Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Comentarii și interviuri - PC Magazine Romania, Februarie 2004


Însă nimic nu s-a comparat cu Internetul, mai ales că - într-un fel - am crescut împreună.

Mircea Sârbu
Director al firmei IntraWeb Software și columnist al revistei PC Magazine România.

Necazuri în paradis

În 1990, odată cu explozia presei libere românești, au apărut în chioșcuri și publicațiile străine. După atâția ani de izolare, aveam șansa să citesc Newsweek sau Le Figaro. Mi se părea grozav. Apoi a venit televiziunea prin cablu și puteam urmări BBC World sau TV5. Încă un pas spre lume. Apoi presa scrisă și audiovizuală românească a îmbrăcat haine occidentale, astfel încât conectarea noastră cu lumea a devenit și mai strânsă. Cu bune și cu rele.

Însă nimic nu s-a comparat cu Internetul, mai ales că - într-un fel - am crescut împreună. Îmi amintesc de primul e-mail pe care l-am primit, de primele sesiuni FTP și de prima navigare pe Web. Era ca un soi de magie. Am asistat, fascinat, la o adevărată explozie. Și nu doar am asistat, ci am participat. Iar această schimbare de poziție este fundamentală: nu mai ești un simplu spectator, ești actor într-un fenomen complex, la scară planetară.

Ceea ce a fost poate cel mai șocant pentru o generație care și-a trăit o parte din viață într-o izolare informațională (și nu numai) aproape totală, a fost faptul că Internetul a abolit frontierele. Dintr-o dată, am devenit cetățeni planetari. În Internet, unde este o întrebare la care se răspunde cu un IP. Că acesta corespunde în serverele DNS unui .ro devine din ce în ce mai irelevant.

Astăzi suntem din ce în ce mai dependenți de Internet, iar pentru o nouă generație - crescută cu telecomanda în mâini - acesta tinde să facă parte din natură. Însă abia acum începem să realizăm că, deși ne-a schimbat prezentul și neîndoielnic ne va modela viitorul, Rețeaua este încă fragilă și necoaptă. Necazurile abia acum încep să apară.

Spam - Unul dintre necazuri este spam-ul, mesajele nesolicitate care ne inundă zilnic cutia poștală. Fenomenul a luat o asemenea amploare încât, în anumite împrejurări, mesageria electronică devine de nefolosit. Conexiunea mea de acasă este pe linie telefonică și obișnuiam să-mi consult din când în când e-mail-ul... De când primesc sute de mesaje nesolicitate zilnic (multe dintre ele de mari dimensiuni), mi-am pierdut această obișnuință. Pe lângă problema conexiunii telefonice, mai intervin câteva: spam-ul aduce nu doar oferte comerciale, ci și obscenități, escrocherii de diverse feluri și, desigur, viruși.

Virușii de toate felurile există încă de la începutul erei calculatoarelor personale, însă Internetul le-a oferit mediul propice de răspândire. Dacă în urmă cu câțiva ani te puteai aștepta să-ți pice literele de pe ecran sau - în cazurile nefericite - să-ți pierzi datele de pe disc, astăzi riscurile sunt de alt ordin. Rețele întregi pot fi îngenunchiate iar neglijența sau ignoranța nu fac decât să amplifice fenomenul. Mulți dintre virușii din ultimul timp preferă să se înmulțească trimițând mesaje e-mail în numele nostru, din propriile noastre mesaje (unele cu caracter confidențial), către adresele din repertoarul nostru (și poate nu numai...). Un atentat direct la ceea ce se cheamă privacy, dar și hrană pentru alți infractori.

Crackers - Rețeaua este încă vulnerabilă la diverse atacuri. De la simple glume ale unor puști teribiliști care vor doar să se distreze până la furturi de date comise de spărgători profesioniști. De la furturi de serii de cărți de credit până la furturi de identitate. De la simple vandalisme și până la adevărate războaie informaționale. Totul este sub o perpetuă amenințare iar soluțiile de securitate sunt mereu cu un pas în urma soluțiilor de atac.

Reglementarea - Dezvoltarea Internetului a fost atât de explozivă încât statele și organismele internaționale s-au trezit, pur și simplu, în fața unui fapt împlinit: Rețeaua nu aparține nimănui. Sau, mai degrabă, e a tuturor. Tentativele de reglementare s-au lovit mereu de caracterul trans-național al Internetului și de opoziția înverșunată a unui popor de netățeni. Statele s-au resemnat să adune impozite. Atacurile teroriste din 11 septembrie au schimbat însă optica iar eforturile de pune sub control traficul informațional sunt sprijinite și de un extrem de puternic lobby al industriilor bazate pe copyright, care-și văd afacerile erodate.

Cum va supraviețui Internetul acestor amenințări? Folosindu-și propriile forțe: arhitectura deschisă, fluxul liber al informației, cooperarea peer-to-peer și capacitatea de pune oamenii în contact. În ultimul Wired, Paul Boutin ne propune 101 de moduri de a utiliza superputerea Net-ului împotriva propriilor sale slăbiciuni (101 Ways to Save the Internet - www.wired.com/wired/archive/12.01/internet.html).


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro