Editorial
PC Magazine Romania, Mai 2004
Big Brother la electorale
Motto: "Ajutor financiar pentru achiziția de calculatoare"
Dan Iancu
Redactor șef
PC Magazine România
Acum ceva timp marele Adrian Năstase promitea solemn 500.000 de calculatoare în școli. Era 11 septembrie 2001. E drept că electoralele nu băteau la ușa Guvernului, așa că, vorba franțuzului "a promite e nobil, a te ține de cuvânt e nașpa". Mă rog traducerea nu e chiar ortodoxă, dar e în spiritul vremilor. Dar iaca, anul electoral e în toi și ministerele au primit, se pare, sarcină de la stăpânul ouălelor să producă legi care să-i ajute în alegeri prin pomeni mascate.
"Guvernul României a aprobat în ședința de azi, 7 aprilie 2004, un proiect de lege referitor la acordarea unui ajutor financiar în vederea stimularii achiziționării de calculatoare, proces în care vor fi implicate Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației (MCTI) și Ministerul Educației și Cercetării (MEC)." Cam așa debutează comunicatul de presă. Naivii ar putea sări în sus de bucurie, dar cei ce mai pot încă judeca au oarece îndoieli privind eficiența legii, ca să nu mai vorbim de faptul că, după părerea mea, e doar o șpagă mascată, menită să aducă voturile celor "ajutați" în "bozonarul" PSD-ului.
S-o luăm bătrânește. Una la mână ar fi că habar nu avem cam câți sunt beneficiarii
acestei "ajutorări". Implicit, habar nu avem care ar fi suma necesară
unei acoperiri corecte a "minunii". Deci corecția din toamnă poate
să se facă în iarnă si banii vor veni mai la anul când ne-am ales și putem uita.
Nu bag mâna-n foc de veridicitatea scenariului propus de mine, dar având în
vedere primul paragraf, personal mă îndoiesc de aplicarea la sânge a acestei
legi. Salariul minim pe economie e de 2,8 milioane. Venitul mediu brut e de
peste 7. Mă întreb pe câți va ajuta asta, mai ales că între 2,8 și 3 nu rămâne
prea mult loc. Dacă e vorba de familii mai mari, nu mai ajută nici Cornu, nici
laptele. De ouă nu știm încă nimic. Rectificarea de buget mai are și alt păcat.
Banii trebuie scoși. Nu era mai simplu ca să fie o scutire de impozit? La alții
așa se face și merge. E mai simplu să nu iei, decât să iei și să dai. Circulația
banilor produce pierderi și îngrașă colateralii. Scutirea de impozit e directă
și poate deveni benefică, iar jocul cu luatul-datul e cam ciudat, ca să nu spun
altfel.
Apoi vine și un oarecare calcul minimal. Se propune ca beneficiarii sa aibă un venit brut (n.b.) de un milion jumate. La o familie de patru persoane, asta ar face șase. Dacă părinții lucrează au fiecare câte trei. Un calculator la 200 de euro e vai de mama lui, dacă există o astfel de minune. Dacă nu, atunci onor părintele trebuie să scoată ceva din buzunar. Pentru domnul Năstase ar fi interesantă informația cum că o legătură de ceapă verde e 5.000 de lei. Un părinte care nu are decât trei milioane nu prea are de unde să dea mâncare, presupunând ca e cu plata facturilor la zi.
Sau de ce nu se face altfel ca să o știm p´a dreaptă. Vin niște camioane-n Ferentari, oamenii se strâng ciopor cu adeverințele de la servici și se împart PC-urile. "Din partea domnului prim ministru Adrian Năstase, din partea lu´ Vanghelie, care este, din partea..." Ar fi mai corect. Dacă împărțeala s-ar face din cotizațiile partidului de guvernământ, ar fi și mai bine. Una e să faci o politică economică și alta e să produci șpăgi sub titlul pompos de lege. Părerea mea...
La urmă stau și mă întreb de unde se plătește toată birocrația acestui proiect minunat? Verificări, acte doveditoare, portal, ierarhii de salarii, înghesuială, nemulțumiri, contestații și alte bazaconii. Citirea proiectului e pur și simplu mai ceva decât a asista la Big Brother. Trebuie difuzat cu acordul CNA și la ore când nația doarme. De unde vor recolta atâția funcționari care să "asigure transparența"? Tipul acesta mascat de pomană electorală mă face să mă simt ca la jocul mai sus amintit. Cineva se uită la mine tot timpul și se distrează la culme presupunând ce voi face. Voi vota sau nu cum e "indicat"?
|