Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





Comentarii și interviuri - PC Magazine Romania, Mai 2004


Conform savanților evocați în articol, de vină ar fi computerele și Internetul!


Mircea Sârbu
Director al firmei IntraWeb Software și columnist al revistei PC Magazine România.

Tâmpitorul sau tembelizorul?

Un ziar de mare tiraj a publicat nu demult o știre care ne-a dat fiori: omenirea se tâmpește. Nu e totalmente exclus dar, dacă procesul se va întinde pe vreo câteva mii de ani, putem să stăm destul de liniștiți. Însă, pentru a spori thrill-ul, ziarul ne mai spune că cercetătorii cred că ne vom confrunta cu o veritabilă "epidemie de prostie" ! Or asta schimbă radical datele problemei, pentru că sugerează că nu ne vom pierde inteligența încetul cu încetul, ci s-ar putea ca lucrurile să se precipite. Iar dacă prostia e contagioasă, poate n-ar strica să aflăm și care ar fi cele mai eficiente măsuri profilactice...

Din păcate, articolașul nu ne oferea nici un fel de sfaturi în această direcție, așa că mi-am pus toate speranțele în puterea minții mele (sau, mă rog, ce-a mai rămas din ea...) de a deduce din înlănțuirea cauzelor și efectelor măsurile pe care ar trebui să le iau... Și astfel ajungem la chestiune: conform savanților evocați în articol, de vină ar fi computerele și Internetul!

Ciudat... Adică tocmai uneltele pe care geniul uman le-a creat pentru a prelua muncile intelectuale de rutină și a elibera mintea omenească pentru activități mai creative, tocmai ele să devină agentul scufundării noastre în întunericul prostiei? Recitesc articolul cu speranța că mi-a scăpat ceva. Nu, verdictul e clar: "Tinerii crescuți printre calculatoare își pierd deprinderea de a-și folosi propriile facultăți mintale, deoarece «memoria externă» e întotdeauna la îndemână".

Am încercat să caut pe Internet informații suplimentare. Cum sursa indicată în articol - The Sunday Times - nu e accesibilă online decât pe baza cărții de credit, a trebuit să recurg tot la bunul meu prieten Google. Am căutat numele neurologului japonez citat în text, Tosieku Savaguchi. Surpriză, un singur rezultat: un articol numit "A planet of forgetful fools" din ediția în limba engleză a ziarului rusesc Pravda - de fapt varianta originală a articolului apărut în românește. Bănuiala mea inițială a fost că savantul în cauză a fost inventat de vreun ziarist exaltat. Am aflat apoi de pe un forum online că e o greșeală de transcriere și numele este Toshyiuki Sawaguchi. Înarmat cu un nume corect, Google și-a făcut datoria și am găsit sute de referințe utile, o mulțime de comentarii și chiar articolul din Sunday Times citat integral, ca mostră de junk story. Surprinzător este faptul că articolul a apărut cu mai bine de trei ani în urmă și mi-e greu să înțeleg cum de jurnaliștii ruși l-au dezgropat abia acum, iar ai noștri l-au preluat ca știre de ultimă oră... Oricum, totul s-a dovedit a fi un lanț de exagerări jurnalistice pornind de la un "studiu preliminar" efectuat pe baza unui minuscul eșantion de 150 de persoane și de la o exprimare ceva mai "plastică" a savantului japonez. De fapt, e vorba despre două probleme distincte și reale.

În primul rând, memoria. Este cât se poate de plauzibil ca oamenii moderni să-și piardă anumite abilități de memorare simplă iar tehnologiile moderne au, cu siguranță, un anumit rol. Cu ani în urmă știam pe de rost o mulțime de numere de telefon. Astăzi am probleme să-mi amintesc numărul propriului telefon mobil. Nu mă mai interesează. Telefoanele au agende și arareori mai formez un număr. În al doilea rând, afluxul de informații. Este, iarăși, evident că pe diverse canale suntem asaltați de o uriașă cantitate de informație. Abilitatea de a manevra această informație, de a o asimila, de a o ierarhiza ca importanță și ca utilitate, de a o stoca în memoria imediată sau în cea adâncă, sau chiar de a o uita... da, este o chestiune legată de inteligență, dar nu avem nici o probă că oamenii au fost vreodată mai pricepuți. Pur și simplu nu avem termen de comparație. Calculatoarele și Internetul sunt unelte. Cu un cuțit poți să tai pâinea sau să-ți tai degetul - alegerea îți aparține. Noi inițiem acțiunea, noi suntem agentul activ, iar fiecare pas pe care-l facem implică evaluarea opțiunilor, alegerea căilor. Toate acestea sunt gimnastică intelectuală și poate că anumite abilități se pierd, dar cu siguranță se câștigă altele. Însă televizorul este altfel. El induce pasivitatea, limitează alegerea și până la urmă impune regula celui mai mic numitor comun. Dacă omenirea se va tâmpi, va fi mai degrabă din cauza Andreei Marin decât din cauza Internetului.

Bine te-am regăsit, Darwin...


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro