Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuţii   




Cartea de oaspeţi   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Magazine





Timpul Liber - PC Magazine Romania, Aprilie 2004

Call of Duty

Dacă sunteţi fan al jocurilor pe PC nu se poate să nu fi auzit de Activison Inc.! E aceeaşi companie care a scos pe piaţă nume precum Doom II, Medieval - Total War, Battlezone, Quake III, Return to Castle Wolfenstein şi încă multe altele care au avut un succes la fel de răsunător.

V-am adus aminte de ei pentru că şi ultimul joc pe care îl prezentăm este tot sub sigla Activision. Nu este singurul atu al jocului, echipa producătoare este Infinity Ward, aceeaşi care a realizat şi Medal of Honor: Allied Assault. Cu toată explozia jocurilor "first person shooter" (FPS) având ca temă al doilea război mondial, aţi putea avea impresia că nici acesta nu se va face remarcat în mod special sau nu va aduce nimic nou. Echipele producătoare reprezintă însă una din garanţiile calităţii jocului iar inovaţiile nu sunt necesare în acest caz, producătorii dorind doar să perfecţioneze un stil deja existent. Ceea ce au şi reuşit!

Există 24 de misiuni disponibile în care veţi putea fi alături de forţele aliate în lupta împotriva Germaniei naziste. Nimic nou până acum! Pe parcursul jocului nu veţi păstra însă acelaşi erou, Activision optând pentru câteva personaje de naţionalităţi diferite. Veţi fi transpus mai întâi în pielea soldatului american Martin, a sergentului britanic Evans şi spre sfârşit a recrutului sovietic Alexei. Am spus "recrut" pentru că jocul urmează câteva scenarii extrem de realiste din luptele de la Stalingrad. Soldaţii sovietici care tocmai au coborât din bărci sunt împinşi spre bateriile naziste fără arme sau experienţă. Veţi nimeri în mijlocului acestui haos doar cu un încărcător şi aveţi de ales între gloanţele inamice sau cele ale compatrioţilor dumneavoastră. Bineînţeles, asta doar dacă încercaţi să fugiţi pentru că "părintele" Stalin nu iartă dezertorii! Dacă supravieţuiţi acestei prime încercări atunci veţi fi promovat la rangul de lunetist pentru ca mai apoi să deveniţi comandant de tanc. Trebuie să contaţi însă şi pe ajutorul camarazilor care vă vor ajuta pe parcursul misiunilor pentru a reuşi.

Povestea este foarte asemănătoare cu cea a jocului Medal of Honor, urmărind scenarii autentice din cel de-al doilea război mondial însă din perspectiva a trei personalităţi diferite de această dată. Aşadar veţi găsi multe din armele folosite în acea perioadă, precum pistolul Colt, carabina M1, mitraliera Tompson sau celebra puşcă rusească Mosin-Nagant. Aspectul lor este pe cât se poate de realist şi sistemul de ţintire împreună cu reculul au fost perfecţionate şi pot câştiga în comparaţia cu orice alt joc de acest tip. Motorul folosit este acelaşi cu cel al Quake III însă îmbunătăţit pentru a oferi un randament maxim.

Grafica este la rândul ei deosebită, existând câteva efecte speciale unice cum ar fi efectul explozilor de obuze ("shellshock"). Când jucătorul este prins lângă acestea caracterul cade la pământ, imaginea devine distorsionată şi sunetul se pierde în fundal în timp ce toate funcţiile se desfăşoară cu încetinitorul. O exprimare grafică perfectă a confuziei dintr-o scenă de război. Nu veţi fi penalizaţi însă deloc pentru acest tip de efecte, jocul rulând la fel de bine şi pe unele sisteme mai slabe. În acelaşi spirit practic Activision a renunţat la escapadele de ore întregi în care jucătorul se pierdea deschizând uşi peste uşi pentru a ajunge la destinaţie.. Aşadar dacă în Call of Duty întâlniţi vreo uşă care este închisă înseamnă că aşa va şi rămâne!

"Coloana sonoră" nu este mai prejos, oferind adevărate clipe de ameţeală. Fiecare armă are un semnal audio unic aşa încât poate fi recunoscută uşor după sunetul produs. Chiar şi atunci când nu există nici o împuşcătură care să răsune în apropiere tot veţi auzi în fundal zgomote care vă vor da de înţeles că sunteţi pe un câmp de luptă şi prin urmare în mijlocul acţiunii, sporind astfel tensiunea ambientală. Există şi o orchestră pe care o veţi auzi din când în când, care are rolul de a adauga un efect cinematic scenelor. Însă cu siguranţă vă vor captiva mai mult atenţia momentele în care întreaga gamă de sunete specifice războiului se va răsfrânge în scene singulare.

Un dezavantaj vizibil este din păcate durata scurtă a campaniilor single-player pe care chiar şi un jucător novice le poate termina în câteva ore. Din fericire chiar dacă aţi terminat misiunile, Call of Duty vă oferă posibilitatea de a continua jocul într-un mod multiplayer alături de un număr maxim de 32 de jucători. O trăsătură interesantă a modului muliplayer constă în "killcam", o cameră care vă permite să retrăiţi ultimele 5 secunde de viaţă prin prisma a ceea ce a văzut ucigaşul dumneavoastră. Aşadar veţi şti dacă acesta a trişat în vreun fel iar cei care s-au pretat la aşa ceva pot fi scoşi ulterior din joc.

Chiar dacă echipele de la Activision şi Infinity Ward nu aduc nici o inovaţie tematică sau chiar de ordin grafic ori sonor totuşi Call of Duty este unul din cele mai bine realizate FPS-uri având ca temă al doilea război mondial. Prin urmare nu putem decât sa vi-l recomandăm.

Cheats

Apăsaţi clic dreapta pe shortcut-ul de la Call of Duty de pe desktop sau din locul în care o aveţi, iar apoi selectaţi "Properties". Se adaugă următoarea linie de comandă +set monkeytoy 0 +set sv_cheats 1 (sau +set thereisacow 1337 +set developer 1 +set sv_cheats 1 +set monkeytoy 0 dacă nu va merge prima) la rubrica target din proprietăţile acesteia.

După aceasta apăsaţi tasta [~] în timpul jocului pentru a deschide şi închide consola. Odată deschisă introduceţi oricare din comenzile următoare în funcţie de efectul dorit. Dacă vă apare cumva scris "sv_ cheats are read only" atunci introduceţi înainte de a activa codurile dorite urmatoare comandă: set random sv_cheats 1.

Tipul jocului: FPS/Acţiune/WWII

Cerinţe minime de sistem:
Procesor: Pentium III la 700MHz sau echivalentul;
Placă video: 32 MB cu accelerator 3D;
RAM: 128 MB;
CD-ROM: 8X
Spaţiu pe HDD: 1,4 GB
Placă de sunet 3D compatibilă Microsoft Windows ;
Sisteme de operare: Windows 98/98SE/ME/2000/XP
DirectX 9.0a

Cerinţe recomandate de sistem:
Procesor: Pentium III la 1.8 GHz sau echivalentul;
Placă video: GeForce 4 Ti4600 sau Ati Radeon 128mb
RAM:256 MB;
CD-ROM: 52X
Spaţiu pe HDD: 1,4 GB
Placă de sunet Creative Labs Audigy;
Sistem de operare Windows XP
DirectX 9.0a

Ofertant: www.gameshop.ro Preţ informativ: 38,5€ fără TVA.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

webmaster@pcmagazine.ro

LG - Life´s Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro