Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Portret - PC Magazine Romania, Martie 2004

O memorie defectuoasă

Mircea Sârbu

Tim Berners - "În doar un an a făcut întregul web - de la concepte, trecând prin dezvoltarea primelor servere și navigatoare, până la elaborarea protocoalelor care să pună totul în mișcare. Iar a șaptea zi s-a odihnit". John Naughton

În ultima zi a anului trecut, BBC a transmis o știre care pentru multă lume a trecut neobservată: un anume Tim Berners-Lee a fost inclus în lista celor ce urmau să fie înnobilați de regină pentru "merite deosebite". Așa se face că astăzi vorbim despre Sir Berners-Lee, Cavaler Comandor al Ordinului Imperiului Britanic. Căruia, pentru comoditate, îi voi spune totuși Tim.

Așadar, Tim s-a născut la Londra pe 8 iunie 1955 și se zice că avea, la modul propriu, programarea în sângele devenit între timp albastru. Ambii părinții erau programatori la firma Ferranti, care producea primul calculator comercial cu program memorat din lume, Mark 1 - ale cărui specificații au fost dezvoltate începând cu sfârșitul anilor ´40 la Universitatea din Manchester, cu concursul lui Alan Turing. Ciudată conexiune între cei doi englezi, singurii "computeriști" selectați de revista Time în lista celor mai importanți 20 de savanți și gânditori ai secolului XX (desigur, dacă nu-l punem la socoteală și pe William Shockley - inventatorul tranzistorului).

Și-a făcut studiile la o școală nu tocmai obscură: Queen´s College, Oxford. Aici și-a construit propriul calculator, folosind un procesor Motorola 6800, un televizor vechi și un ciocan de lipit. Și tot aici a fost prins făcând hacking, motiv pentru care i-a fost interzis accesul la computerul școlii. Ceea ce nu l-a împiedicat să devină un foarte bun programator și să lucreze la dezvoltarea unor sisteme avansate de tehnoredactare și chiar la un sistem de operare.

În 1980 devine consultant la Centrul European pentru Cercetări Nucleare (CERN) de lângă Geneva - unul dintre cele mai mari institute de cercetare din lume, cu o organizare complexă, cu mii de oameni și sute de proiecte, pe care memoria ciudată a lui Tim refuza să le cuprindă. Ce-i lipseau erau conexiunile dintre informațiile disparate: cine la ce proiecte lucrează și cu cine, ce computere folosește, de care departament aparține etc. Și-a amintit de o veche enciclopedie victoriană de sfaturi practice, numită Enquire Within upon Everything. Cam așa ceva i-ar fi trebuit, dar trebuia să fie dinamică și să cuprindă referințe libere între diversele informații.

Tim și-a făcut singur un program (pe care l-a numit, desigur, Enquire) cu care să poată să noteze diverse informații și să poată să introducă și să modifice oricând legături între paginile de note. În principiu, era vorba despre hipertext. Noțiunea e mult mai veche și a fost propusă încă din 1945 de Vannevar Bush într-un articol numit As We May Think, în care-și imagina un aparat electronic conectat la o bibliotecă, capabil să afișeze cărțile și microfilmele și - mai ales - să poată să urmeze automat referințele de la acestea la alte lucrări.

Oricum, Enquire i-a folosit lui Tim și după ce și-a încheiat contractul la CERN, ca un fel de substitut de memorie, cum l-a numit. S-a întors în Anglia și a lucrat o vreme la firma Image Computer Systems, dar în 1984 se reîntoarce la CERN pentru a lucra la diverse proiecte software, printre care și un sistem eterogen de apelare a procedurilor de la distanță - adică remote procedure call.

Enquire i-a fost din nou de folos, dar Tim duce ideea mai departe. De ce să se bucure în singurătate de jucăria sa? Constată că, de fapt, la nivel instituțional, CERN suferea de aceeași memorie deficitară ca și a sa. În martie 1989 propune conducerii de la CERN realizarea unui sistem distribuit de administrare a informației bazat pe hipertext, în ideea că acesta se poate dovedi mai eficient decât sistemele mai rigide de regăsirea informațiilor. Fie și doar posibilitatea de a întreține documentații coerente la nivelul proiectelor și tot ar fi justificat efortul.

Conducerii CERN i-a trebuit ceva timp să înțeleagă ideea, dar Tim a fost insistent, a reiterat propunerea și, în fine, primește acceptul și un computer Next pe care să-și materializeze ideea. La un an de la prima linie de cod scrisă, Tim avea două programe funcționale: un server pentru un protocol pe care l-a inventat în acest scop (numit HTTP) și un program client care să afișeze informația primită de la server într-un format pe care l-a numit HTML. Clientul știa să converseze cu serverul pentru a urma referințele din pagina afișată.

Asta a fost tot. Clientul s-a numit WorldWideWeb iar restul îl știm cu toții.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro