat schimbul liber de programe și documentație tehnică, avântul acestei forme de colaborare este fără precedent.

Dacă ați avut vreodată vreo problemă cu un program cumpărat de la un distribuitor de software comercial, ați încercat, fără îndoială, să luați legătura cu reprezentanța lor din zona unde locuiți, cerându-i să vă ajute la rezolvare. Pentru Linux, care nu are la dispoziție o structură ierarhică formală de sedii centrale și regionale, ca o mare companie, LUG-urile îndeplinesc această funcție: vă îndemn, deci, să luați legătura cu LUG-ul cel mai apropiat.

Tabăra cercetașilor

Ce face, până la urmă, un LUG ? Funcțiile pot fi clasificate în câteva forme distincte:

Consiliere Linux. De obicei, acesta este primul pas. Probabil că v-a venit ideea să instalați pe calculatoarele voastre Linux în ziua când ați auzit o altă persoană vorbind despre el, prezentându-i caracteristicile și punctele forte. Contează mai puțin dacă persoana care v-a stârnit curiozitatea era un prieten sau vreun consilier "profesionist", pe care îl percepeți ca pe un fel de "om care vinde Linux". Consilierea (advocacy - în limba română, termenul "propagandă" a sfârșit prin a avea conotații negative) este prima înfățișare a sistemului de operare, care îl face cunoscut printre noii-veniți.

Din păcate, percepția asupra software-ului proprietar a alterat mult felul cum este privit orice consilier Linux. Cei mai mulți sunt reticenți în a crede că un software de bună calitate poate fi oferit gratuit, fără nici un interes material din partea acelui care "îl vinde" și înțeleg cu greu că Linux se "auto-întreține", că nu poate fi "scumpit" sau "retras de pe piață" la bunul plac al unei companii sau alta, etc. Un bun consilier Linux va oferi ascultătorilor săi mostre din ceea ce poate să realizeze software-ul despre care vorbește, fără a exagera și fără a încerca să-și impună, agresiv, propriul punct de vedere. Rămâne la latitudinea ascultătorilor dacă vor încerca noul sistem de operare - dacă curiozitatea îi va mâna într-acolo, există o mare șansă să fie "cuceriți" de abilitățile sale și să dorească să-l utilizeze, din proprie inițiativă.

Din nefericire, software-ul proprietar a schimbat în rău și percepția oamenilor asupra "valorii" unui program. Pare paradoxal, dar veți constata că șeful vostru va fi neplăcut impresionat de ideea de a folosi în firmă un software care nu costă nimic. Explicați-i diferența între noțiunea de "valoare de achiziție" (valoarea software-ului măsurată prin suma de bani plătită pentru el) și "valoare de utilizare" (valoarea software-ului măsurată prin rezultatele pe care le obții folosindu-l). Dacă șeful, totuși, rămâne impenetrabil la aceste idei, soluția este simplă: achiziționati Linux boxed set de la un furnizor comercial, prezentându-i directorului vostru o factură consistentă! Va dormi mult mai liniștit, vă garantez ! J

Educația. Poate că cea mai importantă funcție a unui LUG este educarea membrilor săi și a noilor veniți. Din acest punct de vedere, cultura Unix este o "formă" elegantă și de bună calitate în care abilitătile noastre native pot fi "turnate" - eu aș asemăna-o cu urmele vizibile, adânci (stăpânire, autocunoaștere, răbdare) pe care practicarea corectă a artelor marțiale o lasă în personalitatea unui sportiv. Obișnuința și răbdarea de a citi cu atenție documentația, talentul de a discuta democratic și de a asculta părerile altora, înțelepciunea de a-ți însuși și a înțelege, fără comentarii inutile, concluziile celor cu adevărat mai experimentați decât tine - acestea sunt calități neprețuite, care se obțin în timp.

Dincolo de simplul schimb de documentație, educarea membrilor este un scop principal al LUG-ului. Paradoxal, lumea Linux oferă un ajutor neprețuit și gratuit chiar firmelor comerciale: orice utilizator care își formează deprinderile de a lucra pe calculator la LUG-ul local este un utilizator mai puțin de "școlit" pe banii companiei.

Suportul. În Linux, suportul poate fi obținut pe două căi: gratuit, de la alți utilizatori (eventual constituiți în LUG-ul local) sau contra cost, de la un consultant Linux specializat. Delimitarea între cazurile în care putem primi suport gratuit și cele în care trebuie să plătim este una flexibilă: în general, rezolvarea problemelor tehnice într-o firmă, într-un timp fixat, necesită existenta unui consultant plătit. Uneori, manageri mai puțin onești supralicitează cererile lor de suport către comunitatea de voluntari Linux - pe care, altfel, o tratează cu destul de puțin respect - pretinzând un serviciu la fel de prompt și de "la cheie" ca și cel plătit. În asemenea situații, veți vedea, o factură rezolvă în mod miraculos lucrurile …

Poate că cea mai importantă cerere de suport vine din partea utilizatorilor începători. Menținerea unui echilibru între cât suport oferă și cât primește un utilizator avansat în cadrul LUG-ului este o chestiune delicată: un utilizator mai avansat care va participa la liste de discuții fără să primească răspunsuri la întrebările proprii (mai grele), fiind, în schimb, asaltat de răspunsurile pe care trebuie să le dea începătorilor absoluți, va renunța repede.

Suportul include și activități cum ar fi întreținerea serverelor de mail și de Usenet, "fabricarea" și "livrarea"

CD-urilor cu diverse distribuții de Linux, ș.a. LUG-ul din zona în care locuiți poate fi implicat și în menținerea unei liste cu magazinele și firmele locale care vând Linux și/sau sprijină comunitatea free-software, cu adresarea de cereri insistente către furnizorii hardware pentru a obține suport/drivere pentru Linux, etc. Uneori, e bine să fiți pisălogi J : se pare că marile corporații nu pot fi determinate altfel să "bage în seamă" lumea open-source…

Activități sociale. În fine, ultima componentă a activității LUG-urilor este organizarea de conferințe, întâlniri cu personalități, mese festive - sau simple sorbiri de bere la terasa din colțul străzii, împreună cu prietenii care ne împărtășesc pasiunea … J ! Această componentă "mondenă" nu poate neglijată: cum știți J, ea contribuie, poate, cel mai mult la mentinerea unității grupului.

Dacă vă gândiți să întemeiați un LUG în zona voastră, vă recomand să începeți cercetările prin a vedea ce comunități există deja (probabil, chiar unele cu personalitate juridică). Din motive evidente, este recomandabil să nu fondați un alt LUG, paralel, dacă în zonă activează deja unul destul de reprezentativ. Pe de altă parte, dacă sediul central al unui LUG este departe (în alt cartier îndepărtat sau în alt oraș), crearea unul LUG local, nou, poate impulsiona viata "calculatoricească" în zonă. În România, cele mai reprezentative par a fi The Romanian Linux User Group (RLUG - http://www.lug.ro), Grupul Utilizatorilor Români de Unix (GURU - http://www.guru.ro), Grupul Utilizatorilor de Linux Mureș (http://lug.orizont.net)

și Romanian FreeBSD Users Group (ROFUG - http://www.rofug.ro). Alte detalii puteți găsi pe listele GLUE (http://www.ssc.com:8080/glue/groups/) sau chiar pe situl Red Hat (http://www.redhat.com/apps/community/LUG/).

Vânătoare de CERFi

Ei, dragi prieteni, astăzi n-o să vă spun mai multe! Sper că veți afla care ste cel mai apropiat LUG din zona voastră și veți intra în legătură cu el.

Până atunci, mă scuzați, eu trebuie să plec acum: mi-am pregătit câteva sacoșe mari, pe care, ca tot românul informatician, vreau să le umplu cu pixuri publicitare și prospecte colorate de la CERF. Ne vedem acolo, nu?


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro