Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Soluții - PC Magazine Romania, Martie 2004

Ce să faci cu vechiul tău PC

Dragoș Trușcan

Învață rețelistică

Pentru că ai două calculatoare la îndemână poți încerca să construiești un mic LAN. Toate sistemele de operare Windows, începând cu versiune 95, beneficiază de opțiuni de rețea încorporate, așa că nu vei avea nevoie de software suplimentar. Din punct de vedere hardware vei avea nevoie de o placă de rețea pentru sistemul vechi (cel nou probabil că are deja un controler Ethernet inclus). Conectarea celor doua sisteme se poate face fie prin intermediul unui cablu direct cross-over, fie folosind un hub și cabluri standard CAT5.

Dacă vechiul sistem se află încă într-o formă bună ar putea funcționa fără probleme ca server. Rețelele de bloc sunt din ce în ce mai răspândite. Dacă te afli într-o astfel de situație poți utiliza vechiul PC pe post de server de fișiere. Astfel, tu și prietenii tăi veți avea un loc în care să depozitați toate MP3-urile și documentele pe care le folosiți împreună, fără a mai fi nevoiți să le căutați de fiecare dată prin toată rețeaua. În plus, nu va mai trebui să lăsați toate calculatoarele să ruleze în permanență, fiind de ajuns ca serverul să fie pornit non-stop. Dacă rețeaua voastră este legată la Internet, dar nu aveți încă un server, ocazia este cum nu se poate mai bună. Un firewall și un program antivirus vă vor scuti de multe neplăceri pe viitor. Realizarea unei mini rețele își poate arăta utilitatea odată cu punerea în practică a uneia din ideile care urmează.

Player multimedia

Majoritatea calculatoarelor pot rula Winamp fără probleme. Încearcă să instalezi aplicația favorită de redare a formatului MP3 pe vechiul PC. Acum poți asculta colecția de MP3-uri și WMA-uri pe combina din sufragerie, în loc de boxele de pe birou. O placă video cu conector video-out îți va permite să atașezi vechiul PC la televizor, eliminând nevoia unui monitor separat. Dacă ai realizat în prealabil și rețeaua de la primul pas, poți acum rula direct fișierele muzicale stocate pe noul sistem, fără a mai trebui să faci transferul acestora.

Jocuri multiplayer

Odată construită mini rețeaua, poți organiza concursuri cu jocuri multiplayer cu familia sau cu prietenii. Adevărata provocare este să găsești jocuri care funcționează bine pe vechiul PC. Probabil cea mai bună alegere este Doom 95, care rulează fără probleme pe 486DX la 66 MHz cu Windows 95 sau superior și este compatibil cu majoritatea tipurilor de rețele locale.

Instalează Linux

Există mai multe versiuni de Linux, numite distribuții, care se potrivesc sistemelor mai vechi. De exemplu, Debian Linux este potrivit pentru sisteme mai lente, fiind bine documentat și ceva mai prietenos pentru utilizatorii începători. Dacă vechiul tău PC are un procesor mai rapid de 300 MHz încearcă Mandrake, care este considerat cea mai prietenoasă distribuție de Linux. Dacă ai acces la o conexiune de bandă largă, poți descărca imagini ale diferitelor distribuții și le poți inscripționa pe CD-ROM pentru a fi instalate.

Dezmembrează-l

Te-ai întrebat vreodată cum e montat procesorul pe placa de bază? Nu ești sigur cum se conectează un hard disk? Vrei să exersezi instalarea memoriilor? Un sistem vechi este excelent pentru a face antrenament în vederea upgrade-ului. Dacă unele din componente se mai pot valorifica, este o oportunitate foarte bună de a recupera câte ceva din cheltuiala făcută cu noul sistem.

Acestea sunt doar câteva idei pe care le vom dezvolta din numărul viitor.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro