Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Comentarii și interviuri - PC Magazine Romania, Martie 2004


...cei care produc un virus sau încearcă să spargă sisteme o fac pentru că se poate. Și există dorința mărului interzis sau dorința de celebritate.


Irina Athanasiu
Profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea "Politehnica" București.

Tom și Jerry

Mi s-a întâmplat de multe ori ca la desenele animate cu Tom și Jerry să nu știu cu cine să țin. Cu cel mic, isteț și curajos sau cu cel mare, prost și neîndemânatic dar căruia i se întâmplă toate nenorocirile. Aceeași poveste poate să fie spusă în multe moduri.

Protecția informației este o problemă veche. Orice "ascundere" provoacă curiozitate. Dacă există coduri de acces apar și spărgători de coduri. Se dezvoltă algoritmi sofisticați de criptare, apar și metode de spargere. Din punct de vedere matematic atât problema criptării cât și cea a decriptării pe baza unor informații minimale sunt probleme grele.

Când se discută o tehnologie nouă legată de Internet mai devreme sau mai târziu apare problema securității. Orice aplicație cât de cât semnificativă și orice versiune nouă de sisteme de operare trebuie să fie mai devreme sau mai târziu "reparată" pentru că se descoperă breșe de securitate care trebuie să fie rezolvate. Și aici povestea este fără de sfârșit pentru că cei care caută posibilități de atac se perfecționează în același timp cu cei care se ocupă de securitatea sistemelor.

La orice propunere de soluție de securitate autorii încercă să imagineze și posibilitățile de atac pentru a le putea contracara. Nu știu cum se întâmplă dar cei care atacă sunt mai inventivi (poate că sunt foarte mulți cei care încearcă?) decât cei care se apără, care la rândul lor devin mai inventivi după ce sunt atacați și așa mai departe.

Pentru că unii ne bombardează cu mesaje nedorite (spam), au apărut alții care ne protejează de astfel de mesaje. În mod corespunzător au apărut generatoare de spam care "păcălesc" detectoarele de spam. Așa că generatoarele devin mai inteligente, forțând detectoarele să fie și mai inteligente.

Unii produc viruși utilizând soluții foarte ingenioase sau complet stupide iar alții câștigă o pâine producând antiviruși și asta într-o cursă fără de sfârșit.

Ca și în cazul Tom și Jerry, apărătorii și atacanții continuă să existe de la un moment dat pentru că există conflictul. O persoană care a debutat ca atacator poate să devină un apărător foarte competent (poate că și invers, dar astfel de situații nu se popularizează). Desigur rău este cel care atacă primul: producătorul de viruși, spărgătorul de coduri, producătorul de spam.

Din păcate după ce stabilim cine este bun și cine este rău problema nu dispare. Nu dispare exasperarea pe care o simt de fiecare dată când vreau să-mi citesc poșta și încep prin a șterge mesaje sperând că nu o să șterg din viteză ceva util. Nu dispare nici spaima pe care o simt de câte ori mi se pare că ceva nu este în regulă cu calculatorul și cred că iar am luat un virus și o să pierd fișiere.

Putem scăpa de astfel de fenomene? Cred că răspunsul este nu. Practic toate delictele electronice au echivalențe în delictele "clasice". Furturi, escrocherii, asumare de identități false, hărțuire etc.

Există diferențe care pot explica de ce devin delicvenți persoane care nu ar fi fost niciodată delicvenți "clasici". În primul rând nu există pericole fizice. Costurile implicate sunt reduse (pot să fie de dimensiunile unor bilete de intrare la un Internet Cafe). Locul unde se produce delictul este la o distanță mare de locul unde se află delicventul existând iluzia absenței riscurilor. Deși numărul celor care pot să fie afectați de un singur delict este foarte mare, deoarece lipsește orice formă de contact material între agresor și victimă, răul făcut pare nesemnificativ.

De ce apar astfel de delicte? Situațiile în care se urmărește un interes material trebuie tratate ca atare - există legi și ele trebuie să fie aplicate cu fermitate. Pentru că spre deosebire de faptele bune, faptele rele apar la știri, fraudele electronice au readus România pe canalele de știri. Existența unei legislații foarte avansate în domeniu ca și creșterea continuă a competenței celor care anchetează fraudele electronice reprezintă o speranță de limitare a acestora.

Dar mai există și alte cazuri. De multe ori cei care produc un virus sau încercă să spargă sisteme, o fac pentru că se poate. Și există tentația mărului interzis sau dorința de celebritate. Și atunci aici este loc pentru ceva care se numește educație.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2004 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro